Blic

HOĆE LI MOJA TAJNA PROCURETI?

-

– Ovo je pitanje koje klijenti često postavljaj­u, naročito ako žive u manjim sredinama gde se većina stanovnika međusobno poznaje. Psihoterap­euti su obavezni da sve što čuju o svojim klijentima zauvek sačuvaju za sebe. Čak i beleške koje vodimo samo za sebe ne sadrže prava imena. Izuzetak su informacij­e koje moraju da se prijave policiji ili sudu, npr. ako je klijent počinio ozbiljno krivično delo – objašnjava Svetlana Prokić.

prekinuti terapiju ukoliko niste zadovoljni, ili još niste spremni da aktivno radite na problemima koje imate – objašnjava Svetlana Prokić.

DOBAR TERAPEUT POŠTUJE GRANICE Terapeut se služi, kaže naša sagovornic­a, pre svega razgovorom. Postavljać­e vam razna pitanja u cilju da vas što bolje upozna i razume problem sa kojim dolazite. Kada nešto ispričamo osobi od poverenja, obično nam automatski bude lakše. Međutim, to često nije dovoljno. Posle nekog vremena olakšanje nestaje i problem se vraća.

– Psihoterap­eut je tu da vam osvetli nove uglove gledanja na ono sa čim dolazite. Pomaže vam da se preispitat­e, „uđete u cipele“ljudi oko sebe, prihvatite svoje iskustvo. Za ovakve uvide razgovor često nije dovoljan, te će terapeut tražiti od vas da ponešto nacrtate, napišete, odglumite, zamišljate... Uvek će vas pitati za članove porodice, naročito roditelje ili ljude sa kojima ste odrastali, jer mnogo naših problema počinje još u detinjstvu. Važno je da znate da sve intervenci­je možete da odbijete, a onda ćete se sa terapeutom baviti razlogom odbijanja. Dobar terapeut će uvek poštovati granice preko kojih ne želite ili ne možete dalje – objašnjava Svetlana Prokić.

glomazne i skupe

NEMA ČAROBNOG ŠTAPIĆA

Bitno je da preuzmete odgovornos­t za proces u koji ste ušli jer ste odgovorni koliko i terapeut da vaš rad uspe.

– Vi nećete biti pasivni i dopuštati terapeutu da radi svoj posao kao što je slučaj kod lekara, frizera ili majstora. Poput sportskih treninga, terapija zahteva da date sve od sebe jer ćete jedino tako dobiti rezultate. Nemojte očekivati da budete fit ako zabušavate i samo posmatrate dok trener pokazuje vežbe i znoji se – kaže naša sagovornic­a.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia