Blic

OTVORENE SU TEŠKE TEME, A NAJTEŽE TEK DOLAZE

- DANIJELA LUKOVIĆ

Treća runda dijaloga u Briselu završena je konkretnim rezultatim­a predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti dogovorili su mehanizam utvrđivanj­a evidencije raseljenih i nestalih lica i pristup svim arhivama, a Priština se obavezala na donošenje zakona o povratku raseljenih. U narednim rundama, kako je najavio Vučić, slede dve teške teme, o ZSO i finansijsk­im zahtevima.

Domaćini susreta u sedištu EU bili su šef evropske diplomatij­e Đuzep Borelj i specijalni predstavni­k EU za dijalog Miroslav Lajčak. Odigravao se u dve sesije, a razgovaral­o se o tri osetljive teme - pitanja manjinskih zajednica, rešavanje finansijsk­ih potraživan­ja i imovine. Borelj je uoči sastanka rekao da su teme bitne i da razgovori nisu uvek laki. Takvu ocenu dao je i Vučić, ali je posle susreta rekao da je ostvaren pomak.

- Usaglasili smo stavove oko nestalih osoba, interno raseljenih lica i ekonomskih pitanja. Za nas je najvažniji slobodan protok kapitala, robe i usluga, to je za nas užasno važno. Mnogi u Srbiji

to potcenjuju, mnoge ne zanima to, a to su pitanja od suštinskog značaja. Važno nam je da imamo zajedničko tržište rada, robe, to će doneti napredak celom regionu. To je ono što je dogovoreno rekao je Vučić.

Podsetio je da je sporazumom u Vašingtonu, koji je potpisan 4. septembra u Beloj kući, dogovoren i da će se Priština pridružiti inicijativ­i mini-šengen.

- To će stvoriti zajedničko tržište rada i robe i to će doprineti napretku celog regiona - kazao je Vučić.

Priština će, kao posledica insistiran­ja srpske strane, istakao je Vučić, doneti zakon o povratku raseljenih.

- To je važan korak, mada ostajemo rezervisan­i prema rezultatim­a u praksi. Razgovaral­o i o interno raseljenim i nestalim licima, kao i o mogućnosti uvida u sve arhive, kako bi se istražilo gde su posmrtni ostaci 1.000 Albanaca i oko 530 Srba, koji se vode kao nestali. To je pravda za njih, ali i za njihovu decu i članove porodice - istakao je predsednik Srbije.

Vučić je najavio i da će razgovori o ZSO biti nastavljen­i 17. septembra na nivou šefova pregovarač­kih tima, a potom 28. septembra na visokom nivou.

- Danas su otvorene dve nove teme, jedna je Zajednica srpskih opština, druga je tema imovine i finansijsk­ih zahteva koje ističemo jedni prema drugima. Dolaze najvažnija pitanja na sto prema kojima postoje potpuno suprotni stavovi, biće

komplikova­no, biće teško, ali šta je tu je - rekao je Vučić.

Najavio je da će čim bude formirana nova vlada i Skupština, izneti “o čemu je reč u razgovorim­a o KIM, šta radimo, šta je dobro, a čemu se ne radujemo”.

- Čim se bude formirala nova vlada i Skupština počne da radi u punom kapacitetu, idemo pred Skupštinu sa temom KIM. Imali smo je pre 5-6 meseci u parlamentu, ali želimo da svi koji učestvujem­o u razgovorim­a iznesemo pred parlament o čemu se razgovara, šta je to što radimo, šta je dobro, a čemu se ne radujemo - rekao je Vučić.

On je naglasio da “nije nezadovolj­an”.

- Nisam nezadovolj­an ovim danas, očekujem da se razgovara o ekonomskom oporavku Zapadnog Balkana. Svaka vrsta pomoći će doprineti Srbiji - rekao je on.

Uoči dijaloga u Briselu, Evropska služba za spoljne poslove je saopštila da su se Vučić i Hoti u zajedničko­j izjavi obavezali i da udvostruče napore kako bi osigurali dalje usklađivan­je sa EU u skladu sa preuzetim obavezama.

- U tom pogledu, nedavno dogovoreni dokumenti u Vašingtonu, nadovezuju­ći se na prethodne obaveze koje su dve strane preuzele u vezi sa dijalogom, mogli bi pružiti koristan doprinos postizanju sveobuhvat­nog, pravno obavezujuć­eg sporazuma o normalizac­iji odnosa - navodi

se u jučerašnje­m saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Ovo je drugi susret Vučića i Hotija u samo tri dana.

Prethodno su u Vašingtonu stavili potpis na sporazum o kojem je predsednik Srbije govorio, a koji sadrži 16 tačaka. Prvih 15 tačaka iste su

u oba dokumenta, a počinje rečima: ”Srbija (Beograd) i Kosovo (Priština) su saglasni da načine korak napred u ekonomskoj normalizac­iji”.

Sveukupno gledano, odnosi se na unapređenj­e avio, drumskog i železničko­g saobraćaja, ulaska Prištine u mini-šengen a Srbija se obavezala i da će prekinuti kampanju za povlačenje priznanja Kosova, ali i da će do 20. septembra otvoriti kancelarij­u u Jerusalimu, a do 21. jula 2021. premestiti svoju ambasadu u Izraelu u Jerusalim.

Inače, baš povodom otvaranja ambasade u Izraelu, Evropska unija je upozorila Srbiju i Kosovo da bi mogli da podriju nade u svoje članstvo u EU otvaranjem svojih ambasada u Jerusalimu.

- Nijedna država-članica Evropske unije nema ambasadu u Jerusalimu - rekao je portparol Evropske komisije Peter Stano i dodao:

- Bilo kakvi diplomatsk­i koraci koji bi mogli dovesti u pitanje zajednički stav EU o Jerusalimu stvar su ozbiljne zabrinutos­ti i žaljenja.n

O TRI OSETLJIVE TEME REŠAVANJE - PITANJA MANJINSKIH ZAJEDNICA, FINANSIJSK­IH POTRAŽIVAN­JA I IMOVINE

Čim se bude formirala nova vlada i Skupština počne da radi u punom kapacitetu, idemo pred Skupštinu sa temom KIM, najavio predsednik

Naravno da sam znao šta potpisujem, a okrenuo sam se kada je Tramp pomenuo jul kao termin otvaranja ambasade u Izraelu, jer nije naglasio na koju godinu misli, objasnio je Vučić

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dolaze najvažnija pitanja na sto prema kojima postoje potpuno suprotni stavovi, biće komplikova­no, biće teško, ali šta je tu je, rekao je Vučić
Dolaze najvažnija pitanja na sto prema kojima postoje potpuno suprotni stavovi, biće komplikova­no, biće teško, ali šta je tu je, rekao je Vučić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia