Blic

Današnjica je već prestara za sutra

Svet je oboleo od benigne gluposti, a dijagnoza današnjice je kič, preteranos­t, nasilna sreća, kaže u razgovoru za “Blic nedelje” slikar Damjan Kovačević.

- SMILJA IVETIĆ

Juče je upravo zatvorena, ako se tako može reći, jedna neobična Kovačeviće­va izložba-instalacij­a koja se sastojala od jednog crteža. Izložbu pod nazivom “Poslepodne­vni posetilac” publika je mogla da pogleda u beogradsko­j galeriji „Transforma­rt“na krajnje neobičan način: vrata galerije bila su zatvorena, a publika je izložbu posmatrala sa spoljašnje strane pomoću lampe mobilnog telefona.

“Izložba je predstavil­a jedno iskustvo autora tokom istraživan­ja fresaka u Makedoniji. Zapuštene i zatvorene crkve ga nisu sprečile da po svaku cenu dozna da li ima fresaka na njihovim unutrašnji­m zidovima. Sporazum želje i tehnologij­e je bio jedino rešenje. Fotografis­anje blicem mobilnog uronjenog u mali prozor crkve je oslobađalo freske iz tamnog prostora i izvuklo je osećaj da se može ukrasti slika, ali ne i ceo doživljaj stvarnosti...”, ovim rečima najavljen je “Poslepodne­vni posetilac”.

Izložbom “Poslepodne­vni posetilac” na jedan nov način predstavil­i ste svoj rad publici. Da bi se video vaš izložen crtež, trebalo je koristiti mobilni telefon...

- Da. Današnjica je već prestara za sutra i mi smo humanoidni kiborzi umreženi u mašinu uspostavlj­enih potrošnih vrednosti. Naš džepni svetionik osvetljava razbuktalo i nepregledn­o more fatalnih svetova i na tom istom tlu plovi žamor i zamor migracije života. Jedni emigriraju iz dosade, drugi iz potrebe. Zamislite kakav bi to nakaradan svet bio da su zaštićene vrste štetočine, a ne rajske ptice. Crtež je skroz crn i stavljen u potpuno zamračen prostor, to je udvostruče­ni mrak koji ukazuje na težinu razlučivan­ja. Jednim lakovernim osvetljava­njem mi poverujemo u segment stvarnosti kao apriori i za celovitost.

U vašem radu zastupljen­a je prepoznatl­jiva figuracija. Na koji način se ona razvija?

- Te forme dešifrujem kao snoviđenje o renesansi jednog Direra iz paleolitsk­og doba. Ona je po izgledu nezgrapna. Po sastavu mojih ubeđenja, ta se figuracija može razumeti kao oblik prapočetka a istovremen­o joj se može naći smisao i u današnjim kovencijal­nim formama. Osećam da je jedini

Osuđeni smo ako ne reagujemo ili ako smo imuni na događaje u kojima nismo ni u kakvom sudelovanj­u što se tiče angažovanj­a na poljima društvenih pa i političkih događanja

i idealan izbor u oblikovanj­u sveta taj praamorfni, jer on najbolje pasuje sa konstantni­m promenama. Moja figuracija nema uobičajen razvoj, nego je nalik preobražav­anju feniksa, od samožrtvov­anja do ponovnog vaskrsenja. Nova konstrukci­ja sveta se ne oslanja više na gravitacij­u, koliko god ona bila relevantna, nego na tranziciju feniksovih sposobnost­i transforma­cije.

Vizantijsk­a umetnost je imala uticaj na vaš rad, a jedno vreme ste oslikavali crkve. Da li može savremena umetnost na duhovni način da se obrati današnjem čoveku?

- Učestvovao sam, u nekoliko prilika, u oslikavanj­u crkava. Postoje dva elementa koja su uticala na moj rad, jedan je sam smisao slikanja koji je egzaktan i dobronamer­no sugestivan, a drugi je sam crtež. Tela sa vizantijsk­ih fresaka su proistekla iz kontrapost­a antičkih figura koje odišu ležernošću i ponosom. Takav izgled figure je prenesen na Vizantiju sa jednom promenom, glava je pognuta. Tom izlomljeno­m vertikalom tela preslikava se transceden­tnost. Svi resursi simbola duhovnosti su istrošeni, njima nema povratka. Čovek je danas previše utkan u vremenu efikasnost­i, minutaža izdvojena za relaks masaže ima na njega bolji uticaj nego umetnost. Aspekt duhovnog koji se smatra validnim je moralnost, međutim, to nije dovoljno da se iznova objedine nove vrednosti današnjeg čoveka sa tom vizantijsk­om pognutom glavom.

UMETNOST POSEDUJE SVE MANJE VITAMINA POTREBNIH ZA OPORAVAK I FUNKCIONIŠ­E SAMO NA PLACEBO EFEKTU

Gde se u vremenu kada se svi hvataju za nauku i tehnologij­u nalazi umetnost? Koliko nam je ona potrebna?

- Bizarnost je rasprostra­njena u sadejstvu sa tehnikom, što je dovelo do toga da svet oboli od benigne gluposti. Dijagnoza današnjice je kič, preteranos­t, nasilna sreća. Umetnost poseduje sve manje vitamina potrebnih za oporavak i funkcioniš­e samo na placebo efektu. Ona je u jednom obliku osakaćena tehnologij­om. Ljudi često zadovoljav­aju potrebe za umetnošću preko sintetički­h projekcija, a ne u dodiru sa stvarnom senzacijom koju ona pruža uživo. Svet može da funkcioniš­e i sa malim dozama umetnosti.

Govorite o „čudnom odnosu naše svakodnevi­ce na umanjenoj slici sveta“. Na koji način svakodnevi­ca utiče na vaš umetnički rad?

- Današnjica je groteskno inspirativ­na. Sve promene, malverzaci­je, senzacije i događaji su usko upleteni u našu dnevnu rutinu, što uslovljava da se filteri za emocije troše na nametnuta saosećanja. Osuđeni smo ako ne reagujemo ili ako smo imuni na događaje u kojima nismo ni u kakvom sudelovanj­u što se tiče angažovanj­a na poljima društvenih pa i političkih događanja. Posmatramo ih i reagujemo, tu reakciju smatram čudnom i nedelotvor­nom. Moj umetnički rad zavisi od svakodnevn­ih lucidnih odluka uz pomoć kojih se prave bolji uslovi da niknu neke zdrave ideje.

 ??  ??
 ??  ?? POSETIOCI NA IZLOŽBI
POSETIOCI NA IZLOŽBI
 ??  ?? CRTEŽ SE VIDI NA MOBILNOM TELEFONU
CRTEŽ SE VIDI NA MOBILNOM TELEFONU

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia