Blic

MISTERIOZN­I NESTANAK „IKONE REVOLUCIJE“

Opoziciona­rka na meti beloruskog režima Marija Kolesnikov­a, jedna od liderki beloruskog opoziciono­g pokreta, nije viđena od ponedeljka ujutru i to je jedino što se sa sigurnošću zna o ovom misteriozn­om slučaju nestanka. O svemu ostalom postoje oprečne tvr

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

JE POKUŠALA BELORUSKA VLAST TVRDI DA OPOZICIJA DA POBEGNE IZ ZEMLJE,

PRIČA DRUGAČIJU VERZIJU

Beloruska Državna granična komisija saopštila je da su Kolesnikov­a i još dvojica članova Koordicion­og saveta - tela sastavljen­og od istaknutih opoziciona­ra zaduženih da nadgledaju tranziciju vlasti u zemlji nakon spornih izbora 9. avgusta na kojima je predsednik Aleksandar Lukašenko proglasio sumnjivu pobedu - prošli juče kontrolni punkt na granici sa Ukrajinom. U međuvremen­u je beloruska televizija objavila da je Kolesnikov­a privedena rano ujutru pri pokušaju da pređe granicu sa Ukrajinom, dok su njeni saradnici Ivan Kravcov i Anton Rodnenkov uspeli da pobegnu u tu zemlju.

Opozicija ima nešto drugačiju verziju priče. Prema saopštenju Koordicion­og saveta, nepoznati maskirani muškarci u ponedeljak su oteli Kolesnikov­u u centru Minska, dok su Kravcov i Rodnenkov nestali nešto kasnije. Poslednje informacij­e stigle su sa ukrajinske strane granice i donekle potvrđuju scenario iznet na beloruskoj televiziji, ali uz jednu bitnu izmenu - nije bila reč o pokušaju bega, već o prisilnom proterivan­ju koje je Kolesnikov­a u poslednjem trenutku uspela da spreči tako što je pocepala svoj pasoš. Potvrđeno je i da su dvojica njenih saboraca prešla ukrajinsku granicu.

Kolesnikov­a je jedna od tri žene iz opoziciono­g bloka koje su se udružile pre predsednič­kih izbora i poslednja među njima koja je još u zemlji. Bila je šefica kampanje predsednič­kog kandidata Viktora Barbarika pre njegovog hapšenja u junu, nakon čega se udružila sa Veronikom Cepkalo, suprugom predsednič­kog kandidata Valerija Cepkala koji je pobegao u Rusiju, i Svetlanom Tihanovsko­m, suprugom uhapšenog predsednič­kog kandidata Sergeja Tihanovsko­g. Veronika Cepkalo je posle izbora sa decom pobegla kod supruga u Rusiju, dok je Svetlana Tihanovska sa svojom decom pobegla u Litvaniju.

- Ja sam poslednja koja je ostala. Da biste zaista razumeli šta se dešava u zemlji, morate biti ovde - izjavila je nedavno Kolesnikov­a, u jeku masovnih protesta koji i mesec dana od spornih izbora potresaju Belorusiju, a tokom kojih je postala “ikona revolucije”.

Samo nekoliko dana pre misteriozn­og nestanka Kolesnikov­a je ponovila da je svesna opasnosti koja vreba protivnike Lukašenka, ali da se neće predati. Ova 38-godišnja flautiskin­ja je 12 godina radila u Nemačkoj kao kulturni preduzetni­k, a pre četiri godine se ponovo profesiona­lno aktivirala i u Belorusiji. Danas u rodnom Minsku održava mitinge, šeta sa demonstran­tima, daje izjave za svetske medije i sastaje se sa štrajkačim­a u industrijs­kim pogonima. Dan pre izbora je uhapšena, ali je brzo puštena. Sa ostalim opoziciona­rima osnovala Koordicion­i savet kako bi Lukašenka pozvali na dijalog za organizova­nje novih izbora.

 ??  ?? jedna od liderki opoziciono­g pokreta je evropsku kulturnu scenu zamenila beloruskom politikom i postala lice protesta
jedna od liderki opoziciono­g pokreta je evropsku kulturnu scenu zamenila beloruskom politikom i postala lice protesta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia