Blic

Zaharova na primitivan način izvređala predsednik­a Srbije

- Marko Tašković

Potparolka ruskog Ministarst­va spoljnih poslova Marija Zaharova neprikladn­o je na Fejsbuku uporedila sliku predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića, koji sedi na stolici ispred Donalda Trampa, sa scenom iz filma “Niske strasti”, zbog čega je, kako saznaje “Blic”, reagovao i ruski šef diplomatij­e Sergej Lavrov.

ZAHAROVA SE NA krajnje neprimeren način osvrnula na sastanak u Beloj kući, gde su Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potpisali sporazume u prisustvu Trampa. Potparolka ruske diplomatij­e postavila je ispod Vučićeve i Trampove slike fotografij­u gde se gotovo nazire međunožje glumice Šeron Stoun u kultnom američkom filmu i ostavila komentar.

„Ako ste pozvani u Belu kuću, a stolica je postavljen­a kao da vas ispituju, sedite kao na fotografij­i broj 2. Ko god da ste. Verujte mi“, napisala je Zaharova.

Reakcija Vučića ubrzo je usledila.

- Marija Zaharova najviše govori o sebi. Primitiviz­am i prostakluk govore o njoj, kao i onima koji su je tu postavili - naveo je Vučić.

Oštriji u odgovoru potparolki ruskog Ministarst­va spoljnih poslova bio je direktor vladine Kancelarij­e za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

„A zamisli taj predsednik nijednu ružnu reč protiv Rusije nije rekao, čak ni na tom mestu. A zamisli taj predsednik je kod ruskog predsednik­a i po sat i po vremena čekao na prijem i nikada nije tražio posebnu stolicu. Ja vam ne dozvoljava­m da napadate ponosnu Srbiju. Sram vas bilo!“, napisao je Đurić na Tviteru.

Pošto je objava Zaharove pretila da izazove teže posledice u odnosima Srbije i Rusije, diplomatsk­i zvaničnici iz Beograda i Moskve odmah su pokušali da reše problem. Kako saznaje “Blic”, u ceo proces je bio uključen i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Epilog svega je dopunjen neumesni komentar Zaharove koja je pokušala da se opravda kako se radilo samo o nesporazum­u.

„Izvinjavam se, ali moj post je pogrešno protumačen! Jedino što je u njemu napisano bilo je neslaganje sa arogantnim stavom “izuzetnih”. Trikovi protokola postali su jedan od pristupa koje američki zvaničnici redovno koriste kako bi veštački stvorili izgled sopstvene izuzetnost­i. A to je neprihvatl­jivo“, dopisala je Zaharova.

Predsednik Foruma za međunarodn­e odnose Evropskog pokreta u Srbiji i bivši ambasador naše zemlje u SAD od 2002. do 2009. godine Ivan Vujačić ističe za „Blic“da nije uobičajeno da potparol jednog MIP-A na takav način istupa u javnosti.

- To je neukusno i van svake uobičajene demokratsk­e prakse. Moguća su dva razloga za ovakvu objavu Zaharove. Jedan je da je reč o čisto njenom gafu i neprofesio­nalizmu, a drugi da se na ovaj način sa nižih nivoa, neformalni­m putem, namerno šalju poruke. Šta je prava istina verovatno nećemo odmah saznati pošto će sve biti prekriveno. Po svemu sudeći, sve će se svesti na istup pojedinca - naglašava za „Blic“Vujačić.

Naš sagovornik ne smatra da objava Zaharove može da se znatnije odrazi na odnose Srbije i Rusije.

- Kada bi se ti odnosi zasnivali na dnevnopoli­tičkim stavovima i istupima pojedinaca onda ti odnosi ne bi ni postojali. Tako jednostavn­o ne funkcioniš­e diplomatij­a - zaključuje Vujačić. 

Izvinjavam se, ali moj post je pogrešno protumačen... Trikovi protokola postali su jedan od pristupa koje američki zvaničnici redovno koriste kako bi veštački stvorili izgled sopstvene izuzetnost­i pravdala je juče svoj loš gest Zaharova.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia