Blic

Preko 200 osmaka u Petnici

- P. V.

VIŠE OD 200 učesnika osmih razreda iz cele Srbije tokom ovog meseca će, uz sve mere epidemiolo­ške zaštite, pohađati Letnju naučnu školu u Istraživač­koj stanici Petnica.

Reč je o programu koji u Petnici, jedinstven­oj naučno-obrazovnoj institucij­i u ovom delu sveta, postoji još od 80-ih godina i početka rada stanice. Ove godine broj prijavljen­ih osmaka bio nekoliko puta veći od broja mesta, a mnogo dobrih đaka ostalo je uskraćeno za učešće.

- Koncept Letnje naučne škole je postavljen tako da učenici na početku, bez obzira na svoja interesova­nja, imaju priliku da slušaju interesant­na predavanja iz različitih nauka, da se upoznaju sa osnovnim naučnim metodama i principima i steknu utisak o kompleksno­sti nauke i vezi među različitim oblastima. Nakon toga sledi blok od nekoliko dana rada u petničkim laboratori­jama, kada svi učesnici realizuju vežbe u laboratori­jama za fiziku, elektronik­u, biologiju, hemiju, geologiju i arheologij­u. U poslednjem segmentu škole učesnici mogu da biraju na koje će od paralelnih predavanja da idu i da tako program prilagode svojim interesova­njima – objašnjava Nikola Božić, programski ISP.

Ove godine, program Letnje škole za osnovce je osmišljen tako da će đaci imati priliku da slušaju predavanja o gladijator­ima, planetama, zanimljivi­m insektima...

n

PREDSEDNIK SRPSKE AKADEMIJE nauka i umetnosti (SANU) Vladimir S. Kostić najavio je da će krajem oktobra početi izborni ciklus za izbor redovnih, dopisnih i inostranih članova SANU u 2021. godini i naveo da Akademija ima ukupno 130 članova, što je “jedan od najmanjih brojeva kojim dočekuju izborni ciklus”.

Kako prenosi Fonet, Kostić je rekao da će od kraja oktobra, kada će biti objavljen javni oglas, do kraja januara biti predlagani kandidati za članove SANU, a da će početkom novembra sledeće godine biti izbori. Kako kaže, SANU u ovom trenutku ima 99 redovnih i 31 dopisnog člana.

Kostić je ukazao na to da Akademija ima “progresivn­u liniju smanjenja broja članova, što se odražava i na njene kapacitete da odgovori na sva pitanja koja se pred nju postavljaj­u”.

n

 ??  ?? veliko interesova­nje za letnju školu
veliko interesova­nje za letnju školu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia