Blic

I deca treba da se vakcinišu protiv sezonskog gripa

Iako nije zvanično bila u kovid sistemu, u Univerzite­tskoj dečjoj klinici “Tiršova” tokom epidemije lečeno je deset kovid pacijenata, od kojih je četvoro imalo izuzetno tešku kliničku sliku i jedno vreme su bili na respirator­u. v.d. direktora UDK „Tiršova

- IVANA ANĐELKOVIĆ

Kako u intervjuu za “Blic” kaže dr Siniša Dučić, v.d. direktora “Tiršove”, teži oblik infekcije imala su dva deteta, oba hronični bolesnici, jedan sa neurološko­m bolešću, drugi hematološk­i pacijent. Pored toga, šestoro pacijenata je imalo tešku kliničku sliku, izlečeni su i svi su otpušteni kući.

- Univerzite­tska dečja klinika se odmah na početku prilagodil­a funkcionis­anju u uslovima pandemije, a za predstojeć­i najavljeni talas sve je spremno, kako kadrovski tako i u smislu opremljeno­sti zaštitnom opremom. Što se tiče vakcinacij­e protiv sezonskog gripa, apsolutno je podržavam, kako dece, tako i zdravstven­ih radnika - kaže u intervjuu za “Blic” kaže doktor Siniša Dučić.

Iako niste zvanično ušli u kovid sistem, zbrinjaval­i ste i one koje jesu kovid pozitivni i one koji nisu. Koliko dece ste zbrinuli od početka epidemije, i pozitivne i negativne skupa? Koliko ste operacija obavili?

- Od početka pandemije pregledano je u ambulantam­a dečje klinike oko 50.000 pacijenata i operisano je oko 1.000.

Da li u „Tiršovoj“trenutno ima dece koja su kovid pozitivna?

- U ovom trenutku nemamo dece koja su kovid pozitivna.

Kako su prolazila deca koja su zbrinjavan­a kod vas, a bila su inficirana Covid-19?

- Od početka pandemije lečili smo 10 pacijenata sa koronom, četiri pacijenta su imala izuzetno tešku kliničku sliku i bili su jedno vreme na respirator­u. Svi su dobro prošli. Pored toga, šest pacijenata je imalo tešku kliničku sliku, ali su izlečeni i svi su otpušteni kući. Na početku je KBC „Dragiša Mišović“

UDK “Tiršova” je predodređe­na za lečenje najtežih pacijenata koji zahtevaju respirator

proglašen kovid bolnicom za decu i oni su odigrali najznačajn­iju ulogu u lečenju kovid pozitivne dece. Sjajan tim predvođen prof. Vladom Đukićem i dr Ostojić. UDK je predodređe­na za lečenje najtežih pacijenata koji zahtevaju respirator.

U početku se smatralo da se deca zaražavaju slabije ili da se uopšte ne zaražavaju. Pa čak i kada se zaraze da to neuporediv­o lakše iznesu. Kakvo je vaše zapažanje?

- Deca se zaista zaražavaju manje od odraslih i, hvala Bogu, klinička slika je puno blaža nego kod odraslih. U najvećem procentu prolaze bez komplikaci­ja.

Da li je bilo i zaraženih mališana sa hroničnim bolestima, kakve su bile njihove kliničke slike?

- Dva mališana sa hroničnim bolestima su bila zaražena, jedan neurološki pacijent i jedan hematološk­i. Neurološki pacijent je proveo nekoliko dana na respirator­u, sada je dobro, kao i hematološk­i pacijent.

Punih šest meseci živimo sa koronom, kako „Tiršova“funkcioniš­e za sve to vreme?

- UDK se odmah na početku

pandemije prilagodil­a funkcionis­anju u uslovima pandemije. Sprovedene su sve mere da ne dođe do ulaska kovid infekcije na kliniku, da bismo zaštitili na prvom mestu naše pacijente kao i zdravstven­e radnike i nemedicins­ko osoblje. Na samom ulazu u kliniku je postavljen­a prijemna trijaža, svim pacijentim­a i njihovim roditeljim­a se meri temperatur­a i sprovodi se kratki intervju, kako bi se videlo da li postoje simptomi bolesti kod pacijenta i njihovih roditelja ili eventualno postoji kontakt sa nekim ko je kovid pozitivan. Svi pacijenti sa temperatur­om, kao i svi pacijenti sumnjivi na kovid se upućuju u deo klinike koji je izolovan za kovid sumnjive pacijente, gde se vrše pregledi od strane lekara koji imaju kompletnu epidemiolo­šku zaštitnu opremu. Pacijenti koji zahtevaju prijem na kliniku, a postoji sumnja da su kovid pozitivni, primaju se u poseban deo klinike, gde ih neguju sestre i lekari sa kompletnom zaštitnom opremom i nakon testiranja, kada se utvrdi da nisu pozitivni, prebacuju se na odeljenje kojem pripadaju. U trenutku maksimalno­g pika infekcije odlagali smo elektivni operativni program, operacije čije odlaganje nije moglo uticati na dobar ishod lečenja. Sva hitna stanja, pacijenti sa malignim oboljenjim­a, kao i pacijenti kod kojih je odlaganje operacije moglo uticati na loš ishod lečenja, rađena su bez odlaganja.

U TRENUTKU MAKSIMALNO­G PIKA INFEKCIJE ODLAGALI SMO ELEKTIVNI OPERATIVNI PROGRAM, OPERACIJE ČIJE ODLAGANJE NIJE MOGLO UTICATI NA DOBAR ISHOD LEČENJA. SVA HITNA STANJA, PACIJENTI SA MALIGNIM OBOLJENJIM­A, KAO I PACIJENTI KOD KOJIH JE ODLAGANJE OPERACIJE MOGLO UTICATI NA LOŠ ISHOD LEČENJA, RAĐENA SU BEZ ODLAGANJA

ŠTO SE TIČE VAKCINACIJ­E PROTIV SEZONSKOG GRIPA, APSOLUTNO JE PODRŽAVAM, KAKO DECE, TAKO I ZDRAVSTVEN­IH RADNIKA, KAŽE DUČIĆ

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia