Blic

HEROJSTVO I KOB BRATOUBILA­ŠTVA

Naš projekat će se pozabaviti i tragičnim raskolom, bratoubila­štvom i podelama u srpskom narodu koje se nikada više ne smeju ponoviti, ističe Bajić.

- DAFINA DOSTANIĆ

Usvetlu događaja i sporazuma koji je nedavno potpisan u Beloj kući u Vašingtonu - oživljavan­je sećanja u filmskoj viziri na veliko prijateljs­tvo između američkog i srpskog naroda iskazano u operaciji „Halijard“ima veliki i neprocenji­v značaj. U sklopu priprema za snimanje igranog filma „Heroji Halijarda“i TV serije „Vazdušni most“, ovih dana je naš proslavlje­ni glumac, scenarista i reditelj boravio u brdima i vrletima Kopaonika, gde se avgusta meseca 1944. godine odigrala jedna od najvećih bitaka u kojoj su i sa jedne i sa druge strane bili Srbi. U raspletu jugosloven­ske drame na kraju Drugog svetskog rata, u prodoru u Srbiju preko Sandžaka i Crne Gore sukobili su se 5. i 17. divizija Titove partizansk­e vojske sastavljan­a pretežno od krajiških brigada kojima je komandovao Peko Dapčević i Jurišni odredi Jugosloven­ske vojske u otadžbini đenerala Draže Mihailović­a pod komandom majora Dragoslava Račića.

- Dok gledam ovu lepotu, veoma sam tužan. Pored akcije spasavanja američkih pilota sa improvizov­anog aerodroma u selu Pranjini u leto 1944. godine, koja je u središtu priče, naš projekat će se pozabaviti i tragičnim raskolom, bratoubila­štvom i podelama u srpskom narodu koje se nikada više ne smeju ponoviti - ističe Radoš.

Podsetimo, posle vlade Autonomne pokrajine Vojvodine koja je stala iza ovog značajnog projekta, na osnovu mišljenja stručne komisije Filmskog centra Srbije, Upravni odbor je odlučio da podrži filmsku priču inspirisan­u najvećom pojedinačn­om akcijom spasavanja avijatičar­a u istoriji svetskog vazduhoplo­vstva. Radi se o velikom podvigu srpskog naroda koji je u leto 1944. godine sa improvizov­anog aerodroma na Galovića polju u selu Pranjani podno Ravne gore, predvođen Jugosloven­skom vojskom u otadžbini na čijem čelu je bio đeneral Draža Mihailović, spasao i poslao u slobodu preko pet stotina američkih i engleskih avijatičar­a.

Početak snimanja se očekuje u leto 2021. godine. 

sa delima Šopena, Skrjabina, Bramsa i Rahmanjino­va, dok će na drugom koncertu „Kamerata Balkanika“izvesti Betovenovu Pastoralnu simfoniju. U subotu u Muzičkom paviljonu na Kalemegdan­u u podne predstavić­e se Artlink mladi virtuozi, dok će uveče nastupiti Zapadnobal­kanski sekstet. Koncerti će moći da se prate i putem linka na sajtu na sajtu www.artlink.rs. 

Ribe

Ljubav: Osećate da ste se dovoljno trudili i da to nije nivo osobe, koju ste osvajali. Okrenite se nekom novom. Posao: Imali ste vremena da dovršite svoje obaveze ali niste to uradili na vreme. Moguća je manja kazna. Zdravlje: Pripazite na kilograme.

 ??  ?? radoš i nedeljko sa američkim oficirima u pranjanima . dok gledam ovu lepotu, veoma sam tužan, kaže radoš bajić na obroncima kopaonika
radoš i nedeljko sa američkim oficirima u pranjanima . dok gledam ovu lepotu, veoma sam tužan, kaže radoš bajić na obroncima kopaonika
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia