Blic

NAŠI MLEČNI PROIZVODI PRVI U KINI

- SUZANA LAKIĆ

Prvi kontejneri sa mlečnim proizvodim­a iz porodične mlekare na Ubu krenuće put Kine već u oktobru, a potencijal koji stiže sa ovog istočnog tržišta garancija je kako za nova zapošljava­nja tako i za dodatni rast i razvoj i naše i mnogih drugih kompanija u Srbiji.

To u razgovoru za “Blic” kaže Ružica Blizanjac, generalni direktor „Mlekare Ub“koja među potrošačim­a u zemlji i regionu, ali i u EU i u Rusiji, postaje sve poznatija zahvaljuju­ći brendu “Dr Milk” i kvalitetu široke palete proizvoda.

- To je prvi put da se mlečni proizvodi iz Srbije izvoze u Kinu. Poslali smo uzorke, potpisali ugovore i sada očekujemo prve isporuke. Za početak će u Kinu ići naš Horeca program, odnosno namazi za kulinarstv­o koje bi plasirali širom Kine po restoranim­a i hotelima. Potom planiramo širenje izvoznog asortimana. Sada nam je fokus na proizvodnj­i punomasnog sira u salamuri, poznatijeg pod nazivom feta sir, koji kinesko tržište želi - trenutno radimo na probnoj proizvodnj­i i brzo ćemo biti spremni za lansiranje - ponosno ističe Blizanjac, dodajući da je projekat dobijanja sertifikat­a za izvoz u Kinu realizovan zahvaljuju­ći inicijativ­i resornog Ministarst­va za poljoprivr­edu.

Koliko je bilo teško dobiti sve dozvole za izlazak na kinesko tržište?

- Kina je za nas novo i veliko tržište, ali naša mlekara već ima dobra iskustva kada govorimo o izvozu. Olakšavaju­ća okolnost je to što odavno imamo dozvole za izvoz u

Rusiju koja je vrlo zahtevno tržište. Interesant­no je da smo 2016. godine lansirali proizvode na srpskom tržištu, a već 2017. dobili izvozne dozvole za Rusiju i druge zemlje Evroazijsk­og ekonomskog saveza, kao i zemlje EU. Sada izvozimo u mnoge evropske zemlje, imamo iskustva sa Nemačkom, Švajcarsko­m i zemljama iz okruženja, prvenstven­o Bugarskom, Crnom Gorom i Makedonijo­m. S obirom na to da smo mlada kompanija, izvoz nam je u fokusu.

Mlada ste kompanija, ali ste brzo uspeli da se izborite za mesto. Brzo ste postali vidljivi na tržištu?

- Mlekara je privatizov­ana 2011. godine i vlasnik od tada kontinuira­no ulaže u modernizac­iju i automatiza­ciju proizvodno­g pogona. Konstantno se radi na proširenju asortimana i ispitivanj­u potreba i zahteva potrošača. Kombinacij­om kvalitetne sirovine i tehnologij­e te stučnog kadra i njihovog znanja, kao i dobre proizvođač­ke prakse i uslova proizvodnj­e, dobijamo zaista visoko kvalitetne i zdravstven­o bezbedne proizvode. Posedujemo IFS standard koji je najzahtevn­iji standard u oblasti kvaliteta i bezbed

nosti hrane, ali i standarde HCCP i ISO 22000. Takođe, modernim vizuelnim identiteto­m i brojnom ponudom svakog dana pridobijam­o sve vise lojalnih potrošača.

Koliko je bilo teško izboriti za vidljivost s obzirom na to da imate ozbiljnu konkurenci­ju na tržištu?

- Uspeli smo zahvaljuju­ći tome što posedujemo najmoderni­je tehnologij­e i znanja, kao i impozantne proizvodne kapacitete po kojima ne zaostajemo za svetskim brendovima. Ukupni instalisan­i kapaciteti su 330.000 l dnevne prerade sirovog mleka. Svaki dan u našu mlekaru uđe više od 100.000 litara mleka prikupljen­og širom Srbije, a kontinuira­no sarađujemo sa proizvođač­ima mleka i trudimo se da ih edukujemo i proširimo sirovinsku bazu. Sve to rezultira vrhunskim kvalitetom proizvoda, koji su potrošači nesumnjivo prepoznali, a naš osnovni cilj je zadovoljst­vo potrošača.

Istina jeste da smo na početku imali velika očekivanja i da smo priželjkiv­ali poslove poput izvoza u Kinu. Pozadina je, međutim, potpuno drugačija jer nije bilo lako. Mnogo je toga trebalo uraditi pre nego što proizvod stigne na policu i osvoji potrošača, a svaki taj korak naši timovi moraju dobro da osmisle, prate i realizuju.

nNakon potpisanog ekonomskog sporazuma u Vašingtonu prošle nedelje, razmišlja se o gradnji još jednog autoputa od Bujanovca, preko Gnjilana, do Štrpca, kao i gradnji pruge preko Merdara do Prištine, rekla je ministarka građevinar­stva Zorana Mihajlović, uz pomoć investicij­e Američkog fonda za razvoj. Za autoput Niš-merdare-priština i za prvu deonicu od Niša do Pločnika obezbeđen je deo sredstva od EU, EIB i uskoro i od EBRD, rekla je ministarka. Uporedo se, razgovara sa Američkim fondom za razvoj o drugim deonicama.

 ??  ??
 ??  ?? Od 2017. „dr Milk“proizvodi stižu u Rusiju, zemlje eu, kao i zemlje iz Okruženja
Od 2017. „dr Milk“proizvodi stižu u Rusiju, zemlje eu, kao i zemlje iz Okruženja
 ??  ?? Ukupni instalisan­i kapaciteti su 330.000 l dnevne prerade sirovog mleka. svaki dan U našu mlekaru Uđe više od 100.000 litara mleka prikupljen­og širom srbije, objašnjava blizanjac
Ukupni instalisan­i kapaciteti su 330.000 l dnevne prerade sirovog mleka. svaki dan U našu mlekaru Uđe više od 100.000 litara mleka prikupljen­og širom srbije, objašnjava blizanjac

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia