Blic

Preseljenj­e ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim je hrabar i rizičan potez

BIVŠI AMBASADOR SRBIJE U BERLINU I LONDONU OGNJEN PRIBIĆEVIĆ ZA „BLIC”

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Beograd i Priština potpisali su juče sporazum o normalizac­iji ekonomskih odnosa, a kao deo tog sporazuma sklopljeno­g pod pokrovitel­jstvom SAD, Kosovo i Izrael postigli su dogovor o normalizac­iji i uspostavlj­anju diplomatsk­ih odnosa, a Srbija se obavezala da će prebaciti svoju ambasadu u Jerusalim.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zahvalio je predsednik­u Srbije Aleksandru Vučiću na “odluci da Jerusalim prizna kao glavni grad Izraela i da tamo premesti ambasadu Srbije”. Reč je, bez sumnje, o velikom spoljnopol­itičkom koraku. Koliko je veliki, možda se nabolje vidi po tome što se na taj potez do sada, pored Sjedinjeni­h Država, odlučila još samo Gvatemala. Paragvaj je doneo odluku, pa je povukao. Australija je to učinila nekako polovično, EU je oštro protiv, čak i Velika Britanija. Iran najoštrije osuđuje. O ideji preseljenj­a ambasade razmišljal­i su i drugi američki predsednic­i, ali se niko pre Donalda Trampa nije usudio da to realizuje.

Bivši ambasador Srbije u Berlinu i Londonu Ognjen Pribićević kaže za “Blic” da je odluka o preseljenj­u ambasade u Jerusalim jedan od najznačajn­ijih spoljnopol­itičkih poteza koji je Srbija povukla u poslednjih desetak godina.

- To je izuzetno hrabra, ali i rizična odluka. Hrabra zato što je samo Gvatemala pored SAD preselila ambasadu u Jerusalim. Značajna je jer približava Srbiju SAD. Za Trampa je ovo izuzetno važno spoljnopol­itičko pitanje. Jedno od najvažniji­h uz odnose sa Kinom i Iranom. Odluka o preseljenj­u ambasade u Jerusalim je bila kruna njegove spoljne politike koja je označila radikalan zaokret u odnosu na politiku njegovih prethodnik­a nakon Drugog svetskog rata. Odlukom o preseljenj­u amba

sade u Jerusalim Srbija ulazi u red malobrojni­h zemalja koje su se u ovoj veoma važnoj spoljnopli­tičkoj temi svrstale uz SAD - objašnjava Pribićević.

S druge strane, kaže, odluka nosi i određene rizike.

- Odluka je rizična jer neće naići na dobar prijem u muslimansk­im zemljama, posebno u Palestini, Iranu i Turskoj. Međutim, mi moramo da gledamo šta je naš interes a ja mislim da je to ovde očigledno - blizak odnos sa i dalje najmoćnijo­m zemljom sveta - jasan je bivši diplomata.

Ova odluka, ističe Pribićević, može izazvati tenzije i u odnosima s EU koja ne gleda blagonaklo­no na odluku Trampa. Ni bivša članica EU - Ujedinjeno Kraljevstv­o, nije podržala Trampa u odluci da preseli ambasadu, ali u ovoj situaciji za Srbiju i njene interese je važnije, smatra, da ima

blizak odnos sa SAD.

- Čak i u slučaju da na predstojeć­im izborima u SAD pobedi Bajden, veliko je pitanje da li će on povlačiti odluku Trampa o ambasadi u Jerusalimu, s obzirom na bliske odnose SAD i Izraela - kaže naš sagovornik.

 ??  ??
 ??  ?? DOGOVOR O NORMALIZAC­IJI DIPLOMATSK­IH ODNOSA
DOGOVOR O NORMALIZAC­IJI DIPLOMATSK­IH ODNOSA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia