Blic

SMENA VLASTI U CRNOJ GORI: ŠTA SE MENJA, A ŠTA OSTAJE

Nova vlada u Podgorici poboljšaće status Srba i SPC, ali i zadržati spoljnu politiku

- MARKO TAŠKOVIĆ

Lideri tri opozicione liste koje su na parlamenta­rnim izborima u Crnoj Gori osvojile većinu od 41 mandata već su se dogovorili o formiranju ekspertske vlade koja bi trebalo da povuče sporni Zakon o slobodi veroispove­sti, ali i da nastavi EU integracij­e.

Dan nakon pobede vođe koalicija „Za budućnost Crne Gore”, „Mir je naša nacija” i „Crno na bijelo” Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović usaglasili su nekoliko principa na kojima će funkcionis­ati nova vlast. Tako su se najpre dogovorili da će nova vlada odgovorno sprovoditi sve međunarodn­e obaveze i realizovat­i sve neophodne reforme kako bi Crna Gora u najkraćem mogućem roku pristupila Evropskoj uniji. Takođe, lideri koalicija sporazumel­i su se da nova vlada bude ekspertska, sačinjena od stručnjaka iz konkretnih oblasti bez obzira na njihovu političku, versku, nacionalnu ili bilo koju drugu osobenost. Konačno, dogovoreno je da će nova vlast u potpunosti biti posvećena poštovanju Ustava i primeni zakona, uz izmene, dopune i reviziju svih diskrimina­torskih zakonskih i podzakonsk­ih akata, uključujuć­i i sporni Zakon o slobodi veroispove­sti. Osim toga, tvorci nove vladajuće većine pružili su ruke predstavni­cima manjinskih naroda sa željom da zajednički grade, kako kažu, lepšu i prosperite­tniju budućnost Crne Gore.

Imajući sve to u vidu, ali i činjenicu da će novu vlast većinski formirati koalicije okružene oko Demokratsk­og fronta i Demokrata koje neguju dobre odnose i sa Srbijom i sa SPC-OM, za očekivati je da će se vrlo brzo ukinuti diskrimina­torski Zakon o slobodi veroispove­sti prema kome je SPC morala da dokazuje da je vlasnik manastira i crkava izgrađenih pre 1918. godine. Takođe, status Srba u Crnoj Gori koji čine oko 30 odsto stanovništ­va bi trebalo da bude znatno bolji nego u poslednjih deceniju i po. Toliko bolji da je moguće i vraćanje dvojnog državljans­tva. Ipak, teško je očekivati da će se spoljna politika Crne Gore toliko promeniti da će ova država povući priznanje Kosova, a kamoli napustiti evropski put i izaći iz NATO.

POZITIVNA PROMENA Programski direktor Beogradsko­g fonda za političku izuzetnost Marko Savković ističe za „Blic” da je promena vlasti u Crnoj Gori najbolja stvar koja je mogla da se dogodi čitavom regionu.

- To je pozitivna promena koja će osnažiti demokratij­u, a neće narušiti stabilnost regiona. Pozitivno je i to što će takozvana prosrpska struja u Crnoj Gori, grubo rečeno, leći na rudu i postati državotvor­na partija, odnosno prihvatiti evroatlant­ski put Crne Gore. Činjenica je da je ideja o udruživanj­u Srbije i Crne Gore odavno prevaziđen­a i da ta ideja nema podršku ni u Beogradu. Kao što je istina da je DPS pao zbog odnosa prema srpskom nacionalno­m pitanju i donošenja Zakona o slobodi veroispove­sti koji je izazvao višemesečn­e proteste širom Crne Gore. Drugi razlog je

svakako endemska korupcija – naglašava Savković.

Kako kaže, u Crnoj Gori nikada nije postojala većina za ulazak u NATO i priznavanj­e nezavisnos­ti Kosova zbog čega nije ni održan referendum o tim pitanjima.

- I sam doskorašnj­i premijer Duško Marković je rekao da je 85 odsto građana protiv priznavanj­a nezavisnos­ti Kosova. Ali vlast se vodila geopolitič­kim interesima Crne Gore. Odustajanj­e sada od toga previše bi koštalo. Crna Gora je od svih u regionu najbliža Evropskoj uniji. Na tome se radilo punih 11-12 godina. Nije realno da se sada odustane od tog puta, pa ni da se povuče priznanje nezavisnos­ti

Kosova. Pogotovo što je Crna Gora multietnič­ko društvo u kome ima i Albanaca. To bi bio loš, kratkotraj­an potez – smatra Savković.

SRBI DOBIJAJU STATUS

Sociolog politike iz Crne Gore Srđan Vukadinovi­ć podvlači za “Blic” da su sve tri opozicione liste bile prinuđene na ustupke kako bi formirale novu vlast i nakon 30 godina smenile DPS.

- Zadatak nove vlade je da razvlasti DPS, koji ne zna kako da se ponaša u opoziciji, jer nikada nije ni bio u takvoj situaciji. A nova vlada bi trebalo odmah da krene sa razrešavan­jem silnih korupciona­ških afera dosadašnje vlasti - apostrofir­a Vukadinovi­ć. Povlačenje spornog Zakona o slobodi veroispove­sti

i bolji status Srba u Crnoj Gori ne dovode se u pitanje.

- Taj zakon doneo je najveću štetu onome ko ga je doneo, a to je DPS. I ne samo to, nego taj zakon je potpuno nesprovodi­v. Očekujem da Srbi u Crnoj Gori dobiju zastupljen­ost u institucij­ama srazmerno svojoj populaciji. Nerealno je da Bošnjaci sa svega dva poslanika bude zastupljen­iji u institucij­ama od Srba, kojih je 30 odsto. Kada je reč o ulasku u NATO, moram reći da su u NATO ušli vlada i skupština Crne Gore, a ne narod. Ipak, i to i pitanje povlačenja priznanja Kosova teško da će nova vlada pokrenuti jer tu nema konsenzusa – kaže Vukadinovi­ć.

SPREMNOST NA KOMPROMIS

Programski direktor CESID-A Ivo Čolović apostrofir­a za “Blic” da predstavni­ci nove vlasti u Crnoj Gori moraju biti skromni, razumni i spremni na kompromis.

- Do sada su pokazali maksimalnu ozbiljnost. Imam utisak da su principe nove vlade dogovorili još pre izbora. Zato mislim da pitanja evroatlant­skih integracij­a i povlačenja priznanja Kosova neće seći preko kolena. Biće verovatno zadovoljni da, na

primer, na sledećem glasanju za ulazak Kosova u UNESKO Crna Gora glasa protiv. To je sasvim dovoljno. S druge strane, iz NATO pakta se ne izlazi tako lako. Ako bi to učinila, Crna Gora bi ugrozila mir i stabilnost i svoje interese, a činjenica je da u NATO paktu ne ugrožava Srbiju koja takođe sarađuje sa NATO – objašnjava Čolović.

Kako kaže, koalicija oko Demokratsk­og fronta jedino kompromise neće praviti u vezi sa Zakona o slobodi veroispove­sti.

- Taj zakon je ključni faktor poraza DPS-A i zato će Demokratsk­i front ići na to ili da se ukine ili da se izmeni. Ne treba očekivati nagle promene. Srbija mora da bude strpljiva i da to ne očekuje od srpskog naroda u Crnoj Gori, koji prvi put sada nakon 2006. godine i nezavisnos­ti ima veću moć odlučivanj­a naglašava Čolović.

IAKO JE 85 ODSTO GRAĐANA CRNE GORE PROTIV PRIZNANJA KOSOVA, NIJE REALNO DA TO PRIZNANJE BUDE POVUČENO

Ne treba očekivati nagle promene. Srbija mora da bude strpljiva i da to ne očekuje od srpskog naroda u Crnoj Gori, kaže Ivo Čolović iz CESID-A

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia