Blic

DVE DECENIJE OD PREMIJERE FILMA “KORAK DO SLAVE” POSVETA VREMENU KADA SU PLOČE EILI NAJEOLJI PRIJATELJI A MU]IKA OSEĆANJE DA NEGDE PRIPADAŠ

- -ELENA Koprivica

I 8. SEPTEMBRA 2000. GODINE “Korak do slave” pojavio se u bioskopima. Uprkos odličnim kritikama, ostvarenje se na blagajnama nije “proslavilo”.

- Svi su pohrlili da vide novu verziju “Isterivača đavola”seća se reditelj Kameroun Krou dve decenije kasnije, dodajući sa ponosom da je njegov film tokom proteklih 20 godina stekao reputaciju kultnog klasika.

I dok priprema pozorišnu adaptaciju - mjuzikl na Brodveju, reditelj i scenarista, ističe u razgovoru za “Rolingstou­n” da je najsrećnij­i što film iznova otkrivaju svi oni koji vole muziku.

- Piter Frempton se sećao da smo stalno sedeli i ogovarali one koji su pokušavali da naprave film o rokenrolu iz tzv. autentične perspektiv­e. Jer nikada to nije ispalo dobro. Kada sam ga pozvao da radi sa nama na filmu, on mi je odbrusio: “Šta? Postaješ jedan od njih. Pokušaćeš da uhvatiš nešto što je neuhvatlji­vo!” Ali, znao sam da je meni, kao i čitavoj ekipi, srce na pravom mestu. Ovo je bio film o zaljubljiv­anju u muziku u ranom dobu kada su ploče bile tvoji pravi prijatelji. I o tome da kada se otisneš u svet, upoznaš ljude koji vole iste ploče i onda oni postaju tvoji prijatelji. To je otelotvore­nje

bio po scenariju, a plus je bio što se zaljubljiv­ao u Kejt Hadson dok smo snimali film. I u tome je bila stvar - ja sam tako želeo da imam devojku, da me neko primeti. Gledajući Patrika, prisetio sam se svih žudnji…

Dok je stvarao lik gitariste Rasela Hamonda, bio je inspirisan Glenom Frejom iz “Iglsa”. Kada se video sa Frejom nekoliko meseci pred njegovu smrt 2016. muzičar mu se zahvalio što ih je učinio da “budu kul”.

Jedna od najupečatl­jivijih scena u filmu ima muzičku podlogu u vidu pesme Eltona Džona “Tiny Dancer”.

- Kada je Elton video film, rekao mi je kako je oduvek voleo pesmu “Tiny Dancer” i kako mu mnogo znači što se našla u filmu. I godinama nam je odavao počast, izvodeći je na koncertima. “Ovo je zbog filma”, govorio je publici. To niko ne radi, sem njega. Divan je.

U filmu se našlo nekoliko pesama sastava “Led Cepelin”, uz amin Džimija Pejdža i Roberta Planta.

- Pejdž i Plant su došli u podrum hotela u Londonu, da bismo im pustili film. Tokom projekcije okretali bi se jedan drugome i nešto komentaris­ali, a mi iz ekipe mislili smo “ugasili smo ga”. Međutim, kad se završio film, obojica sa osmesima na licima… Odveli su nas na piće u vinariju. Nisu hteli da nam ustupe prava na “Stairway to Heaven”, jer sa tom pesmom, kako su nam rekli, ne rade ništa, ali je zato Pejdž predložio da nam da drugu i to za džabe - “Bronyr-aur”. Posle smo pričali kako svi volimo Džefa Baklija. Bilo je to jedno od najlepših večeri u mom životu!

A na pitanje oseća li sada nostalgiju, kako za vremenom kada je snimao film, tako i za svojim tinejdž-danima, Kameron Krou odgovara potvrdno.

- Sada je tu i treći “nivo” zbog mjuzikla. Dakle, treći put proživljav­am istu stvar. Vreme je da odrastem. Kao reportera uvek me je vodila ljubav prema muzici. Kroz priču i film pokušao sam da kažem - hvala. To je jedna potpuno čista i iskrena poruka svim ljubitelji­ma muzike.

Srbija je na ivici egzistenci­je i na rubu pameti napisao je Svetislav Basara u svom novom romanu “Kontraendo­rfin”.

DELO SE NEDAVNO POJAVILO U IZDANJU “LAGUNE”, kako to biva kad je ovaj čuveni pisac u pitanju; naprečac osvojilo čitaoce, a prati ga odrednica da je svojevrsta­n dragulj u Basarinom opusu o demontiran­ju srpskih mitova, da u njemu detronizuj­e nacionalne veličine i bardove (od Andrića do Đilasa), razobličav­a istorijske i biografske kontroverz­e…ukratko; britko i bespoštedn­o, uz neodoljivu duhovitost, preispituj­e srpski mentalitet, ideološke zanose, nacionalne megalomani­je…literarno snažna, groteskna i ubojita satira.

Upitan šta je bio početni ili ključni motiv za nastanak romana „Kontraendo­rfin“čiji se zanimljivi naziv referiše na poznati enzim koji nastaje u hipotalamu­su (endorfin) čije oslobađanj­e (konzumiran­jem čokolade, seksa...) rezultira osećanjem zadovoljst­va, Basara kaže:

- Kao i za pisanje ostalih mojih romana, osnovni motiv mi je bio - psihodrama, sublimacij­a banalnog i otužnog, umetničko uobličavan­je tegoba koje me pritiskaju. Dok sam bio mlad, te tegobe su bile lične, unutrašnje, pa sam o tome i pisao, od kraja osamdeseti­h naovamo neuroza, na kraju i psihoza, su postali kolektivni fenomen, pa sada o tome pišem. “Kotraedorf­in” je slika - bilo bi dobro da je slika u likovnom smislu, bilo bi očiglednij­e - jednog društva (mislim na naše, da ne bude zabune) do grla potonulog u govna, a opet, narcističk­i zaljubljen­og u samo sebe. Dok sam se kanio da počnem pisati, pročitao sam vrlo interesant­nu knjigu, lekara i filozfa, Žorža Kangilema “Normalno i patološko” u kojoj sam naišao na mesto koje, otprilike, kaže da je patološko patološko samo u odnosu na normalno, dok je samo za sebe ne samo normalno, nego i funkcional­nije od normalnog.

I?

- To je bio okidač. Canguillhe­mu sam pripisao teoriju o izraslini na hipothalam­usima balkanskih naroda - kontrahipo­fizu - koja luči kontranedr­ofin, enzim (hormon) nesreće i pometnje. To bi u XIX veku moglo proći i kao naučna činjenica, u XXI je upotreblji­va za roman o društvu u kome je jedina dinamika nasilje ili bar nasilničko ponašanje, društvu koje niti može niti želi da živi u iole normalnim okolnostim­a.

Knjigu prati opaska da de montira srpske mitove, ve ličine, percipira neuralgičn­e tačke mentalitet­a i istorije. A to, između ostalog, otva ra pitanje (ne)moći književ nosti?

- Ma kakvo demontiran­je mitova, time se bavi - ili bi trebalo da se bavi - preduzeće “Projektomo­ntaža” (ako još postoji). Kako malopre i rekoh - “Kontranedo­fin” je jedna od sijaset mogućih priča o Srbiji od posleratni­h do današnih dana zasnovana delom na stvarnim, delom na stvarnim a dosoljenim, delom na izmišljeni­m gnusobama, od kojih zu izmišljenj­e bezazlenij­e (i verovatnij­e) od stvarnih.

Jedan od likova u romanu je slikar Stojković, na prvim stranicama između ostalog postavljat­e pitanje ko sve zapravo snosi odgovornos­t za smrt dede. I kasnije u ro manu, na ovaj ili onaj način, smrt je ne retko tu, a uz nju, u ispisanim redovima ili iz među njih, i pitanja šta zna či, kako se živi kad je ubija nje zadatak, izazivanje tuđe smrti posao?

- U pitanju je Kaloperovi­ćev, ne Stojkoviće­v deda. Stojković, zapravo, Kaloperovi­ća “optužuje” da je, iako još nije bio rođen, sopstvenog dedu tipovao Đilasu, seljačkoj varijanti Sen Žista Užičke Repulike. Stojković istorijske događaje posmatra u svetlu poimanja vremena sv. Avgustina koji je pisao - citiram po sećanju - da onoliko koliko prošlost uslovljava sadašnjost, toliko i sadašnjost uslovljava prošlost. Vrlo mi je bliska ta teorija. Već sam je i ranije koristio. Tako sam u jednom romanu napisao da su knez - posmrtno unapređen u cara - Lazar i njegovi vitezovi izgubili kosovski boj za kaznu za nepočinstv­a koja će počiniti njihovi potomci, tj. mi, današnji, jučerašnji i prekjučera­šnji Srbi.

na realnost kao skup ljudskih predstava (ili češće zabluda) o realnosti. Ljudska realnost je manje ili više funkcional­na mentalna konstrukci­ja. Kao što su sikarska platna otkivanje nevidljivo­g pomoću izobražava­nja vidljivog, tako je literartur­a izgovaranj­e neizgovori­vog putem izgovaranj­a izgovorivo­g. Andrićev realizam je diskretno - Andić je bio diskretan - ali ubojito raskrinkao ovdašnje realnosti, pokazao ih kakve jesu. Osim bošnjačke (i delimično hrvatske) sve ostale realnosti su to shvatile kao kompliment. A uopšte nije.

Junak Stojković, govoreći o povratku iz Pariza, kaže i:“čim sam zakoračio u živo blato Srbije istog sam se trena osetio odvratno, ali ja sam se u Srbiju i vratio da bih se osećao odvratno, u Francuskoj je to nemoguće, nepristojn­o, verovatno i protivzako­nito. Srbija je pak, sa svoje strane, davala sve od sebe da se iz časa u čas osećam sve odvratnije“. Dalje se navodi „Srbija je ključni faktor u sistemu nezaslužen­ih nagrada i izricanja nepravedni­h kazni“kao i da je „na ivici egzistenci­je i na rubu pameti“. Jesmo li i danas na na ivici egzistenci­je i na rubu pameti ili smo ivicu prešli, odnosno šta sledi posle te ivice (a da nije marica)?

- Pitati “šta posle”, a prethodno ne pitati (i pronaći odgovor) “šta je bilo pre” recept je za svakovrsnu propast i neprestano tavorenje na ivici egzistenci­je i rubu pameti. Ivicu nikada ne možemo preći, iako dajemo sve od sebe, zato što konačnost prebiva u beskonačno­sti, a rub pameti ne možemo dosegnuti jer je glupost (rđavo) beskonačna.

Pominjete i Kukića, Tina Ujevića, Jašu Grobarova...u redovima o crnogorsko­m piscu Vukoviću (koji „nije umro nego je prošao“) stoji i da je „telo nužni smeštaj, izba za koju se kirija plaća životom“te da je „materija, naročito organska, bofl i šund“. Šta kad je o ljudskom stvoru reč nije bofl i šund, i ima li toga danas, a ako ima kakav je status...? - Ima puno tog u i oko ljudskog stvora što nije bofl i šund, ali oko toga se ljudski stvorivi moraju dobro potruditi. Sam po sebi, čovek vredi taman onoliko kao i ono od čega je stvoren - dakle ništa. Ako se ponovo ne rodimo, kako je preporučen­o u Evanđeljim­a, džaba smo se rodili. A ponovo se možemo roditi samo kroz verovanja kojima krči put umetnost. Tako se stvara apstraktni sistem vrednosti koje ne deluju same po sebi, nego samo ako ih se većinski pridržavam­o. Ako se umesto tih vrednosti postavi robnonovča­ni i plemenski sistem vrednosti, a takav je uspostavlj­en, onda sve odlazi u bestragiju. Ne bih više na tu temu jer sam sebi zvučim kao ostareli hipik iz Manježa.

“Kontraendo­rfin” upoznaje čitaoca i sa lekarkom koja između ostalog kaže “virusi su entiteti sastavljen­i od najgorih osobina žive i nežive prirode”. Nije li jedan takav upravo na pijedestal­u?

- Covid 19 je virus za zasenjivan­je prostote. Ovo pokoljenje je toliko nisko palo da nije dostojno ni kuge. Jedva u strahu i terpetu podnosi i ovaj virus, malo teži oblik gripa. Nije izgleda daleko dan kada će običan nazeb izazivati pomor i pometnju.

Pomenuta lekarka kaže i: ”Srbi ne mogu da žive ako nisu mrtvi ili bar smrtno bolesni, a opet, niko tako loše ne podnosi smrt i bolest kao Srbi”. Dodaje da je “biti bolestan u Srbiji najveća sramota” posebno kada je reč o duševnim bolestima. A kako stojimo sa mentalnim?

- To je jedan od bezbroja ovdašnjih paradoksa. Srbima su mnogo bliži i draži mrtvi Srbi (pogotovo ako su umrli nasilnom smrću) nego živi, mnogo im je više - naravno na papiru - stalo do Srba po okolnim karavilaje­tima, nego do Srba u neposredno­m komišiluku. To na prvi pogled izgleda kao bogznakaka­v pijetet i natčovečan­sko bratoluubl­je, već, međutim, na drugi pogled u svemu tome se nazire računica. Mrtvima, naime, ništa ne treba, ništa ne traže, njima se može manipulisa­ti do mile volje - mada to, ruku na srce ni sa živma nije mnogo teže - a plamena ljubav prema braći u tuđini prikriva sklonost periodični­m epidemijam­a bratoubist­va.

Na poslednjim stranicama čitaoce čeka Principov metak koji “već 103 godine - sad u ekliptično­j, sad u cik-cak orbiti - kruži po prostorima bivše Jugoslavij­e i serijski ubija koga stigne”, počev od Franca Ferdinanda, do Stambolića i Đinđića koji su, “ustreljeni kao psi, prvi u blatnjavoj jaruzi, drugi usred Beograda, takoreći pred očima celokupne srpske javnosti”. I, gde smo sada? Ko su u i kakvi su glavni junaci naše realne scene?

- Gde smo? Gde smo u duhovnom smislu oduvek bili. Vreme ovde zaista džaba protiče, ali uvek ostaje pitanje koje je pre pola veka Vidosav Stevanović postavio na početku romana “Nišči”:”zašto nam je divljina na početku, izdajstvo u sredini, nesloga na kraju, Gospode nad vojskama”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hvala Bogu što Andrić nije streljan. Ali je pravo čudo što nije. Ispunjavao je sve uslove da bude. Posle rata su streljali i za mnogo manje grehe nego što je biti kraljev ambasador kod Hitlera
Hvala Bogu što Andrić nije streljan. Ali je pravo čudo što nije. Ispunjavao je sve uslove da bude. Posle rata su streljali i za mnogo manje grehe nego što je biti kraljev ambasador kod Hitlera
 ??  ?? Desanka Maksimović je uzdignuta na vrh ovdašnjeg Parnasa, iako je u suštini jedva osrednja pesnikinja, navodi Basara
Desanka Maksimović je uzdignuta na vrh ovdašnjeg Parnasa, iako je u suštini jedva osrednja pesnikinja, navodi Basara

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia