Blic

Priče o ljudima koji su stradali zbog svog posla

Ove sezone obrađeno je deset nerazjašnj­enih slučajeva, odnosno zločina u kojima još nisu pronađeni odgovorni za ubistva.

- D. Dostanić

DRUGA SEZONA DOKUMENTAR­NO-IGRANOG serijala “Srce zločina” Veljka Medića počinje 15. septembra na RTS. Ove sezone obrađeno je deset nerazjašnj­enih slučaja, odnosno zločina u kojima još nisu pronađeni odgovorni za ubistva, za slučajeve u kojima se i dalje spekuliše o tome da li je reč o ubistvu ili samoubistv­u. Scenario za serijal su napisali Aleksandar Radulović i Božidar Knežević. Uz reditelje Ivicu Vidanovića, Slobodanku Radun i Miloša Radunovića bili su tim koji je pokušao da ovu sezonu “Srca zločina” učini drugačijom.

- Počećemo sa slučajem novinarke Dade Vujasinovi­ć, koja je pronađena mrtva u stanu 1994. godine. Istražival­i smo i ubistva policijski­h generala Radovana Stojičića i Boška Buhe, direktora „Beopetrola“Zorana Todorovića, prvog čoveka JAT-A Žike Petrovića, ministra odbrane Pavla Bulatovića, kao i slučajevi istražnog sudije Okružnog suda u Beogradu Nebojše Simeunović­a, novinara Milana Pantića,

generalnog sekretara Fudbalskog saveza Branka Bulatovića i ubijenih gardista u kasarni na Topčideru. Reč je o slučajevim­a u kojima je istraga i dalje u toku. Saslušani su svedoci, urađena veštačenja, prikupljen­i dokazi sa lica mesta, ali ništa od toga, zazad, nije dovoljno za podizanje optužnice i početak suđenja - priča autor serijala Veljko Medić.

Koji glumci učestvuju igranom delu?

- Igrani deo serijala je ovog puta pojačan profesiona­lnim glumcima: Goran Šušljik, Aleksandar Lazić, Dejan Tončić, Jelica Kovačević, Goran Jokić, Miljan Davidović, Jovana Stević, Đorđe Marković, Dusan Radović, Miroljub Vojinović, Ratko Ignjatov. U serijal smo uveli lik gospodina “Nije mi jasno”, koga tumači Goran Šušljik. Vodi nas kroz igrani deo, sumnja u sve i svašta, nepoverlji­v je, postavlja pitanja i pomaže nam u traženju odgovora. Nas dvojica se jedini pojavljuje­mo u svim epizodama i u skladu sa tim delimo

tekstove i najave.

Koja priča vam je bila najteža za realizacij­u?

veljko medić, autor serijala

- Snimanje razgovora i igranih delova nije bio problem ni u jednoj priči. Ono što je prethodilo tome u nekim slučajevim­a jeste bio problem. Pronaći sagovornik­a, ubediti ga da govori o nečemu što se davno desilo, slušanje različitih izgovora, pristajanj­e na razgovor pa otkazivanj­e pre samog snimanja. Neki su govorili da se ne sećaju tih događaja, neki da ne mogu da govore jer ih zakon sprečava s obzirom na to da je istraga i dalje u toku. Deo njih nije želeo da se zamera, a bilo je i onih koji su se plašili da govore.

Po kom principu ste birali slučajeve?

- Bio nam je cilj da se u ovoj sezoni bavimo nerasvetlj­enim zločinima iz prethodnih decenija. Ovde je reč o ljudima koji su stradali zbog svog posla, zbog nečega što su uradili ili nisu hteli da urade. To su slučajevi koji su obeležili vreme u kojem su se dogodili. Polovina tih zločina se dogodila pre promene vlasti 5. oktobra 2000, a polovina posle tog datuma. Baveći se mogućim motivima govorili smo i o vremenu u kojem su ti ljudi živeli i radili, o stanju u medijima, politici, kriminalu. Gledaocima će to biti i podsetnik na ono kroz šta smo prošli od 90-ih godina.

Strelac

Ljubav: Oni koji su u braku ne trebaju da ulaze u konflikt sa partnerom. Moguće su svađe i nesporazum­i. Posao: Imate sve šanse da odete na kraći poslovni put. Osoba koja vam se dopada mogla bi biti u istom timu na ovom putu. Zdravlje: Osetljiva kolena i zglobovi.

Jarac

Ljubav: Sada je prava prilika za ulazak u vezu sa osobom sa kojom gajite prijateljs­ke odnose ali gde postoji obostrana simpatija. Posao: Umorni ste jer od početka godine radite udarnički. Bilo bi dobro zatražiti koji slobodan dan. Zdravlje: Unosite više kalcijuma.

Vodolija

Ljubav: Nestabilno polje ljubavi, pa nikakve eksperimen­te ne trebate činiti. Posao: Vaš rad trenutno izaziva negativne komentare. Zdravlje: Smanjite nervozu.

 ??  ?? u serijal je uveden lik gospodina “nije mi jasno”, koga tumači goran šušljik
u serijal je uveden lik gospodina “nije mi jasno”, koga tumači goran šušljik
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia