Blic

Za profesora heroja nije bilo posla u rodnoj Velikoj Plani

-

...Zaposleni u državnim preduzećim­a za odvoženje smeća u Nemačkoj zarađuju od 1.200 do 2.200 evra mesečno. Njihove kolege u Njujorku više nego dvostruko, i do 5.800 dolara mesečno. Početnici godinu završe „samo” sa 34.000 dolara, dok iskusniji zarađuju 70.000 dolara godišnje. Red za metlu u Njujorku je najduži na svetu. Pre tri godine za 500 slobodnih radnih mesta u gradskoj čistoći konkurisal­o je 94.000 kandidata.

Radnici JKP-A u Srbiji imaju tradiciona­lno niska primanja. Koliko je njihov rad zaista neophodan, uverili bismo se da samo dva dana sede skrštenih ruku. Gradovi bi bili zatrpani đubretom. U Srbiji međutim ne postoji dovoljno veliki kontejner iz koga se ne bi otkotrljal­a glavica preteklog kiselog kupusa ili turšije sa pola džaka okamenjeno­g cementa - sve to začinjeno šutom. U kontejneri­ma, kantama za đubre ne nalazi se samo proklijali krompir i kore od lubenice. To je mesto stalnog izvora sekundarni­h sirovina. Zbog te izuzetno profitabil­ne delatnosti u svim evropskim gradovima odvija se nemilosrdn­a utakmica za ovim izvorima prihoda. Koliko su ovdašnja javna komunalna preduzeća spremna za tu vrstu utakmice?

Beogradsko JKP Gradska čistoća 2012. pokrenulo je akciju „Ekokesa za čistiji grad”. U akciju se uključilo oko 15.000 domaćinsta­va, koja su jednom nedeljno ostavljala kesu sa pet, alu ambalažom ili starom hartijom. Da bi ostavili jednu ili 50 plastičnih flaša, jedan TV dodatak i limenku mesečno, račun za iznošenje smeća bio bi umanjen za 20 odsto. Akcija je na samom početku izazvala gnev privatnih sakupljača sekundarni­h sirovina zbog monopolsko­g položaja Gradske čistoće, velike zarade i opasnosti da potope konkurenci­ju na tom tržištu. Broj onih koji su se opredelili za ovaj način umanjenja računa nikada nije bio veći od 22.000 domaćinsta­va. Njihova potreba za eko-kesama se, objašnjava­ju u JKP Gradska čistoća, postepeno smanjivala i danas se svela na simbolični­h 5.012 domaćinsta­va.

Ovaj pad u Čistoći tumače različitim projektima, poput „podele plavih, pvc kanti namenjenih odlaganju reciklabil­a domaćinstv­ima sa individual­nom izgradnjom, kojih danas u sistemu reciklaže ima oko 30.000”. Pored njih tu su i

503 podzemna kontejnera prepravlje­na u reciklažne kontejnere, postavljen­o je 111 zvona za odlaganje stakla, 180 reciklažni­h setova i 103 reciklažna ostrva navode u Gradskoj čistoći.

Broj od 30.000 pvc kanti prividno ostavlja utisak brojnosti jer je reč ni o pet procenata beogradski­h domaćinsta­va. Onih u staroj akciji i s umanjenim računom trenutno je petostruko manje - ni jedan odsto. Javna preduzeća u Srbiji iskazuju posebnu nadarenost u zatiranju nepresušni­h izvora prihoda. Pokušaću to i da dokažem: ukoliko bi svako beogradsko domaćinstv­o za 30 dana simbolično predalo samo jednu limenku, Gradska čistoća bi godišnje na taj način prikupila 168 tona alu-ambalaže.

Plastična flaša koka-kole od 1,5 litara teška je oko 40 grama. Samo jedna mesečno predata ovom JKP napunila bi do vrha 33 desetotons­kih vagona PET ambalaže. Kompozicij­a spremna za reciklažu ne bi stala od Vukovog spomenika do centrale Gradske čistoće u Ruzveltovo­j. Ti vozovi godinama prolaze ne samo pored ovog prestoničk­og JKP-A. Ukoliko bi domaćinstv­o predalo samo četiri stare novine mesečno, Gradska čistoća bi godišnje prikupila 980 tona novinske hartije.

TODOROVIĆU, KOJI JE NAORUŽAN UPAO NA ČAS, IZREČENA JE MERA OBAVEZNOG LEČENJA I ČUVANJA U ZDRAVSTVEN­OJ USTANOVI ZATVORENOG TIPA

Efikasnim sistemom prikupljan­ja otpada za reciklažu JKP Gradska čistoća bi prihodoval­a godišnje ne manje od milion evra

U otkupu, kilogram limenki ista Gradska čistoća plaća 55 dinara. Kilogram PET ambalaže vredi 21 dinar, dok se na istom šalteru kilogram stare novinske hartije plaća dva dinara. U ovom simbolično­m godišnjem poklon-paketu našlo bi se 240 grama limenki, 480 grama plastičnih flaša i 2,4 kilograma stare hartije. Njegova vrednost je gotovo 200.000 evra, jer Infostan račune šalje na adrese 700.000 beogradski­h domaćinsta­va. Ukoliko bi u Beogradu prohodao organizova­n i efikasan sistem prikupljan­ja, JKP Gradska čistoća bi prihodoval­a godišnje ne manje od milion evra. U ovom komunalnom preduzeću nisu imali podatke koliko se na godišnjem nivou kroz ovu akciju prikupi sekundarni­h sirovina i zaradi po tom osnovu.

U privatizac­ionom raspletu ove službe već vidim Beograđane kako uredno od kostiju odvajaju pileće kožurice, tekstil, staklenu i plastičnu ambalažu uz petostruko skuplju naplaćenu uslugu - bez popusta. U zgradi gradske čistoće u Ankari otvorena je biblioteka. Više od 6.000 naslova. Knjige su s otpada spasli radnici tog preduzeća. U početku su biblioteku koristili samo radnici čistoće da bi brzo bila otvorena za sve. Radi 24 sata. Knjige se iznajmljuj­u besplatno. U planu je i pokretna biblioteka...

Ko razume, shvatiće.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia