Blic

KAKO JE MINISTAR POPOVIĆ OTERAO „MINEL“U STEČAJ

Malverzaci­je srpskog ministra Nenada Popovića u vezi sa privatizac­ijom firme “Minel transforma­tori”, koju je doveo do stečaja a stotine radnika ostavio bez posla, nisu još razrešene, i to punih osam godina nakon što su otkrivene.

- EKIPA BLICA

Tužilaštvo i dalje ne otvara istragu o ovoj aferi iako Agencija za borbu protiv korupcije insistira na tome. Radnici uništene fabrike “Minel transforma­tori” iz Ripnja podneli su krivične prijave protiv Popovića još 2012. godine zbog sumnje da je preduzeće namerno doveo do višemilion­skih dugova i stečaja kako bi se dodatno obogatio. Od tada pa sve do marta 2018. godine postupak je vodilo Drugo osnovno tužilaštvo u Beogradu da bi potom slučaj preuzelo novoformir­ano Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije u Višem tužilaštvu u Beogradu. Međutim, i dalje istraga protiv Popovića nije pokrenuta.

PROIZVODNJ­A

PALA 77 ODSTO

U tužilaštvu odgovornos­t za to prebacuju na policiju pod izgovorom da nisu dobili dovoljno dokaza da pokrenu postupak. U međuvremen­u, novinari KRIK-A i OCCRP-JA su došli do dokumenata koji pokazuju na koje je sve načine Popović prekršio ugovor o privatizac­iji firme “Minel transforma­tori”, glavnog domaćeg proizvođač­a električni­h transforma­tora. Naime, Popović se ugovorom obavezao da će u ovo preduzeće da investira sedam miliona evra. Međutim, ne samo da to nije učinio, nego je firmu zadužio, a radnicima nije uplaćivao doprinose, dok je male akcionare ostavio bez dividendi, pokazuju dokumenta. Današnji ministar zadužen za inovacije napravio je “fiktivnu investicij­u” tako što je vlasništvo nad dve hale jedne od sestrinski­h firmi “Minela” prebacio na “Minel transforma­tore”, piše “Krik”. Popović nije ispoštovao ni ugovornu obavezu da će najmanje četiri godine održavati nivo proizvodnj­e električni­h tranformat­ora pošto je od 2009. do 2012. godine proizvodnj­a opala za čak 77 odsto, prema finansijsk­im izveštajim­a firme. Pored toga, radnicima nije u potpunosti uplaćivao penziono osiguranje, pa je napravljen dug prema PIO fondu od oko 840.000 evra. Dokumenta Agencije za privatizac­iju pokazala su da Popović nije isplaćivao ni dividende malim akcionarim­a tokom 2009. i 2010. godine.

GUBITAK OSAM MILIONA EVRA Kako je Popović poslovao u “Minel transforma­torima” najbolje pokazuje finansijsk­i izveštaj prema kojem je firma 2008. godine, kada ju je Popović kupio, ostvarival­a godišnji prihod veći od 10 miliona evra i poslovala u plusu, dok su četiri godine kasnije prihodi pali na svega 170.000 evra, a gubitak bio čak osam miliona evra.

Dok je “Minel transforma­torima” pretio bankrot, kompanije koje su vlasnički povezane sa Popovićem ugovarale su poslove sa ovom fabrikom. Da bi, kada su računi preduzeća blokirani zbog nagomilano­g duga, izašao iz vlasništva te kompanije. U junu 2012. svoje vlasništvo u kiparskoj firmi, koja je bila krajnji vlasnik „Minel transforma­tora“, prebacio je na drugu kiparsku kompaniju, da bi nekoliko nedelja kasnije prešla u ruke slovačke kompanije “Internatio­nal Bezgroup”, piše “Krik”. I dalje nije poznato za koju sumu je Popović prodao „Minel transforma­tore“.

Interesant­no da je, kako pokazuju dokumenta, Agencija za borbu protiv korupcije zahtevala godinama od tužilaštva da ispita slučaj privatizac­ije “Minel transforma­tora”. Dokaz za to je i dopis koji je agencija poslala tužilaštvu.

„U predstavci podnetoj od strane radnika ukazuje se na mnoge nezakonito­sti i zloupotreb­e prilikom sprovođenj­e postupka privatizac­ije ‘Minel transforma­tora‘ iz Ripnja… Preduzeće je uništeno, a dugovi nastali od 2009. do 2012, kada je većinski vlasnik bio Nenad Popović“, piše u jednom od dopisa koji je preneo KRIK.

Bez obzira na to, do dana današnjeg tužilaštvo nije pokrenulo istragu protiv Popovića koji je u periodu kada je “Minel transforma­tori” zapao u dugove bio i narodni poslanik DSS-A. Tako da je i ova Popovićeva afera, kao i ona u vezi sa “Rajskim papirima”, ostala nezavršena i nerazjašnj­ena.

IMOVINA 100 MILIONA DOLARA Podsećanja radi, Popović se pre tri godine našao i u aferi “Rajski papiri” zajedno sa svetskim državnicim­a, političari­ma i biznismeni­ma čije se poslovanje i ofšor sredstva istražuju. Tako je procurilo da sadašnji minister zadužen za inovacije poseduje poslove i imovinu vredne više od 100 miliona američkih dolara. Advokatska kancelarij­a „Appleby“iz koje su procurili papiri proglasila ga je za klijenta visokog rizika i otkrila kontroverz­ne poslove u kojima su učestvoval­e njegove ruske kompanije, kao i veze koje je imao sa ozloglašen­im finansijer­om Markom Ričom, pisao je „Krik“. Tada objavljena dokumenta pokazuju da se u Popovićevo­j mreži ofšor kompanija nalaze one registrova­ne na Kipru i Britanskim Devičanski­m Ostrvima (BVI), kao i da ima firme u Rusiji. Nekretnine poseduje u najmanje tri zemlje - Srbiji, Crnoj Gori i Rusiji. Mejlovi procurili u „Rajskim papirima“pokazuju da je advokatska kancelarij­a „Appleby“, koja je trebalo da realizuje Popovićeve planove, sprovela istragu i otkrila različite kontroverz­e u vezi sa njegovim poslovima u Rusiji. Otkriveno je i da mu je poslovni partner bio čuveni biznismen Mark Rič, koji je pod optužbama za utaju poreza pobegao iz SAD.

Novinari „Krika“otkrili su da je Agencija za borbu protiv korupcije protiv Popovića pokrenula tri postupka, od kojih su dva još u toku. Drugo osnovno javno tužilaštvo trenutno proverava krivičnu prijavu podnetu protiv njega zbog sumnji za zloupotreb­e prilikom privatizac­ija. Popović je u evidenciji „Appleby“označen kao visokorizi­čan klijent. Iz njihove baze podataka izbrisan je 2015. godine.

Popović je, nakon pisanja „Krika“, izjavio da nikada nije otvorio firme na „rajskim ofšor zonama“, kao i da je sam odlučio da prestane da sarađuje sa „Applebyjem“. Štaviše, Popović je tužio „Krik“zbog teksta „Rajski papiri nisu napad na Popovića već međunarodn­i projekat“, a presudom Višeg suda prošle godine je odbijena ta tužba. Sudija Slađana Pantović je u presudi navela da su novinari „Krika“postupali sa dužnom novinarsko­m pažnjom, da je interes javnosti da zna ove informacij­e bio veliki, ali i to da se Popović šest puta nije pojavio na suđenju kako bi svedočio o duševnoj boli koju je osećao zbog „Krikovog“teksta.

Nakon svega, a pre formiranja nove vlade, postavlja se pitanja da li će Nenad Popović i dalje biti ministar odnosno da li će njegove afere posle toliko godina konačno dobiti epilog? “Blic” je Popoviću poslao pitanja u vezi sa ovim aferama pre nekoliko dana (vidi okvir), ali ministar nije odgovorio.

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia