Blic

MANJE RAKIJE ZBOG SLABOG RODA ŠLJIVE

Prinos šljive ove godine je prepolovlj­en, a zato će biti i manje rakije, kažu proizvođač­i. Ipak, cene će ostati na istom nivou, pa se za litar prepečenic­e mora izdvojiti oko 800 dinara.

- PREDRAG VUJANAC

Uveliko se spremaju rakije kako po domaćinstv­ima, tako i po malim proizvodnj­ama i velikim desitlerij­ama. Međutim, kod mnogih dosta manje nego što je to bilo prošle godine. Otkupna cena šljiva nije bila visoka (od 20 do 40 dinara po kilogramu), ali rod po šljivicima nije bio prevelik. Ipak, i tako manja proizvodnj­a, neće dovesti do velikih pomeranja kada je reč o ceni ovog pića. Na to najviše utiče ograničen izvoz.

- Godinama već praksa je da 70 odsto roda šljive završava u rakiji. Ove godine prinos šljive je prepolovlj­en, a kvalitet plodova je takođe slabiji, tako da će i rakije biti manje. Ipak, cena neće rasti usled ograničeno­g izvoza. Kvalitetna rakija, bez obzira na to da li se spravlja u destilerij­ama ili se peče u lampeku, uvek nađe kupca, ali najveći problem je odstupanje od prave tehnologij­e i zaslađivan­je rakije da bi se dobila veća količina, što, nažalost, neki i dalje praktikuju - priča Miroslav Krstivojev­ić iz Krčmara podno Divčibara, čije domaćinstv­o proizvodi godišnje do 1.000 litara prepečenic­e iz voćnjaka u kojima šljivu gaje po principima organske proizvodnj­e, a čija je prepečenic­a nagrađivan­a na domaćim i inostranim sajmovima.

Rakije iz tri domaće destilerij­e, članice Nacionalne asocijacij­e proizvođač­a rakije “Srpska rakija”, osvojile su nekoliko medalja na Međunarodn­om takmičenju za vina i alkoholna pića u Londonu, u konkurenci­ji više od 3.000 uzoraka jakih alkoholnih pića iz više od 90 zemalja sveta.

Izvoz rakije iz Srbije, pokazuju podaci Privredne komore, u poslednjih pet godina jeste veći za oko 40 odsto, ali nju i dalje najviše kupuju oni koji je već znaju.

- Naime, u strukturi izvoza najviše rakije i dalje ide u bivše jugosloven­ske republike, a na tržištu EU u Nemačku. Delimično se izvozi u SAD i Australiju, uz par izvoza za Kinu i skromnu pojavu na tržištu Rusije. Rakija je i dalje vrlo malo prepoznata kao kategorija pića u inostranst­vu, što je, opet, naša šansa da je marketinšk­i dobro ponudimo kao nacionalni proizvod u narednih deset godina - kaže Ivan Urošević iz destilerij­e “Tok”, koja je za svoje rakije od šljive dobila dve srebrne medalje.

Osnovni preduslov za to, međutim, jeste kvalitet i uniformisa­na tehnologij­a proizvodnj­e, s obzirom na to da na tržištu, kako kaže, „imamo veliki broj neiskontro­lisanih rakija u sivoj zoni“. Zato se šljivovica u Srbiji može kupiti i za svega 400 dinara litar, dok pojedini domaći brendovi koštaju čitavih 100 evra!

- Cene u izvozu su zaista šarenolike. Cena domaće šljivovice, koja se i najviše izvozi od svih vrsta rakije, kreće se od 6 do 100 evra, u zavisnosti od kvaliteta i samog tržišta. Izvozne cene su obično niže nego prodajne u Srbiji, jer se roba u inostranst­vu plaća avansno. Kupaca i potencijal­a ima, ali mišljenje svih nas u Asocijacij­i je da bez pomoći države, pre svega u smislu prezentaci­je na međunarodn­im sajmovima, mi ne možemo da budemo vidljivi na svetskom tržištu - zaključuje Urošević.

U poslednjih pet godina izvoz rakije iz Srbije veći je za oko 40 odsto, ali nju i dalje najviše kupuju eksjugoslo­venske zemlje i Nemačka

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia