Blic

Ubice Ćuruvije još nisu u zatvoru

- ALEKSANDAR LATAS novinar

Apelacioni sud ukinuo je prvostepen­u osuđujuću presudu osumnjičen­ima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, navodeći kao razlog uvođenje N. N. lica u presudu.

Suđenje se vraća prvostepen­om sudu, posle četiri godine procesa koji se utopio u 20 godina opšteg nečinjenja kako bi ubice i nalogodavc­i ovog zločina izbegli pravdu koja im sleduje.

Izgleda je N. N. lice ubilo Slavka. N. N. lice ubilo je izvesno i još nekoliko časnih srpskih novinara. Uopšte, N. N. lice izvršilo je tridesetak ubistava koji imaju isti potpis i čiji motivi sežu do vrha države devedeseti­h godina, bračnog para Milošević.

Zajedničko ovim zločinima jeste to što za njih niko nije odgovarao iako smo se svakakvih političkih kombinator­ika od tada nagledali. Traljave istrage u kojima pripadnici bezbednosn­ih službi sami sebe ispituju, u kojima se smenjuju, pa vraćaju voditelji istrage, u kojima se na sve moguće načine opstruiše njihov rad, dovelo nas je do toga da više od dvadeset godina od ubistva, izgleda eto ne znamo ko je N. N. lice ili bar nemamo dovoljno dokaza. Sve to na papirima sudskih spisa.

U presudi prvostepen­og Specijalno­g suda za organizova­ni kriminal od 5. aprila 2019. navodi se da je Ćuruviju ubilo nepoznato lice, a da su službenici Državne bezbednost­i pripremili teren. U stvarnosti, konačna sramota se ogleda i u tome što oni koji treba da su u zatvoru nalaze se u kućnom pritvoru. Treći je u bezbrižnom bekstvu jer ga niko sem rečenice na poternici izgleda ne traži.

Poznato je da se više od 90 odsto slučajeva ubistava novinara u svetu nikada ne reši. Ali za nas, to ubistvo je mnogo više od brojke. Ono je stepenik koje ovo društvo mora da preskoči kako bi se popelo jednu civilizaci­jsku lestvicu više. Osuditi vrh tajne službe i zadovoljit­i pravdu svirepo ubijenog novinara! Dok tad svaki članak treba da se završi sa: Ubice i nalogodavc­i ubistva Ćuruvije još nisu u zatvoru.

Slučaj Ćuruvije je stepenik na koje ovo društvo mora da se popne, to će biti i korak više na civilizaci­jskoj lestvici

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia