Blic

SRBIJA NAJVIŠE TESTIRA U REGIONU

-

Od kada je registrova­n prvi slučaj virusa 6. marta, do danas, šest meseci kasnije dosegli smo broj od 974.411 testiranih osoba, što znači da Srbija obavlja najveći broj testiranja u regionu. Nagli porast testiranja usledio je od 19. jula, kada smo za nešto više od mesec dana testirali skoro pola miliona stanovnika.

početkom naredne godine. Ne očekujemo iznenađenj­a, mi ćemo ga spremno dočekati u svakom smislu, jer sada već imamo određeno iskustvo koje nam pomaže u borbi sa virusom - objasnio je profesor Tiodorović.

Epidemiolo­ška situacija se stabilizov­ala na nekom niskom nivou, međutim, epidemiolo­g i član kriznog štaba za suzbijanje infekcije Covid-19 dr Predrag Kon upozorava da se u Beogradu

trebalo bi voditi više računa o poštovanju mera, upozorava dr tiodorović

u poslednja dva dana jasno uočava ponovo povećanje broja onih koji se javljaju u kovid ambulante. Kako je pojasnio, srećna okolnost je da se ipak kod mnogih ne potvrđuje virus korona, već druge respirator­ne infekcije, ali je, kako kaže, i to stvar za brigu.

- Upravo zbog toga insistiram stalno da je nesigurna situacija i da je neprekidno potrebno da vodimo računa da je ne pokvarimo, da se ne pogorša - izjavio je Kon.

Kako epidemiolo­g ističe, u ovom trenutku ne bismo smeli skok broja zaraženih da povezujemo sa početkom škole, jer je učinjeno sve kako ne bi došlo do transmisij­e, odnosno do prenosa.

- Sigurno je da će se pojaviti, kao što se već desilo. Ono što je bitno naglasiti to su srednje škole, gde su deca od 15 do 19 godina. Ovo prvi put kažem, da je to uzrast u kome se najčešće oboleva - rekao je Kon za RTS.

Takođe, kako je rekao, tu su i učenički domovi koji su sada razređeni samim tim što je podeljena nastava na onlajn, ali i učenički domovi su mesta rizika prenosa virusa. Epidemiolo­g je dodao da ne bi trebalo škole da se uopšte zatvaraju osim u slučaju da ne dođe do masovnog obolevanja izvan njih, kada je praktično nemoguće kontrolisa­ti, i to je jedina situacija kada bi škole morale da pređu na onlajn.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia