Blic

PLAŠIM SE DA će KROV PASTI NA MOJU BRAĆU

Volela bih da je krov na kući dobar i da se ne plašimo da će pasti. Plašim se da će se sve srušiti na moju malu braću, kaže desetogodi­šnja Nataša, koja živi na periferiji Subotice.

- B. VUČKOVIĆ

Nataša Futo je najstarije dete Bojane Slović (31), ćerka iz njenog prvog braka, koji je razveden zbog nasilja u porodici. Njena mama sada živi sa drugim suprugom Slobodanom (36) u skladnoj porodičnoj zajednici i njih dvoje imaju još i Danila (5) i Relju (3). Da bi popravili krov i deci obezbedili kupatilo i prostor za život, podigli su kredit, ali to je nedovoljno da bi rešili ogromnu opasnost koja se nadvija nad njima.

Slovići žive u subotičkom naselju Zorka, u jednoj prostoriji od oko 20 kvadrata i njihovi životi su zbog oronulosti kuće veoma ugroženi. Vredna devojčica dok se priprema za školu priča da ima samo jednu želju, ali polako nam otkriva i o čemu mašta.

- Učim za stolom za kojim jedemo. Imam radni sto, ali nemamo gde da ga stavimo. Spavamo u istoj sobi u kojoj nam je i kuhinja. Volela bih da imam sobu i da u njoj bude moj krevet i pisaći sto. Niko mi ne dolazi. Nisam nikada slavila rođendan. Nemamo uslove za to – kaže postiđeno i dodaje da bi volela i kupatilo jer ga nemaju, već se kupa u koritu vodom sa česme iz dvorišta gde je i poljski toalet.

Priča njene porodice nije neuobičaje­na, jer su Bojana i Slobodan primer parova koje život nikada nije mazio. Žive od minimalca opterećenog ratom za kredit od 16.000 dinara, koji Slobodan zarađuje u hamburgeri­ji, primaju dečji dodatak i kad god ima prilike, otac radi sezonske poslove.

- Za hranu uvek bude, na sreću ima marketa u kome možemo po jeftinijim cenama da se snabdemo. Odeću i obuću za decu dobijemo i možemo da kupimo na džak robu za samo 50 dinara. Deci kupimo i slatkiša, retko se desi da nešto nedostaje za ishranu. U dvorištu su im i igračke i bicikl. Dobra su deca. Nataša je povučena, ali je odlična učenica – kaže Bojana.

Teško je i njoj i Slobodanu što žive u nabijenici staroj

Volela bih da imam sobu i da u njoj bude moj krevet i pisaći sto. Niko mi ne dolazi. Nisam nikada slavila rođendan. Nemamo uslove za to, kaže postiđeno Nataša (10)

oko 60 godina, u kući u koju nikada nije ulagano.

- Baka mi je ostavila deo kuće. Otac je invalid, a majka je preminula. Ovaj plac delimo sestra i ja i ona i tata nemaju ništa protiv da koristim njen deo i da dogradimo ono što treba, međutim, nije prepisano na moje ime jer nemam novca da to uradim – kaže Bojana.

Na istom placu je odrasla i posle razvoda se tu i vratila,

jer se kupa u koritu vodom sa česme iz dvorišta gde je i poljski toalet a kada je započela vezu sa Slobodanom, otišli su u podstanare. Posle oko šest godina života pod kirijom odlučili su da krenu iz početka na svom.

- Nismo nigde ostavili dug, ali kada smo se doselili u ovu kuću, ovde je bilo dugova. Slobodan je uzeo keš kredit na sedam godina, kupili smo nešto građevinsk­og materijala, ali to je nedovoljno da se kuća popravi i da se dogradi još oko 30 kvadrata da bismo imali kupatilo i sobu za decu – kaže Bojana.

Od materijala za radove imaju blokove multiplat, šljunak i cement. Zasad su samo izlili temelj, ali nemaju novca za gradnju.

- Počeli smo u martu ove godine, ali zbog korone Slobodan nije radio, plata mu je smanjena na minimalac. Ne znamo kako dalje, a konstrukci­ja krova je potpuno trula, samo što ne padne – kaže Bojana.

Od nerešenih računa ostao je dug za struju od 18.000 dinara, ali svaki mesec uplaćuju koliko mogu. Što se tiče građevinsk­og materijala, deo imaju, ali nedostaje im dosta toga da bi počeli.

- Nedostaje pesak, građa za krov, nemamo ni za armature za izlivanje ploče, zatim drvena građa, gips karton i stiropor za izolaciju. Sve što umem uradio bih sam, radio sam na građevini, a ono što ne znam, raspitao bih se. Snašao bih se za rad, ali moram deci da obezbedim ostalo i zato kada ima više poslova, radim sve – kaže Slobodan.

Iako smatraju da mogu dosta toga sami da urade, nisu stručni za krov i kupatilo. Kada su se uselili u udžericu, zamenili su električne instalacij­e i isplatili su električar­e i za neizgrađen­i deo, a pošto nemaju odvod za gradsku kanalizaci­ju, dovod vode mogu da reše zahvaljuju­ći komšijama koji bi dozvolili priključak.

Od kredita su kupili frižider i veš-mašinu, a na šporetu koji su dobili napukla je ploča. Kupili su i malu kuhinju. I sami pomažu drugima, Slobodan je nedavno učestvovao u humanitarn­oj izgradnji jedne kuće.

- Nataši smo morali da kupimo nove knjige, a uz njih smo dobili na poklon sveske i torbu. Ona bi jako volela svoju sobu. Dečaci su još mali, ali moramo da mislimo na sve njih na vreme. Nažalost, naše želje su jedno, a mogućnosti sasvim drugo – zaključuju Slovići.

n

 ??  ??
 ??  ?? spavamo u istoj sobi u kojoj nam je kuhinja, priča nam nataša
spavamo u istoj sobi u kojoj nam je kuhinja, priča nam nataša
 ??  ??
 ??  ?? Nataša (10) bi volela da ima i kupatilo
Nataša (10) bi volela da ima i kupatilo
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia