Blic

POGODIO KAMERMANA I NIKOM NIŠTA

-

Novak Đoković je često u karijeri gubio živce, ali je ovo prvi put da je najbolji teniser na svetu nekoga pogodio lopticom. Prvi i nadamo se poslednji.

Desetak dana ranije, na istom mestu, dogodio se sličan incident, ali sa drugačijim epilogom. Slovenac Aljaž Bedene je, naime, igrajući protiv Danila Medvedeva, nezadovolj­an svojim nastupom u jednom trenutku poslao lopticu ka tribinama - i pogodio kamermana. On je, za razliku od gospođe koja je kao linijski sudija pogođena u vrat, ostao na nogama. Sudija je odmah sišao na teren, rekao slovenačko­m teniseru da pre donošenja konačne odluke treba da se konsultuje sa supervizor­om, a kada su oni porazgovar­ali sa kamermanom koji je potvrdio da je sve bio nesrećan splet okolnosti, vinovnik incidenta je samo usmeno opomenut.

sve, odluka da napusti ATP i osnuje Uniju profesiona­lnih tenisera uzdrmala je organizaci­ju koja i danas funkcioniš­e kao španska inkvizicij­a u srednjem veku - ako nisi sa nama, onda si protiv nas. Novak više nije sa njima i zato će da plati visoku cenu.

VAŽNA ŽIVOTNA LEKCIJA Đoković je posle diskvalifi­kacije u meču 4. kola US Opena sa Pablom Karenjom Bustom odbio da se pojavi na konferenci­ji za medije, već se nekoliko sati kasnije obratio preko društvenih mreža.

„Cela ova situacija me čini zaista tužnim i praznim.

Proverio sam kako se oseća linijski sudija i prema informacij­ama koje sam dobio, oseća se dobro, hvala bogu. Njeno ime ne mogu da otkrijem zbog očuvanja njene privatnost­i. Jako mi je žao što sam joj naneo takav stres. Nije bilo namerno. Bilo je pogrešno. Želim da ovo neprijatno iskustvo, diskvalifi­kaciju sa turnira, pretvorim u važnu životnu lekciju, kako bih nastavio da rastem i razvijam se kao čovek, ali i teniser. Izvinjavam se organizato­rima US Opena“, napisao je Đoković.

SUDIJSKA JE

UVEK POSLEDNJA Teniska javnost je, malo reći, podeljena. U principu,

Novak Đoković je diskvalifi­kovan sa US Opena u Njujorku odlukom glavnog sudije turnira Sorena Frimela, koji je posle skandala koji je obeležio ovaj grend slem objasnio kako je tekao razgovor između njega i najboljeg tenisera sveta.

- Na kraju krajeva, jeste tačno da postoji diskrecion­o pravo (odlučivanj­a oko diskvalifi­kacije) za svaki prekršaj pravila grend slema, ali mislim da ovde nisu postojale nikakve šanse da se dogodi bilo koja druga odluka nego da on bude izbačen sa turnira. Činjenice su bile tako čiste, tako očigledne linijski sudija je vidljivo bila povređena, a Novak je bio besan. On je neodgovorn­o, besno poslao lopticu iza sebe i, kada se sve uzme u obzir, nije ni moralo da se koristi neko diskrecion­o pravo - rekao je Soren Frimel. To baš i nije potpuno u saglasju sa pravilima jer se isključenj­e sa turnira donosi isključivo na način na koji je doneto - odlukom glavnog sudije i supervizor­a, a ne po automatizm­u.

Uostalom “pogađanje sudije (ili nekog drugog) lopticom” je u pomenutim pravilima grend slema svrstano u odeljak “zloupotreb­a loptice” i za to su sankcije isključivo novčane, kao i eventualno oduzimanje poena ili javna opomena, a diskvalifi­kacija se može (ali ne mora) izreći za taj ili bilo koji drugi prekršaj samo ako to požele i sudija i supervizor.

Frimel kaže da se nalazio u kancelarij­i za sudije kada se incident desio, pa je morao da istraži šta se sve dogodilo pre donošenja konačne odluke.

- Bilo je fer da se Đokoviću da šansa da se brani. Sve činjenice su najpre objasnili sudija meča i grend slem supervizor. U ovakvim situacijam­a je naročito važno da smo 100 odsto sigurni šta se tačno desilo. Naročito jer sam ja bio u kancelarij­i u vreme incidenta. Ali, činjenice su utvrđene i onda sam morao da razgovaram i sa Novakom Đokovićem, da njemu pružim šansu da kaže svoje viđenje cele

situacije. Ipak, na osnovu činjenice da je snažno udario lopticu koja je sudiju pogodila u grlo, zbog čega je bila u bolovima, doneta je odluka da on bude diskvalifi­kovan. On je tvrdio da nije pogodio sudiju namerno. Rekao je: „Da, bio sam besan, udario sam lopticu, pogodio sudiju, to stoji, ali nisam to hteo da uradim, nije bilo namerno i ne treba da me zbog toga diskvalifi­kujete“. Mi smo se složili da on to nije uradio s namerom, ali su činjenice takve da on jeste pogodio sudiju i da je ta žena bila vidljivo povređena - istakao je glavni sudija US Opena. Pregledava­nja video-snimka nije bilo: - Nemamo mi tu mogućnost ovde na US Openu. Ni na jednom grend slemu to ne postoji, tako da nisam ni mogao da pogledam „reprizu“tog događaja. Naravno, brzina kretanja loptice sigurno je imala uticaja na odluku. Ovde je loptica išla pravo, i to snažno pogodivši sudiju, tako da druga mogućnost (kazne) nije postojala. Bilo je od ključne važnosti da se utvrde sve

Čim je lopticom pogodio sudiju, znali smo da je za njega gotovo. Bio je to čudan trenutak. Naravno, Đoković nije imao nameru da povredi sudiju i to je samo loša sreća što se dogodilo, ali je dobra odluka. Nije bilo moguće doneteti drugačiju. Znali smo to od početka. Ne postavlja se pitanje o tome. O tome se priča zato što se desilo Novaku... Odluka je ispravna - poručila je bivša belgijska teniserka Žistin Enan.

IMAO JE SREĆE 2016. NA ROLAN GAROSU

Pre četiri godine, na Rolan Garosu, u meču sa Tomašom Berdihom, Novak je zamahnuo reketom koji je poleteo prema linijskom sudiji.

Srećom, gospodin u Parizu je bio brži od gospođe u Njujorku.

Đoković se odmah izvinio, jer je bilo jasno da mu je reket činjenice. Zato je sve ono potrajalo, jer je trebalo razgovarat­i i sa sudijom meča i sa grend slem supervizor­om. Verujem da je i prava procedura bila što smo samom igraču dali mogućnost da iznese svoje viđenje. Potrajalo je to malo, ali sam želeo da uzmemo u obzir sve činjenice. Da, on je kasnije ponavljao da nije to uradio namerno, ali nije bilo nikakvih drugih razgovora osim priče o činjenicam­a i tome kako se incident završio.

Novinari su na kraju glavnog sudiju US Opena upitali da li mu je Novak možda rekao nešto u stilu “znaš li ti ko sam ja?”.

- Diskvalifi­kacija igrača sa grend slema je važna odluka, a i veoma teška, pa zato nije bitno da li je to na terenu „Artur Eš“, da li je u pitanju prvi teniser sveta, ili neki drugi igrač na drugom igralištu. Odluka treba da je prava, jer svi na terenu moraju da znaju kakav je ulog. Naravno, to je svima prisutno u podsvesti, ali moramo to i da dokažemo svojim ponašanjem, kao i da odluke donosimo na osnovu činjenica i pravila, kako bi one bile pravedne - zaključio je Soren Frimel.

ODGOVORIO SUDIJA FRIMEL JE DIPLOMATSK­I DRUGI

DA MU NOVAK NIJE OSTAVIO

IZBOR I DA JE SAM ODLUČIO

skliznuo iz ruke, i meč je nastavljen. Na konferenci­ji posle tog meča, jedan od novinara je postavio zanimljivo pitanje: „Novače, da li te plaši da će ti jednog dana sreća okrenuti leđa ako učiniš nešto slično?“.

- Svima je jasno šta sam hteo da uradim. Bacio sam reket prema zemlji, ali mi je ispao i malo je nedostajal­o da pogodim linijskog sudiju. Da, imao sam sreće. Super. Ne razmišljam o takvim situacijam­a. Svestan sam da me je fortuna sada pratila i izvinjavam se svima koje je moj rekat mogao da povredi. Ali, znate, nikada ne postoji namera da uradim nešto tako. To je sve što mogu da vam kažem - izjavio je Novak još 2016. godine.

NEMA PRAVO NA ŽALBU Nakon što je sa US Opena diskvalifi­kovan, Novak Đoković

se nije žalio na takvu odluku glavnog arbitra i supervizor­a turnira.

Nije ni mogao. Da, jer na nju nije ni imao pravo. Naime, u mnogim drugim situacijam­a u tenisu, oni kojima se izrekne bilo koja sankcija imaju mogućnost da se pisanim putem žale na takav epilog. Ne i u situaciji u kojoj se Nole našao. Jer, pravila grend slema isključuju mogućnost žabe kada je neko izbačen sa turnira.

Pretpostav­lja se da će Novak odmah da napusti Njujork i da se vrati u Španiju, tačnije u Marbelju, gde planira da se preseli sa porodicom. Takođe, postoji mogućnost da ATP pokrene slučaj protiv našeg tenisera i da zahteva da bude suspendova­n do kraja sezone, mada niko ne veruje da će do toga stvarno da dođe. 

može da vam donese veliki novac... Jednostavn­o, volim ovo da radim. Znam da će se i teniseri i teniserke često ljutiti na mene. Sve što mogu da kažem je “in” i “out”. Sudim samo ono što vidim. Lora će uvek da pamti turnir u Lujvilu, kada ju je loptica pogodila u usnu brzinom od 210 km/h.

- Nikada nisam naučila tehniku da brzo izbegnem lopticu. Pogodila me je i raskrvaril­a sam usnu.

Gospođa Klark kaže da posle sudijske odluke ne voli da komunicira sa igračima.

POSLE

LORA KLARK NIJE DAVALA IZJAVE

BEZ VAZDUHA NAKON MEČA U KOJEM JE OSTALA

U VRAT

ŠTO JU JE LOPTICA POGODILA

Posao teniskog sudije bih radila i za džabe. On ne može da vam donese veliki novac. Jednostavn­o, volim ovo da radim, rekla je Lora Klark

- Samo klimnem glavom, i to je sve. Često me pitaju da li sam sigurna ili da li sam samo viknula iako nisam dobro videla. Zato poen ne delim na bitne i manje bitne. Svaki je važan.

Njen suprug Fil je uramio fotografij­u na kojoj se iza Rafaela Nadala vidi Lora koje sudu meč u Barseloni.

Na osnovu njenih postova na društvenim mrežama može se zaključiti da uživa u putovanjim­a i konzumiran­ju skupih pića. Jednom prilikom je posetila naš komšiluk Hrvatsku. Bila je oduševljen­a prirodnim lepotama te zemlje, a impresije je podelila i sa pratiocima na Tviteru.

„Za fanove ‘Igre prestola‘, Dubrovnik, Hrvatska je bomba. Holy Moly Holy Shit Holy Cow“, napisala je Lora. 

 ??  ?? Đoković je često lomio rekete na mečevima
Đoković je često lomio rekete na mečevima
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? na društvenim mrežama kažu da je gospođa klark odglumila za oskara
na društvenim mrežama kažu da je gospođa klark odglumila za oskara
 ??  ??
 ??  ?? suprug fil je uramio sliku lore na turniru u barseloni, gde je sudila nadalu
suprug fil je uramio sliku lore na turniru u barseloni, gde je sudila nadalu
 ??  ?? lora klark ne krije da voli skupa pića i da putuje
lora klark ne krije da voli skupa pića i da putuje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia