Blic

Zašto Putin nikad ne izgovara ime Navaljnog?

Putin se odnosio prema Navaljnjem kao prema “lošem izgovoru za političara”, “određenoj političkoj sili”, “osobi koju ste pomenuli”, ali nikad za 20 godina držanja govora i davanja intervjua nije javno izgovorio njegovo ime.

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Ustvari, jedini put kad ga Putin izgovorio bilo je tokom prijema 2013, kad ga je novinar upitao da li namerno izbegava da ga imenuje, podseća “Gardijan”. - Ne, zašto? Aleksej Navaljni je jedan od lidera opoziciono­g pokreta – odgovorio je predsednik Rusije.

“Njujork tajms” navodi da je ta izjava postala senzacija u vestima. Putinovo oklevanje da izgovori Navaljnije­vo ime dovelo je u javnosti do njegovog poređenja sa Lordom Voldemorto­m, zlikovcem iz serijala “Hari Poter” čije ime drugi likovi ne izgovaraju. Navaljniju je takođe zabranjeno da se pojavljuje na državnoj televiziji, gde se pominje retko i uvek u negativnom svetlu.

Izuzetak potvrđuje pravilo, pa je tako Putin nakon pomenutog prijema odbijao da izgovori Navaljnije­vo ime kad bi ga novinari direktno izazvali.

- Ti koje ste imenovali su isti kao (bivši predsednik Gruzije Mihail) Sakašvili, samo u ruskoj verziji – rekao je ruski predsednik kad su ga 2017. upitali o Navaljnije­vim političkim planovima.

Nakon te konferenci­je opoziciona­r je izneo komentar na “Tviteru”. “Ti koje ste imenovali sada su pridodati mojoj kolekciji reči korišćenih da se izbegne reč ‘Navaljni’”, našalio se Navaljni, koji sada leži na klinici u Nemačkoj u komatoznom stanju nakon trovanja.

Godinu dana kasnije, austrijski reporter upitao je Putina dva puta direktno zašto nikad ne izgovara Navaljnije­vo ime. Oba puta ga je ignorisao. Naravno, ovakav trend prate i Putinovi podređeni. Njegov portparol Dmitrij Peskov ponekad izgovori Navaljnije­vo ime, ali je takođe znao da kaže “gore pomenuti građanin”. Navaljnije­vo ime se, naravno, nalazi u zvaničnim transkptim­a sa novinskih konferenci­ja, ali Kremlj se udostojio da ga na svom sajtu pomene tek prošle nedelje, napominje “Njujork tajms”, dodajući da su time priznali da Putinov kritičar zaista postoji.

- Ovo je čudan tabu. To je sakralno, mistično – smatra Dmitrij Belousov, bivši scenarista državne televizije koji je godinama uništavao reputaciju neprijatel­ja Kremlja.

On je pobegao iz zemlje prošle godine i trenutno traži azil u Holandiji, a kaže da su na meti njegovog posla – prema naređenjim­a iz Kremlja – bili bivši gradonačel­nik Moskve i oligarh Mihail Hodorovski, ali da je Navaljni privukao najviše “vatre”.

- Stvarno ga mrze, zato što je ono što je on uradio potpuno van njihove kontrole. Kremlj se bori protiv svih sila koje ne može da kontroliše, svakog mišljenja koje ne kontroliše. To je njihova rukovodeća strategija – rekao je Belousov za “Njujork tajms”, dodajući da je drugi izvor besa vlasti to što uprkos godinama “kopanja” ne mogu da nađu kompromitu­jući materijal o Navaljniju.

S obzirom koliko se tapka oko njegovog imena, izgleda da ruski

državni vrh smatra da je najbolji način da ga poraze tako što će uskratiti Navaljniju prisustvo u javnosti. Kratak period kad je Kremlj odlučio da je bolje da mu dopusti da izađe na izbore za gradonačel­nika Moskve 2013. brzo je minuo nakon što je ovaj dobio 27 odsto glasova iako nije imao pristup državnoj televiziji.

U godinama koje su usledile bio je na TV-U samo u kontekstu navodnih ilegalnih aktivnosti. Čak je i vest o njegovom trovanju “novičokom” bila kratka i usputna. Ponekad Navaljni uspe da pogodi vlasti u nerv, pa moraju da odreaguju, kao kad je tvrdio da u nacionalno­j gardi ima korupcije. Viktor Zolotov, koji je na čelu garde od 300.000 ljudi, snimio je nakon toga preteću poruku opoziciona­ru, izazvao ga na duel i poručio da će napraviti “sočan odrezak” od njega.

Ali, omiljena taktika Putinove vlasti uvek je bila tišina.

Trenutno stanje Navaljnija, zbog kojeg svetski lideri traže odgovor od Rusije, možda će naterati Putinovu administra­ciju da ga ipak pomenu. Čak i u indukovano­j komi, Navaljni je uspeo da pritisne Kremlj. Njegova organizaci­ja, Antikorupc­iona fondacija, objavila je u ponedeljak snimak na kojem osuđuje korupciju vlasti tokom posete Novosibirs­ku. Tada je imenovao 18 lokalnih političara za koje je rekao da imaju sumnjivo bliske veze sa građevinsk­om industrijo­m poznatoj po korupciji.

Opoziciona­ru Alekseju Navaljniju slošilo se tokom leta od Moskve za Sibir 20. avgusta i verovatno bi umro da pilot nije prinudno sleteo u Omsk, gde je bio u bolnici dva dana a potom transporto­van u Berlin na lečenje. Nemačka vlada je u sredu saopštila da je Navaljni otrovan smrtonosni­m nervnim agensom iz porodice “novičok”, a sličan otrov je korišćen u napadu na bivšeg sovjetskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Britaniji 2018.

Kad je nemačka vlada prethodno rekla da je Navaljni verovatno otrovan, Putinov portparol Peskov odbacio je optužbe kao “praznu buku” i rekao da Rusija nema razloga da otvara istragu onog što se dogodilo “pacijentu”. Nikolaj Petrov, istraživač kuće Četam u Londonu i stručnjak za Kremlj, kaže da ima duga lista potencijal­nih neprijatel­ja koji bi možda želeli Navaljnija mrtvog, ili bar onesposobl­jenog.

- Niko ne privlači toliko neprijatel­jstva i straha kao Navaljni – rekao je on.

Ali, kako je ukazao, Navaljni je tako visoko profilisan­a meta da se niko ne bi usudio da da ga dirne bez bar prećutnog pristanka Putina.

- To je poput mafije. Ništa ne može da se uradi bez odobrenja ili garancije nekažnjava­nja od strane šefa. Ne kažem da je Putin direktno naredio njegovo trovanje, ali niko ne sme da deluje ako nije siguran da će šef biti srećan i neće ga kazniti – zaključio je Petrov.

STVARNO GA MRZE, ZATO ŠTO JE ON URADIO ONO ŠTO JE POTPUNO VAN NJIHOVE KONTROLE“

n

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OMILJENA TAKTIKA PUTINOVE VLASTI UVEK JE BILA TIŠINA
OMILJENA TAKTIKA PUTINOVE VLASTI UVEK JE BILA TIŠINA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia