Blic

ZA ČLANSTVO U EU 49%, DOK 62% MISLI DA IMAMO KORIST OD BRISELA

Kakav je stav građana Srbije o evropskim integracij­ama

- MARKO TAŠKOVIĆ

Više od dve trećine građana Srbije smatra da naša zemlja ima koristi od saradnje sa Evropskom unijom, ali bez obzira na to, podrška ulasku u EU blago opada, pa je sada 49,1 odsto, pokazalo je najnovije istraživan­je Instituta za evropske poslove, prema kome javnost sve više veruje u dobre odnose sa SAD.

Studija je dobila poslednjih dana svojevrsnu potvrdu i na spoljnopol­itičkom terenu pošto su Beograd i Priština uz podršku SAD i EU konačno napravili korak napred u normalizac­iji odnosa, što je ključni uslov za napredak i razvoj celog regiona. Značaj saradnje sa Briselom i važnost evropskih investicij­a u Srbiji razume sve veći broj građana pa je tako čak 62 odsto ispitanika tokom istraživan­ja uvereno da naša zemlja ima koristi od dobrih odnosa sa EU. S druge strane, 23 procenta građana ne deli to mišljenje, dok 15 odsto njih nije umelo da se izjasni u vezi sa ovim pitanjem, pokazala je studija Instituta za evropske poslove u saradnji sa istraživač­kom kućom “Ninamedia”. Poređenja radi, i prošle i pretprošle godine 62 odsto građana smatralo je da Srbija ima koristi od saradnje sa EU, što znači da je to poverenje konstantno. S druge strane, podrška članstvu Srbije u EU najniža je od 2016. godine pošto je prvi put pala ispod 50 odsto.

- Od ukupnog broja ispitanika, 49 odsto podržava članstvo Srbije u EU, 39 procenata ima suprotan stav, dok 12 odsto njih nije umelo da se izjasni po ovom pitanju. Većina ispitanika koji podržavaju članstvo Srbije u EU su muškarci, ispitanici starosti od 30 do 44 godine i oni preko 60 godina, stanovnici regiona zapadne Srbije sa Šumadijom, kao i stanovnici gradskih sredina

– objašnjava­ju u Institutu za evropske poslove.

GRČKA NAJVEĆI PRIJATELJ

Podrška ulasku Srbije u EU u poslednje dve godine opala je, prema ovom istraživan­ju, za sedam odsto pošto je 2018. godine 56 procenata građana bilo za ulazak Srbije u EU, a lane 53 odsto.

Blago je pala i prosečna ocena odnosa Srbije i EU sa prošlogodi­šnjih 2,68 na 2,66 na skali od jedan do pet.

- Većina građana Srbije odnos između Srbije i EU ocenjuje ocenom 3, ocenu 1 daje tri puta više građana nego najvišu ocenu 5. Više prosečne ocene daju mlađi od 30 godina – poručuju u Institutu za evropske poslove.

Kada je reč o prijateljs­kim zemljama u EU, gotovo svaki treći ispitanik nema mišljenje o tome. Tek potom, 21,7 odsto anketirani­h smatra da je to Grčka.

- Na drugom mestu se nalazi Nemačka sa 10,6 odsto glasova, na trećem Mađarska (7,5%), potom Francuska (5,8%) i Španija (5,1%), dok se ostali odgovori javljaju u manje od četiri odsto slučajeva. Poredeći rezultate kroz tri talasa istraživan­ja, podaci za većinu zemalja osciliraju, izuzev u slučaju Španije gde je primetan trend opadanja – kažu u Institutu za evropske poslove.

S druge strane, prema istraživan­ju ovog instituta, odnosi Srbije i SAD beleže blagi trend rasta u percepciji naših građana. Tako je prosečna ocena tih odnosa sada 2,63, a pre dve godine bila je 2,27.

- Gotovo polovina građana veruje da će, u budućnosti, odnosi Srbije i SAD biti bolji i ovaj stav u većoj meri zastupaju muškarci, stariji od 60 godina, stanovnici vangradski­h sredina i regiona zapadna Srbija i Šumadija, a sa porastom stepena obrazovanj­a opada broj onih koji smatraju da će odnosi Srbije i SAD biti bolji – apostrofir­aju u Institutu za evropske poslove.

Na pitanje šta bi poboljšalo odnose Srbije i Amerike, svaki peti ispitanik navodi da je to rešenje pitanja Kosova i Metohije.

- Dok 12,6 odsto smatra da će se to desiti ukoliko se Srbiji vrati Kosovo, 9,9 procenata navodi izvinjenje NATO i ratnu odštetu. Zatim, 12,4 odsto ne zna da odgovori na ovo pitanje, 8,5 odsto smatra da je to ulazak Srbije u EU, dok se ostali odgovori javljaju u manje od osam procenata slučajeva – kažu u ovom institutu i dodaju da čak 49 odsto građana smatra da bi poseta Donalda Trampa poboljšala odnose Srbije i Amerike.

Možemo videti kontradikt­ornost da se u javnosti smanjuje podrška Srbije EU, a raste mišljenje da Srbija ima koristi od saradnje sa EU DRAGAN ĐUKANOVIĆ PREDSEDNIK CENTRA ZA SPOLJNU POLITIKU

ULOGA ZVANIČNIKA I MEDIJA

Direktor istraživan­ja Centra za međunarodn­e i bezbednosn­e poslove (ISAC) Igor Novaković smatra da percepcija odnosa Srbije sa EU i SAD zavisi, pre svega, od medija i izjava zvaničnika.

- Ovo su rezultati istraživan­ja bez ikakve kampanje

o značaju ulaska Srbije u EU. Može se reći da su u prethodnom periodu zvaničnici više deklarativ­no spominjali ulazak Srbije u EU kao strateški cilj dok su, s druge strane, pravili ili održavali značajne odnose sa Rusijom i Kinom i stavljali se čak u istu ravan sa njima. S druge strane, mediji i zvaničnici su više izveštaval­i javnost o značaju evropskih investicij­a u Srbiji i zbog toga više ljudi vidi korist od saradnje sa EU nego od ulaska u Uniju. Opet saradnja sa EU je čisto

PETINA GRAĐANA SRBIJE MISLI DA NAM JE GRČKA I DALJE NAJVEĆI PRIJATELJ OD SVIH ZEMALJA EU

ekonomsko pitanje, dok je ulazak u EU više politička ravan pošto mnogi to povezuju sa rešavanjem kosovskog pitanja – naglašava za “Blic” Novaković i dodaje da više građana prepoznaje SAD kao globalnu silu nego što veruje da su mogući dobri odnosi Srbije sa njom. Predsednik Centra za

spoljnu politiku Dragan Đukanović ističe za “Blic” da je sudeći prema stavovima građana pred Srbijom dugačak put ulaska u Evropsku uniju.

- Stavovi građana prema EU očigledno se teško i sporo menjaju iako i u ovom istraživan­ju možemo videti kontradikt­ornost da se u javnosti smanjuje podrška Srbije EU, a raste mišljenje da Srbija ima koristi od saradnje sa EU. Slično je bilo i ranije kada je većina u Srbiji bila za ulazak u EU, ali nije za saradnju sa Tribunalom u Hagu.

Tako da detaljna istraživan­ja pokazuju da od te većine koja je za ulazak Srbije u EU mnogi dubinski ne prepoznaju značaj evropskih integracij­a - podvlači Dragan Đukanović.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Iako je podrška evropskoj uniji u blagom padu, I dalje građani većinski podržavaju eu Integracij­e
Iako je podrška evropskoj uniji u blagom padu, I dalje građani većinski podržavaju eu Integracij­e
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia