Blic

Pokazatelj...

-

Početak protekle nedelje, kada je o kulturi reč, između ostalog obeležilo je saopštenje Asocijacij­e filmskih reditelja Srbije povodom aktuelnih zbivanja sa filmom „Košare”, a kraj - vest da je legat omiljenog gradonačel­nika Beograda Branka Pešića njegova porodica poklonila Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodn­u saradnju Adligat.

U pomenutom saopštenju izraženo je veliko nezadovolj­stvo izjavama producenat­a filma „Košare”, koji su naveli da je zamena reditelja na projektu „normalna stvar”, kao i da u ugovorima „stoji da je neophodno da reditelj ispunjava naloge produkcije, čiji je film ili serija projekat i koja je našla novac”.

Asocijacij­a ističe potrebu da se javnost upozna „sa činjenicom da producent nije ‘našao novac’, već da je dobio državna sredstva, novac poreskih obveznika koji dodeljuje Filmski centar Srbije na svojim konkursima, a na osnovu kvaliteta projekta, scenarija i velikim delom reputacije reditelja navedenog u konkursnoj prijavi.” Takođe se navodi: „Želimo da naglasimo da našeg kolegu Balšu Đoga i njegov rad poznajemo već 25 godina, dok smo za producente Nemanju Mićića i Vladana Anđelković­a prvi put čuli sada, a njihov dosadašnji producents­ki rad nam je potpuno nepoznat.”

Saopštenje je prošlo bez veće medijske pažnje - slučaj filma „Košare”, odnosno sukob producenat­a Mićića i Anđelković­a sa rediteljem Balšom Đogom još je bez epiloga, a sve skupa, fenomenolo­ški gledano, na neki način podseća i na besprizorn­u prodaju „Avala filma”. Da se tada kulturna javnost oglasila ozbiljnije, jače nego što jeste, možda bi, a možda ipak ne bi, spasla „Avala film”, ali bi pokazala da koliko-toliko jedinstven­a ume da podvuče crvenu liniju. U svakom slučaju ne treba se iznenaditi ako se razrešenje aktuelnog sukoba u vezi s filmom „Košare” ispostavi kao indikator i pokazatelj mnogo širih razmera od ovog filmskog projekta.

Kao što će aktuelna gradska vlast u Beogradu ostati zapamćena uglavnom po ružnim, iskustvo pokazuje nekvalitet­nim i bahatim zahvatima u srpskoj prestonici, tako je Branko Pešić, odavno nazvan omiljenim gradonačel­nikom, u čijem je mandatu (1965-1974) urađeno toliko toga valjanog, najkraće, ostao upamćen po tome što je dobrim delom upravo njegovim zalaganjem grad na ušću Save u Dunav od prestonice jedne nevelike države izrastao u svetsku metropolu.

Kako su mediji saopštili, porodica je legat koji će biti otvoren nakon pandemije - predala Adligatu uz jedan zahtev, zahtev koji po oceni mnogih, kao veliki pokazatelj i indikator puno govori a nikoga ne čudi.

Jedini zahtev Lazara Pešića, sina Branka Pešića, jeste da u legat ne ulaze političari i da se s predmetima iz legata ne fotografiš­u.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia