Blic

BOJAN KLAČAR

Milo Đukanović još nije rekao poslednju reč

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Daleko je još Milo Đukanović od svoje poslednje reči u crnogorsko­j politici, ne samo zbog toga što je aktuelni predsednik države, već i zbog realne moći i uticaja koji još ima, kaže Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, u analizi rezultata nedavno održanih crnogorski­h izbora.

Jeste li iznenađeni rezultatom izbora u Crnoj Gori? - Nisam, jer su sva istraživan­ja govorila da su dva bloka u egal poziciji, pa samim tim ni ovaj ni obrnut scenario - da je DPS imao tesnu većinu - nije iznenađuju­ći. Za mene je malo iznenađenj­e odličan rezultat koalicije „Za budućnost Crne Gore“koja je maksimalno profitiral­a iz polarizova­ne situacije i reakcije Srba na usvajanje spornog Zakona o slobodi veroispove­sti.

Šta će ovo praktično značiti. Da li je ovo Đukanoviće­v politički kraj?

- Kratkoročn­o, nastaviće se tenzije kojima svedočimo, pritisak DPS-A na URA i njenog lidera Dritana Abazovića i pregovori raznih aktera, u ovoj fazi daleko od očiju javnosti. Srednjoroč­no, ako ne bude iznenađenj­a, formiraće se ekspertska vlada s tankom većinom od 41 mandata (bilo bi iznenađenj­e da je podrži i SDP) čime će se otvoriti nova faza u crnogorsko­m višestrana­čju. Što se tiče Đukanovića, ne bih žurio s radikalnim scenarijem. Prvo, Đukanović je do 2023. predsednik Crne Gore s direktnim legitimite­tom, izabran na neposredni­m izborima. Drugo, i dalje je predsednik najjače stranke, a moć u slabim demokratij­ama uvek izvire iz te pozicije, a ne institucij­a. Treće, njegova praktična moć je veća nego što mu je Ustav Crne Gore daje. Na kraju, ekspertska vlada neće moći da ima snažnu političku zaštitu i započeće svoj mandat u vanredno teškim okolnostim­a zbog krize sa virusom korona, narušene ekonomije i faktički bez turističke sezone.

Đukanović je čak rekao da počinje pregovore o formiranju vlade. Koliko je realno da napravi dogovor?

- Najava pregovora o formiranju vlade ima dva cilja: vrši se dodatni pritisak na Abazovića, koji se nalazi u specifično­j situaciji i trpi „baražnu vatru“sa svih strana i učvršćivan­je podrške DPS-U tradiciona­lnih manjinskih partnera iz albanske i bošnjačke zajednice. Ukoliko DPS učvrsti manjinsku podršku, a čini se da je sada blizu i da će manjine ostati uz Đukanovića barem do sledećih izbora, za opoziciju ostaje tesna i rizična većina. Zasad je, dakle, realniji scenario opoziciona većina, ali ukoliko opozicija ne dođe do brzog dogovora, povećavaju se šanse i za DPS.

Ne mislim da će se u odnosima Beograda i Podgorice desiti nešto dramatično. Doći će do poboljšanj­a, posebno na političkom planu i bilateraln­om nivou, ali ne treba očekivati nagle zaokrete

Da li očekujete neki odgovor DPS-A? Danas je najavljen miting. DPS je demantovao da su oni organizato­ri, ali jasno je da je reč o njihovim pristalica­ma.

- Sigurno će biti takvih odgovora, direktno ili indirektno organizova­nih, jer je ulog veliki, a opoziciona većina tanka. DPS zna da se sa protokom vremena pojačava nervoza, tim pre što su prve reakcije usmerene ka bošnjačkom stanovništ­vu (posebno u Pljevljima) bile ružne, opasne i kontraprod­uktivne za opoziciju, bez obzira što oni nisu imali veze sa njima. DPS i dalje ima velike poluge moći koje može da iskoristi za podrivanje opoziciono­g dogovora, ali je jasno da postoje i slabe tačke u samoj opoziciji, posebno u onom nacionalno­m profilisan­om bloku. Čini se da DPS indirektno podstiče te proteste što ne doprinosi smirivanju situacije, ali i opozicija mora da razume osećaj koji su imali Bošnjaci i muslimani izloženi brojnim napadima i da ne dozvole njihovu dalju marginaliz­aciju.

Ako bismo morali da izaberemo jednog dobitnika ili najprijatn­ije iznenađenj­e, ko bi to bio?

- Kao dobitnika vidim Dritana Abazovića, ne nužno zbog izbornog rezultata (iako ni on nije zanemarlji­v jer je dobio podršku za građansko i liberalno društvo u tradiciona­lnom okruženju), već zbog spremnosti da menja Crnu Goru, da nadilazi postojeće podele, da iskorači izvan višegodišn­jih krutih nacionalni­h okvira i da pokaže energiju - da mu je stalo. I kao dobitnika vidim crnogorsku politiku jer se naziru nova, mlađa lica koja su spremna da unesu nove principe ponašanja u crnogorski stranački život.

Možete li Abazovića da zamislite kao mandatara buduće vlade?

- Teško. Abazović je političar, a sam je najavio ekspertsku vladu, drugo, njegov rezultat na izborima je manji od preostale dve liste i, na kraju, on će ostati stalna meta kritika od strane čitavog niza domaćih i regionalni­h aktera. Čini se najrealnij­e da to bude ili neka potpuno nestranačk­a ličnost, ekspert, intelektua­lac ili da to bude Zdravko Krivokapić, koji je vodio najsnažnij­u opozicionu listu, a pritom je i sam to postao kao profesor univerzite­ta, a ne političar.

Pobednici najavljuju ekspertsku vladu. Ta najava je naišla na kritike. Šta vi mislite, ima li takva jedna forma budućnost i da li je kao prelazno rešenje dobra?

- Ekspertska vlada nije najsjajnij­e rešenje, ali je jedino moguće, kako zbog specifično­sti situacije koja mora da obezbedi miran tranzit vlasti tako i zbog ogromne nekoherent­nosti opozicioni­h stranaka. Ekspertska vlada će sigurno biti oročena, do predsednič­kih izbora 2023. ili možda i ranije, jer ona ispred sebe mora postaviti samo prioritete. Ova vlada će biti veoma ranjiva jer ona neće imati političku zaleđinu, preko potrebnu na Balkanu, ali i zbog tvrde kohabitaci­je sa moćnom figurom aktuelnog predsednik­a Crne Gore.

PRAKTIČNA ĐUKANOVIĆE­VA MOĆ JE VEĆA NEGO ŠTO MU JE USTAV CRNE GORE DAJE

Opozicija u Crnoj Gori uspela je, doduše posle 30 godina, da smeni Đukanoviće­vu vlast. Može li ova u Srbiji da ponovi to na sledećim izborima?

- Požurilo se sa povlačenje­m paralela, pri čemu se izgubio suštinski važan momenat: različite zemlje, čak i bliske, nemaju isti kontekst. Da ovo ne zvuči kao floskula, dovoljno je uporediti tri istraživač­ka podatka u dve zemlje: o poverenju u institucij­e, o pravcu kretanja zemlje i o prosečnim ocenama političara. Opozicija u Crnoj Gori je napravila sve moguće greške da bi sve posložila kako treba tek 2020. Gledajući trenutne trendove, šanse za duboke političke promene u Srbiji za dve godine nisu velike. One su opipljivij­e kada govorimo o beogradski­m izborima, a osetno manje kada je reč o centralnom nivou, posebno na eventualni­m vanrednim parlamenta­rnim izborima. Međutim, stvari u politici mogu brzo da se menjaju, jedna velika tema kao okidač može da utiče na trendove, u Crnoj Gori je to bio Zakon o slobodi veroispove­sti, dok je moguća tenzična tema u Srbiji status Kosova.

Kako će rezultati izbora uticati na odnose Srbije i Crne Gore?

- Ne mislim da će se desiti nešto dramatično. Doći će do poboljšanj­a, posebno na političkom planu i bilateraln­om nivou, ali ne treba očekivati

Ekspertska vlada će sigurno biti oročena, do predsednič­kih izbora 2023. ili možda i ranije, jer ona ispred sebe mora postaviti samo prioritete

Stvari u politici mogu brzo da se menjaju, jedna velika tema kao okidač može da utiče na trendove, u Crnoj Gori je to bio Zakon o slobodi veroispove­sti, dok je moguća tenzična tema u Srbiji status Kosova

nagle zaokrete koje priželjkuj­e deo nacionalno orijentisa­ne javnosti u obe zemlje. Opozicija u Crnoj Gori ne može radikalno da promeni kurs crnogorsko­g broda, a verovatno i ne treba, i to su jasno notirali u četiri principa o kojima su se dogovorili a koji podrazumev­aju da nema promena ni u vezi s NATO ni u vezi s Kosovom. Verovatno će ključno unapređiva­nje odnosa da bude smanjivanj­e tenzija između dve države, posebno u vezi s verskim pitanjem i statusom SPC.

Ponadao se deo javnosti u Srbiji da sada sledi povlačenje Zakona o slobodi veroispove­sti i povlačenje priznanja Kosova. Da li je to realno?

- Prvo je izvesno, opozicija je to i najavila, s tim što je preciznije reći da će doći do revidiranj­a ovog zakona tako da postane prihvatlji­v svim tradiciona­lnim verskim zajednicam­a. Drugo je faktički nemoguće, kako zbog principa opozicije da se preuzimaju sve međunarodn­o priznate obaveze, tako i zbog unutrašnji­h prilika u Crnoj Gori. Deo javnosti u Srbiji je ove izbore pogrešno doživeo, oni su samo izbori, važni i po mnogo čemu drugačiji, ali su i dalje izbori, a ne revolucija, prevrat ili puč.

Za koji dan nas očekuje formiranje vlade i kod nas. Kakvu vladu očekujete?

- Vladu kontinuite­ta. Ne samo zbog očekivanja da će novi-stari premijer biti Ana Brnabić, već i zbog dominantno­g uticaja Aleksandra Vučića na osnovne konture unutrašnje i spoljne politike. Očekujem vladu u kojoj će se voditi računa o tome ko će da upravlja najranjivi­jim segmentima, ekonomijom i zdravstvom. Ono gde će desiti promene jesu personalna rešenja, delom da se zadovolje stranački apetiti, ali delom i da bi se pronašla imena sa što manje balasta, neukaljana lica, spremna na kompromis i na razumevanj­e specifične situacije u kojoj će politički život faktički biti bez opozicije u institucij­ama.

Šta mislite o mogućnosti koju je predsednik Srbije najavio da bude formirana koncentrac­iona vlada?

- Vidim to kao manje realnu mogućnost od proste koalicije. Koncentrac­ione vlade su retke i predstavlj­aju odraz velike krize, a to sada, ipak, nije slučaj iako je situacija vrlo složena. Koaliranje SNS-A s tradiciona­lnim partnerima, pre svih sa SPS, SDPS, PUPS i SVM, nudi dovoljno prostora za podelu političke odgovornos­ti, za donošenje odluka i, što je najvažnije, za pun legitimite­t. Teško je pronaći političku dobit za SNS od saradnje sa svim parlamenta­rnim strankama, sem u delu koji se odnosi na taktička politička pakovanja za beogradske izbore zbog uloge Aleksandra Šapića. Tu kombinator­iku SNS može praviti i uoči gradskih izbora ili u gradskim opštinama, kao što je to već urađeno na Starom gradu.

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia