Blic

ŽELJNA ŠKOLE I DRUŽENJA

-

srca” nikad nije bio aktuelniji i potrebniji. Primetila je kod svoje dece u drugom razredu da su došli željni škole i da se raduju jedni drugima. Predugo se mali drugari nisu videli.

- Dosta im je samoće, bilo im je dosadno bez škole. Vidim da vole jedni druge i da su veoma pažljivi. Što se tiče rada, oni imaju volju, ali kao da smo još u bestežinsk­om stanju, usporeni su. Oni hoće i žele da znaju, samo su još neorijenti­sani. Inače je to za taj uzrast karakteris­tično i kada je sve normalno, a ne posle ovoliko duge pauze za njih. Polako se vraćamo u kolosek, samo treba da se naoružamo strpljenje­m i deca i roditelji i učitelji, tek smo tri dana u školi - kaže nam Milošev.

Kako dodaje, učenje kod kuće sigurno je bilo teško i za decu i za roditelje. Ipak, učitelji najbolje poznaju metodiku rada sa decom. Kako kaže, jako je zadovoljna saradnjom sa roditeljim­a, kojima je stalo da im deca budu obrazovana. Tokom rada preko gugl učionice, ne postoji dete sa kojim saradnja nije bila dobra. No, mnogo je lepše kada sa decom komunicira u pravoj učionici.

- Uvek kažem, dete koje ide u školu da nauči nikad nemate pravo da pitate kako nešto ne zna. Imam utisak da tamo gde smo stali pre pandemije i nastavljam­o. Dosta toga znaju, a nešto su i zaboravili, dovoljno je jedna reč da se sete. Zaboravilo bi se ponešto i da smo normalno išli u školu, a kamoli sada. Sreća je što smo pre zatvaranja škola odradili sva slova, štampana i pisana. Lakše smo radili preko gugl učionice. Deca napišu, roditelji fotografiš­u, a ja pregledam sadržaj. Činimo sve da na najkvalite­tniji način decu naučimo suštini, jer imamo samo 30 mitnuta da im objasnimo, prenesemo, proverimo i zaključimo šta su usvojili. Sve što radimo ponovo postavljam­o u gugl učionicu kako bi roditelji mogli sa njima, sve još jednom da provere - nastavila je naša sagovornic­a.

Citiraću jednog svog učenika koji je u dnevničkim zapisima sa onlajn nastave napisao: “Kako je lepo biti zdrav! Kako je lepo biti slobodan! Želim svima da to osete! Koliko je lepo ići u školu! Koliko je lepo imati druga! I bicikl, naravno!” Mislim da je to najjasniji odgovor kako im je bilo prethodnih meseci, kaže prof. Kostadinov­ić

n

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia