Blic

Mala Lana sve teže diše

-

se pojavile i nove terapije za drugi tip bolesti, kao što je slučaj sa karcinomom dojke. Takođe, plan je i da povećamo broj pacijenata obolelih od multiple skleroze koji se leče pomoću inovativne terapije.

Vantelesna oplodnja je zbog čitave situacije sa virusom korona zaustavlje­na. Kakvo je stanje sada?

- Posle prekida od mesec dana, od 17. juna, ponovo je uspostavlj­en rad komisija za biomedicin­ski potpomognu­tu oplodnju (BMPO) u zdravstven­im ustanovama.

Takođe, od juna smo pojednosta­vili i rad komisija za VTO, tako da parovi sada odlaze samo na jednu komisiju u zdravstven­oj ustanovi. U prethodnoj godini odobreno je oko 4.300 vantelesni­h oplodnji, dok smo u 2020. godini do septembra i pored situacije sa virusom, uspeli da odobrimo 2.600. Odgovorno tvrdim da nijednom osiguranom licu zbog prethodnih obustava rada neće biti uskraćeno pravo na postupke VTO.

Podignuta je starosna granica za žene sa 42 na 43 godine, dok je omogućen i neograniče­ni broj stimulisan­ih postupaka BMPO za prvo dete

Prava za VTO su proširena, pomerena je i starosna granica kod žena... Kako stojimo po pitanju VTO u odnosu na druge zemlje?

- Najpre, podignuta je starosna granica za žene sa 42 na 43 godine, dok je omogućen i neograniče­ni broj stimulisan­ih postupaka BMPO za prvo dete. Što se tiče starosne granice za žene, ispred nas je samo Izrael, gde je granica 45 godina života, dok je u većini okolnih zemalja ona 42 godine, a negde čak i niža. U isto vreme, u Srbiji parovi imaju pravo na neograniče­ni broj stimulisan­ih pokušaja za prvo dete, u čemu je naša zemlja takođe ispred većine zemalja. Imamo primer Slovenije, Danske i Belgije koje omogućavaj­u šest pokušaja, Hrvatske sa četiri stimulisan­a pokušaja, Crne Gore sa tri...

n

 ??  ?? Roditelji se nadaju da će sakupiti 2,1 milion dolara za lečenje u americi
Roditelji se nadaju da će sakupiti 2,1 milion dolara za lečenje u americi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia