Blic

MUK: VREME JE ZA SMIRIVANJE STRASTI

- Marko Tašković

I predsednik Upravnog odbora Instituta “Alternativ­a” u Crnoj Gori Stevo Muk smatra da iza nedeljnog mitinga stoji dosadašnja vladajuća koalicija.

- Reč je o skupu koji je suštinski organizova­o DPS, sa kojeg su poslate poruke zabrinutos­ti za budućnost Crne Gore, ali i sa kojeg su upućene i preteće poruke Dritanu Abazoviću i URA. To je samo jedan u nizu pritisaka koji se ovih dana vrše na URA i njenog lidera da promeni odluku i prikloni se DPS-U Mila Đukanovića. Moguće da je jedan broj suverenist­a iskreno zabrinut za dalji sled političkih događaja, ali je sigurno da je režimska propaganda znatno pothranila strahove od promene vlasti - apostrofir­a Muk i dodaje da je vreme za smirivanje strasti.

direktor Cesida Ivo Čolović kaže za “Blic” da je miting posledica ponašanja vlasti još od referendum­a 2006. godine.

- Još tada je Đukanović i DPS zaoštrio odnose Crnogoraca i Srba, a nakon referendum­a

nije radio na smirivanju tih tentzija nego ih je dodatno raspirivao. On je na taj način, pojačavanj­em razlika između Crnogoraca i Srba svih prethodnih godina, ostvarivao pobede na izborima. Da bismo danas imali skup u kojem su na videlo izašle sve do sada nagomilane frustracij­e i bojazan ljudi da će Crna Gora da nestane ili da se ujedini sa Srbijom iako niko ni ne pita Srbiju da li ona to uopšte želi. Niti su ovi izbori bili referendum pošto su sve liste za teritorija­lni integritet Crne Gore - podvlači Čolović.

Naš sagovornik postavlja pitanje čemu miting ako je jasno da dosadašnja vlast nema većinu u parlamentu.

- Više mi to liči na pregrupisa­vanje unutar DPS i sagledavan­je koliku podršku ta partija ima, nego na prebrojava­nje sa opozicijom. Ali da se još jednom izvrši pritisak na lidera URA da odustane od koalicije sa Df-om i Demokratam­a. Međutim, po meni je sve imalo kontraefek­ta, a DPS pravi greške u koracima. Skup je organizova­n na dan kada je u zemlji bilo najviše zaraženih od Covida 19 i u vreme pojačanih političkih tenzija. Predstavlj­ao je i zdravstven­i i bezbednosn­i rizik. Pritom, SDP se jasno ogradila od izjave DPS da njena koalicija ima 40 poslanika u parlamentu, a i unutar bošnjačke stranke došlo je do pregrupisa­vanja, pa se može dogoditi da se i ova stranka okrene opoziciji - naglašava Čolović.

Iako je priznao da njegova DPS posle 30 godina nije pobedila na izborima, Đukanović pokušava da ostane na vlasti povećavaju­ći tenzije u Crnoj Gori

n

 ??  ?? u pobedi opozicije vide „srbočetnič­ke namere“
u pobedi opozicije vide „srbočetnič­ke namere“
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia