Blic

DA LI JE OPOZICIJA U CRNOJ GORI PAMETNIJA OD NAŠE?

-

Bojkot izbora ili borba, jedna, dve ili tri kolone, izbor tema u kampanji, sujeta lidera. Ovo su samo neki od testova koje je crnogorska opozicija položila, dok je srpska pokazala da još nije dorasla velikim delima.

ISTORIJSKI REZULTAT OSTVARILA je crnogorska opozicija i posle 30 godina uspela da razvlasti DPS Mila Đukanovića. Oni koji bi da relativizu­ju ovu pobedu, reći će da im je Đukanović usvajanjem Zakona o slobodi veroispove­sti pomogao, ali u politici su važne okolnosti i tajming, i još je važnije, iskoristit­i ih.

Zašto su crnogorske opozicione stranke mogle da naprave ovakav rezultat, dok one u Srbiji nisu spremne ni da učestvuju na izborima?

Grešku u koracima Đukanovića opozicija je iskoristil­a i, mora se reći, na krilima Mitropolij­e crnogorsko-primorske došla u situaciju da formira vladu. Bilo je sad ili nikad. Nisu, razume se, sve liste jednako bliske SPC, što se jasno videlo i kada je mitropolit Amfilohije “greškom” okrenuo glasački list i pokazao kako je glasao. Drugim opozicioni­m listama to nije bio znak da udare na Crkvu i mitropolit­a.

Ako pogledamo prilike u Srbiji, videćemo da “miroljubiv­e koegzisten­cije” političara i sveštenstv­a SPC nema i da gotovo svaka politička opcija ima svog omiljenog vladiku (?!).

Dragan Đilas nije shvatio da bi bilo pametno da prećuti i patrijarhu progleda kroz prste, a ne da govori kako “neverovatn­im udvorištem prema Vučiću šteti i sebi i Crkvi”. I ovo nije odbrana patrijarha ili napad na Đilasa, ovo je samo ocena da se mora mudrije i politički pametnije, jer se do sada više puta pokazalo koliki je uticaj Crkve.

Viđeniji opozicioni lideri u Crnoj Gori shvatili su da ih javnost ne percipira najbolje i da je vreme da deluju iz drugog plana. Pozornicu su preuzeli neukaljani i nekompromi­tovani Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović.

U izbornom štabu, dok je nosilac opozicione liste Za budućnost Crne

Gore Zdravko Krivokapić proglašava­o pobedu, u prvom redu do njega nije bilo “vedeta” poput Nebojše Medojevića, Andrije Mandića ili Milana Kneževića. Samo nova lica.

U Srbiji, potpuno drugačija slika. Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Boris Tadić, Boško Obradović, Zoran Živković, Nenad Čanak... i dalje misle da mogu mnogo da daju i da su nezamenlji­vi. Istini na volju, traže povremeno kandidate za neke izbore i neke pozicije, ali bar za sada, neuspešno. Videćemo hoće li bolji izbor kandidata napraviti na predsednič­kim izborima 2022. godine.

JEDINSTVO NE ZNAČI JEDNU LISTU

Odluka da idu u tri kolone možda je i odnela prevagu da mandat više osvoji opozicija. Tri koalicione liste na taj način nisu morale da odustanu od svojih ideoloških načela i govore stvari koje bi se svidele partnerima sa kojima sarađuju.

Nema Crnogrca koji će glasati za Andriju Mandića. Ili Albanca, Roma... Ali fantastiča­n rezultat liste oko Demokratsk­og fronta pokazao je da ima ko hoće! Onda, u koaliciji sa Demokratam­a i UROM, vlast je zagarantov­ana. Dakle, jedinstvo ne znači uvek jednu listu.

S druge strane, u Srbiji se tri godine pred izbore insistira na jedinstvu opozicije i jednoj listi i svako ko bi procenio da mu nije tu mesto, bio bi stigmatizo­van. Zbog toga, dobili smo bućkuriš levog i desnog, proruskog i zapadnog, građanskog i nacionalis­tičkog u kojem Boško Obradović atakuje na Dragoljuba Mićunovića, Vuk Jeremić na Boška Obradovića, Dragan Đilas na Vuka Jeremića...

Možda bi ubuduće mogli da uzmu mustru od kolega iz Crne Gore.

KLAČAR: NAUČILI LEKCIJE

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar podseća za “Blic” da je opozicija u Crnoj Gori 30 godina pravila greške da bi tek 2020. pobedila Mila Đukanovića.

- Sve što je sada pokazala su usvojene i naučene lekcije. Bio je to dug put. Sve što opozicija u Srbiji danas radi je u poslednjih 10 godina prošla i crnogorska opozicija - navodi Klačar.

On kaže da ima više razloga zbog kojih ta svest nije još došla do opoziciona­ra u Srbiji.

- Nije se pojavila tema kakva je sporan Zakon o slobodi veroispove­sti u Crnoj Gori. Nije se dogodio tako krupan okidač koji bi motivisao i političare i birače. Drugi razlog, ozbiljniji, jeste taj da je opozicija u Srbiji slabija - u finansijsk­om, infrastruk­turnom i logističko­m smislu. Stranački život u Crnoj Goti je jači. DPS godinama nije prešao preko 40 odsto popularnos­ti. Koliko god šarolika, crnogorska opozicija nije fragmentis­ana koliko srpska - objašnjava on.

Klačar kaže i da je u Crnoj Gori veća svest o tome koliko je važno da se nađu ljudi koji bi bili frontmeni, ali ne i predsednic­i stranaka.

- Kada se pogleda strategija, utisak je da je sve bazirano na ozbiljnim istraživan­jima.

 ??  ?? mogli bi mnogo da nauče na izborima u crnoj gori
mogli bi mnogo da nauče na izborima u crnoj gori

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia