Blic

KUKANJAC: NISMO JOŠ SPREMNI TAKMIČARSK­I

-

Crvena zvezda nizom kontrolnih mečeva želi što spremnije da dočeka početak Superlige 15. septembra, piše „Žurnal“. Različiti protivnici se smenjuju kao na traci, kako bi se sve kockice uklopile. Šef struke Tomislav Kukanjac napravio je za „Sportski žurnal“kratak pregled prethodnih, ali i budućih rivala.

- Igrali smo protiv Partizana, Mladog radnika i Novog Sada. Takođe, učestvoval­i smo i na turniru u Kraljevu. U nedelju i

po letovališt­ima, plažama, parkovima itd. Na slici sa desne strane možete videti kompleks igrališta i vežbališta Muške realne gimnazije u Novom Sadu iz 1935. godine sa terenom za odbojku. U periodu okupacije, između 1941. i 1944. godine, odbojka se igrala veoma aktivno, održavana su brojna takmičenja, a sve više sportskih klubova je osnivalo svoje odbojkaške sekcije. Odbojkaški savez je osnovan 1946. godine u okviru Saveza za fizičku kulturu Jugoslavij­e. Godinu dana kasnije, 1947. godine, osnovana je Svetska odbojkaška federacija (FIVB), a tadašnja Jugoslavij­a je bila jedan od 14 osnivača (uz Belgiju, Brazil, Čehoslovač­ku, Egipat, Francusku, Holandiju, Mađarsku, Italiju, Poljsku, Portugal, Rumuniju, Urugvaj i SAD).

Od 13. februara 1949. godine, Odbojkaški savez je postao samostalna sportska organizaci­ja. Dve godine kasnije, na Evropskom prvenstvu za seniorke održanom u Parizu, stigla je i prva medalja za naš sport - ženska odbojkaška reprezenta­cija Jugoslavij­e osvojila je bronzanu medalju. Taj uspeh su ponovili seniori 1975. godine, kada je naša zemlja prvi put u istoriji bila domaćin najvećeg evropskog takmičenja u muškoj i ženskoj konkurenci­ji. Naši odbojkaši su u poslednjem meču finalne grupe pobedili Bugarsku sa 3:0 u prepunoj hali „Pionir“u Beogradu i okitili se bronzanom medaljom, ukrasivši tako besprekorn­u organizaci­ju prvenstva u našoj zemlji.

Najveći uspeh naših odbojkaša vezuje se upravo za Olimpijadu i osvajanje zlatne medalje 2000. godine u Sidneju. Nakon toga su se ređale medalje, a sve naše selekcije su stigle u sam vrh svetske odbojke.

Naš najveći uspeh vezuje se za Olimpijadu i osvajanje zlatne medalje 2000. godine u Sidneju

n

 ??  ?? detalwj sawowdbo.bjklaišck.ers utakmice odigrane 1942. godine između klubova sk 1913 i bob, negde na tašmajdanu
detalwj sawowdbo.bjklaišck.ers utakmice odigrane 1942. godine između klubova sk 1913 i bob, negde na tašmajdanu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia