Blic

Četiri reke

-

Ilija Bakić: “Četiri reke izviru u Raju i ine plovidbe”, Agora, Zrenjanin, 2019. ascinantni satelitski snimci, prvenstven­o radarski, nastali u poslednjih par godina, verovatno potvrđuju “geografiju Biblije”, bar u onom delu Starog zaveta u kojem se govori o Raju. Naime, dok jedni doslovno veruju u sve što piše u Svetom pismu i uče ga čak naizust, dok drugi relativizu­ju bajkolike i fantastičn­e narative, gotovo svi se slažu da većina “mesta radnje” nije izmišljena.

Tako, postoje dva tumačenja izvornika prevoda Biblije, onog upečatljiv­og fragmenta s opisima reka Raja. Po jednima, u Raju izviru četiri reke, a po drugima one se u njega ulivaju. Gotovo da je nesporno da se geografski prostor nalazio između današnjeg Iraka i Irana. Drugom viđenju je do sada je prebacivan­o što između Basre i Kuvajta nema te četvrte reke koja se sa druge strane, približno današnje Saudijske Arabije, uliva Negde.

Tri bi mogle da budu Tigris (Tigar) i Eufrat, koji čine Šat el Arab, uz treću Karun, pa čak i moguću četvrtu (relativno manju Mand), ali - sve su sa iste, leve strane toka. Snimci iz orbite 2018. pokazuju da suvo korito neke velike, možda četvrte reke sa Arabijskog poluostrva odista postoji ispod naslaga pustinjsko­g peska! Nažalost, onda se zaključuje da je Raj potopljen u Persijskom zalivu tokom podizanja nivoa mora zbog otapanja posle ledenog doba, pre oko 10.000-14.000 hiljada godina.

Jedan od najplodnij­ih srpskih pisaca fantastike i naučne fantastike Ilija Bakić, rođen u Vršcu 1960, u kojem i danas živi i radi, očigledno je zastupnik teze da reke izviru, a ne uviru u Raju. Štaviše, književnik koji iza sebe ima 11 knjiga poezije, šest romana, četiri zbirke priča i tri knjige eseja, od kojih i obimni leksikon “101 lice fantastike” (“Blic” br. 8180), bar sudeći prema prvoj od tri priče iz ove zbirke (“Prahovi, ma čiji”), drži da je jedna od tih reka Nil.

U njoj drevni trgovci i nadrilekar­i idu uz reku, kupujući i iskopavaju­ći balsamovan­e mačke i ljude, da bi ih kasnije samleli i prodavali kao lekoviti prah. U drugoj, “Vetar ne nosi ničije glasove”, Usej (moguća asocijacij­a na Odiseja, ali kao sporednog lika iz Ilijade) biva poslan da uz obalu, ploveći sve dalje i dalje, traži drva za pogrebne lomače na kojima će biti spaljivani poginuli ratnici. Ta vojska desetak godina opseda jedan udaljeni grad. Treća priča “Četiri reke izviru u Raju” možda je i najzanimlj­ivija po strukturi.

Narator u sve tri je, čas sveznajući, čas mutirajući, a čas ispovedni. Tokovi pripovedan­ja se nadovezuju. U trećoj se sve posmatra iz perspektiv­e lovca i žrtve, čak i iz ugla smrtonosno­g pauka.

Ovo je nesumnjivo pisao pesnik. Sve je između jave i sna, a možda su i akteri mrtvi, samo što, kao u TV seriji “Lost” - to ne znaju.

F

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia