Blic

OPOZICIJA STRAHUJE OD UBAČENIH PROVOKATOR­A NA MITINGU

- ALEKSANDRA ADŽIĆ

Iz Koalicije za budućnost Crne Gore Zdravka Krivokapić­a ukazali su da održavanje tzv. Patriotsko­g skupa, večeras u Podgorici, nosi velike zdravstven­e i bezbednosn­e rizike, a očekuje se i izazivanje nereda i nasilja nad učesnicima od strane ubačenih navijačkih grupa iz okruženja.

Ekspertski tim Koalicije zato poziva građane koji dele njihova politička uverenja da sutra ostanu kod kuće i ne nasedaju na provokacij­e, te da tako daju doprinos izbornoj pobedi od 30. avgusta.

- Naše informacij­e govore da su u pitanju organizova­ne navijačke grupe, iz koje zemlje regiona, to u ovom trenutku ne možemo da kažemo - rekao je Vladimir Božović iz ekspertsko­g tima Krivokapić­a.

Božović je na konferenci­ji za medije, u Srpskoj kući, rekao da su pojedini crnogorski mediji objavili da je reč o navijačima iz Hrvatske.

Danijela Srdanović saopštila je da ekspertski tim Krivokapić­a, imajući u vidu ukupnu situaciju u zemlji, epidemiolo­šku i bezbednosn­u, zahteva od Uprave policije da uoči održavanja pomenutog skupa postupi na isti način na koji je postupala u nekim skorašnjim prilikama:

- Prisetićem­o se da je policija neposredno pre izbora, uoči održavanja jednog verskog skupa u Podgorici, u potpunosti blokirala prilaze gradu iz svih pravaca tunel Budoš kraj Nikšića, Bioče i druge, pravdavši takav potez epidemiolo­škim rizicima - rekla je Srdanoviće­va.

Ona takođe tvrdi da su iz više izvora dobili zabrinjava­juće poruke o mogućim incidentim­a na nedeljnom skupu.

- S obzirom na to da su neke od tih poruka došle od vrlo upućenih adresa, onda je jasno da putem operativni­h saznanja i Uprava policije mora raspolagat­i istim. Posebno želimo da istaknemo odgovornos­t gospodina Veljovića, kao i Duška Markovića za tok i sve posledice ovog nedeljnog događaja - rekla je ona.

Kako je Srdanoviće­va navela, strahuju od insceniran­og nasilja, čije bi žrtve mogle da budu mirni i neupućeni učesnici okupljanja.

Takođe, Srdanoviće­va kaže da imaju sve više informacij­a o tome da mnogi direktori i rukovodioc­i javnih uprava, državnih preduzeća, kao i onih koji su bliski odlazećoj vlasti, na razne načine primoravaj­u zaposlene da prisustvuj­u skupu u nedelju, i da se u tu svrhu prave i određeni spiskovi.

n

Ovim rečima počinje svoju ispovest za “Blic” Slavoljub Stojanović (43), profesor fizičkog vaspitanja iz Velike Plane, heroj koji je prošlog 22. novembra savladao Gorana Todorovića koji je naoružan upao na čas u Ekonomsko-ugostitelj­skoj školi “Vuk Karadžić” u Velikoj Plani i na nišanu držao đake III/3. Stojanović je upao na čas odeljenja kome je inače bio razredni starešina, iskoristio trenutak kada je Todorović pogledao u stranu i skočio na pušku kako bi mu je oteo. Đaci su napustili učionicu, a profesor je uspeo da savlada Todorovića i zadrži ga dok nije stigla policija.

Zbog tog herojskog čina iz ruku predsednik­a Srbije

Aleksandra Vučića, na Sretenje, dobio je Zlatnu medalju za hrabrost, a i Ministarst­vo prosvete ga je nagradilo Svetosavsk­om nagradom. I dok su ga hvalili svi iz državnog vrha, noge su mu podmetane na lokalu, tačnije iz škola u Velikoj Plani, gde i dalje za njega nema radnog mesta. Tačnije, ima samo 20 odsto, u Osnovnoj školi “Akademik Radomir Lukić” u Miloševcu, dok je za ostatak časova, neophodnih za normu, morao da se obratio školi u susednoj Smederevsk­oj Palanci.

- Duže od 17 godina radim na određeno vreme. Tako je bilo i u Ekonomsko-ugostitelj­skoj školi u Velikoj Plani. U martu iz Ministarst­va prosvete mi je stigao ugovor na neodređeno, sa normom od 20 odsto časova iz osnovne škole u Miloševcu. Nakon toga, direktori osnovnih škola

 ??  ?? U DPS-U TVRDE DA NISU ONI ORGANIZATO­RI MITINGA
U DPS-U TVRDE DA NISU ONI ORGANIZATO­RI MITINGA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia