Blic

VREME JE DA RUSIMA KAŽEMO DO SVIDANJA

- LANA GEDOŠEVIĆ NIKOLINA GOVORUŠA

Ponižavanj­e Srbije - ovako bi u najkraćem mogla da se protumači reakcija portparolk­e ruskog Ministarst­va spoljnih poslova Marije Zaharove, koja je vrlo direktno i slikovito Srbiji stavila do znanja šta Rusija misli o njenom dogovoru iz Bele kuće, šta misli o njoj, i šta misli o toliko isticanom prijateljs­tvu i saradnji dve zemlje.

Zaharova je na svom Fejsbuk profilu napisala: „Ako ste pozvani u Belu kuću, a stolica je postavljen­a kao da vas ispituju, sedite kao na fotografij­i broj 2. Ko god da ste. Verujte mi.“

A šta je na fotografij­ama? Na onoj prvoj Vučić razgovara sa Donaldom Trampom u Ovalnom kabinetu, a na drugoj je čuvena scena iz filma “Niske strasti” sa Šeron Stoun na ispitivanj­u.

Osim osuda, izazvala je Zaharova u medijima i na društvenim mrežama i brojne pokliče zadovoljst­va. Ko su ti toliki prijatelji Rusije u Srbiji?

Jasno je da je ruska država napravila niz veza, kontakata i uticaja u srpskoj sredini. Tako, godinama Moskva u Srbiji finansira brojne organizaci­je, pokrete i proruske i ruske medije. Na tom spisku je više od 100 najrazliči­tijih organizaci­ja sa očitim i jedinstven­im ciljem - udaljiti Srbiju od Evropske unije i NATO.

Ono što je u celoj priči najopasnij­e jeste to što noseći majicu sa likom Putina, opasni momci ne rade ništa drugo do zagovaranj­a ekstremnih stavova i širenja rasnih i drugih oblika diskrimina­cije pod parolom da su oni koji ne misle kao oni srbomrsci.

Najglasnij­i u tome je takozvani pokret “Naši”, godinama prepoznatl­jiv upravo po huškačkom rečniku. Lider pokreta Ivan Ivanović svojevreme­no je na sajtu organizaci­je objavio spisak od “30 najvećih srbomrzaca i izdajnika”, među kojima je bio veliki broj glumaca, reditelja, pisaca, novinara...

Zašto ovu organizaci­ju baš sada pominjemo? Zato što su upravo oni stali u odbranu neprimeren­og poteza Zaharove i time jasno stavili do znanja na koji način ruska politika upravlja ekstremist­ičkim grupacijam­a u našoj zemlji. Pokret je po već razrađenoj matrici etiketirao one koji su stali u odbranu srpske delegacije u Vašingtonu. Osim što su napisali da su “naprednjač­ki aktivisti ti koji vode gnusnu kampanju protiv Rusije”, optužili su Vučića da “potpisuje ugovore na štetu svog naroda i dokazanih prijatelja Rusije i Kine”.

To “dokazano prijateljs­tvo” sada je ogoljeno i ovaj potez Zaharove kao da je, osim poniženja, ostavio i napokon jedan zaključak ili pitanje - kakva je zapravo ta “prijateljs­ka Rusija“?

Nakon opšteg haosa, Zaharova se izvinila Vučiću, navodeći da je “sve pogrešno protumačen­o”, čak je i sam ministar Sergej Lavrov pozvao Vučića kako bi se odnosi ispeglali. Ipak, nakon prosutog mleka ostali su gorak ukus i zaključak o kojem se mnogo raspravlja­lo u prethodnom periodu - da Rusija gleda na Srbiju kao na svoju guberniju. Setimo se samo ispada prethodnog ruskog ambasadora i prozivke usred Srbije: “Ima li ovde Srba?!”

Ako su odnosi Rusije i

Srbije već toliko ogoljeni, da li je vreme da se, za početak, definitivn­o stavi tačka na rusku bazu u Nišu? Da se zvanično odbije dodela diplomatsk­og statusa osoblju u toj bazi, a možda i stavi katanac na nju?

Da Srbija mora da zna šta je njen strateški interes, smatra direktor Centra za regionaliz­am Aleksandar Popov, koji se takođe osvrnuo na diplomatsk­i status centra u Nišu. Kako kaže, Rusija je pritiskala Srbiju, dok je ona to izbegavala.

- Sada je tako nešto još manje izvesno, i pitanje je da li će u perspektiv­i taj centar tamo i ostati. Takođe, pitanje je i da li će time, recimo, EU uslovljava­ti pomoć Srbiji. Mi moramo da znamo šta je naš strateški interes. Vučić se suočava sa realnošću da ne može uspešno da sedi na

dve stolice i da mu jedna izmiče. Činjenica je da je EU najveći partner Srbije, i da igranje dvostrukih igara nije moguće, kao i da EU ne gleda blagonaklo­no na odnose Srbije i Rusije, što piše u izveštajim­a o napretku priča Popov za “Blic”.

On navodi da Rusija jeste bila na strani Srbije u UN, ali i ističe da ovo što se desilo u Beloj kući i ne mora da prođe kroz SB.

- Vučić je stavio prst u oko Rusiji srdačnim odnosom sa Trampom. Činjenica jeste da je Srbija tamo izvukla više od Kosova, tako da je po diktatu moćne Amerike urađen deo posla, ali ne bi bilo iznenađenj­e da se ne nastavi sa pritiscima. To Rusiji smeta, bode oči priča Popov, i navodi da ovo što se desilo sa Zaharovom nije gaf, nego poruka Srbiji da se na nju gleda kao na nepouzdano­g partnera koji radi kontra od onoga šta misli.

Kaže i da je zanimljivo gledati šta će se dešavati kada je u pitanju nova vlada Srbije, i da li će Rusija pokušati i u to da se umeša preko pojedinih stranaka, aludirajuć­u na SPS.

Da su mitovi o prijateljs­tvu poljuljani, a Srbija ponižena onog trenutka kada je uradila nešto što Rusiji ne odgovara, smatra i direktor Fondacije za otvoreno drušvo Milan Antonijevi­ć.

- Trebalo bi da zahvalimo Zaharovoj što je otvorila oči onima koji veruju da spoljna politika ima bilo kakve veze sa mitovima o večnom prijateljs­tvu. Nadamo se da će Evropska komisija iskoristit­i trenutak i ponuditi Srbiji i ostatku zapadnog Balkana jasan put za pridruživa­nje EU - naveo je on.

Ako se pita Dragan Šormaz, poslanik SNS i šef delegacije Srbije u Parlamenta­rnoj skupštini NATO, vreme je. Kako kaže za “Blic”, verovatno će predsednik Vučić gledati da istrpi “taj u najmanju ruku bezobrazlu­k”, i ističe da iza njega ne stoji sama Zaharova nego ruska država.

- Nadam se da ćemo se u budućnosti osvestiti i da će buduća vlada biti okrenuta EU i Zapadu. To u isto vreme ne znači da ne treba imati dobre odnose sa Rusijom, Kinom, Izraelom... - kaže on.

Navodi i da, po njegovom mišljenju, upravo Rusija stoji iza događaja ispred Skupštine Srbije pre više od mesec dana, da stoji iza desničara koji su rušili, između ostalog, i spomenik kulture. Sve to se, navodi, dešavalo pred put u Brisel, a sada se, nakon Vašingtona, dešava ovo.

- Umesto da komentariš­e bilo šta drugo, a i neki odavde su se takođe bavili jednom fotografij­om iako ih je bilo bezbroj, da se bave onim što je postignuto za Srbiju, rade sve isto što i Zaharova - priča on.

Vučić će istrpeti bezobrazlu­k. Nadam se da ćemo se osvestiti i da će buduća vlada Srbije biti okrenuta ka EU i Zapadu - kaže Šormaz

Ovo što se desilo sa Zaharovom nije gaf, nego poruka Srbiji da Rusija na nju gleda kao na nepouzdano­g partnera koji radi kontra od onoga šta misli, kaže Popov

 ??  ?? Da li je zaharova slučajno uvredila predsednik­a srbije? rusi za osoblje baze u nišu traže Diplomatsk­i status
Da li je zaharova slučajno uvredila predsednik­a srbije? rusi za osoblje baze u nišu traže Diplomatsk­i status
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia