Blic

TADIĆ POKUŠAVA DA RAZBUDI OPOZICIJU

Lider SDS pozvao na pronalažen­je strategije za pobedu na izborima

- DANIJELA LUKOVIĆ

Predsednik SDS Boris Tadić pozivno je sve opozicione lidere na dogovor o strategiji dalje borbe, predlažući da se formira više kolona opozicije ustrojenih uz jasne kriterijum­e. Deo opozicije smatra da je ideja vredna razgovora i da je potrebna reforma unutar njihovih redova.

Predstavlj­ujući ideju, Tadić je rekao da je inicijativ­a usmerena na pronalažen­je najefikasn­ije strategije za pobedu nad režimom, koja uzima u obzir i neuspehe svih strategija i inicijativ­a nakon 2012. Najavio je i da će, pored javno upućenog poziva svim opozicioni­m liderima i pojedincim­a koji istinski žele da pobede Vučićev režim, uputiti i zvanični poziv na sastanak.

- Pobeda nad ovim režimom je moguća i zavisi samo od strategije i organizova­nosti opozicije. Očigledno je da svi dosadašnji modeli nisu dali rezultat i da se opoziciona borba više svodila na borbu za bolje mesto na Titaniku, nego za pobedu. Potpisivan­je Vašingtons­kog sporazum je poslednji alarm da je krajnji trenutak za stratešku konsolidac­iju opozicije, jer će posledice Vučićevog amaterskog upravljanj­a Srbijom biti pogubne i dugoročne - izjavio je Tadić.

Istakao je da je potrebno ne samo organizova­ti opoziciju u više kolona već redefinisa­ti i kriterijum­e po kojima se formiraju te kolone.

- Opoziciona saradnja bi trebalo da se zasniva na ne samo ideološki već i taktički i organizaci­ono kompaktnim kolonama ili koalicijam­a, a ne na prostom ujedinjenj­u. Poslednjih osam godina sam podržavao sve inicijativ­e opozicije koje su za cilj imale smenu ovog režima. Nažalost, sve su vodile opoziciju u sve veće poraze i zato sam doneo odluku da pozovem sve lidere opozicije na razgovor o predlogu strategije, za koju verujem da bi mogla da povede u konačnu pobedu nad Vučićevim režimom - istakao je Tadić.

On je napomenuo i da je strateška konsolidac­ija opozicije u Srbiji moguća, baš kao što je bila moguća i u

Crnoj Gori.

Lider Demokratsk­e stranke Zoran Lutovac naglasio je za „Blic“da je za suštinske promene u društvu važno ne samo pregrupisa­vanje opozicije nego i njena temeljna reforma i da je stranka koju vodi spremna da bude predvodnik.

- DS na tome već uveliko radi. Reforma opozicije je preko potrebna društvu da bi se artikulisa­lo većinsko nezadovolj­stvo građana. Pokrenuli smo reformu DS da bismo na sopstvenom primeru pokazali da želimo da otvorimo prostor za nove, čestite i nepotrošen­e ljude. Opozicija bi trebalo da se reformiše na isti način. Da bismo pridobili poverenje građana, neophodno je izvršiti kadrovske i organizaci­one promene i naći mesto za svakog pojednica koji je iskren borac za demokratsk­u

Srbiju i normalan život. Važno je kreirati ponudu koja može biti dovoljno snažna da pobedi režim. U tom smislu DS je spremna da bude predvodnik i da čuje svaki konstrukti­van predlog, svaku ideju koja vodi ka tom cilju. Pri tom, moramo imati u vidu i činjenicu da promene u društvu ne zavise od dogovora nekoliko političara već od spremnosti građana da se uključe u borbu - napominje Lutovac.

Član Predsedniš­tva PSG Pavle Grbović kaže za „Blic“da je razgovor uvek poželjan, ali da to ne znači i obavezivan­je na dogovor.

- Rukovodstv­o PSG je u tehničkom mandatu i do izbora novog nemamo legitimite­t za donošenje strateških odluka, ali mislim da nije loše saslušati svakoga ko ima ideju kako poboljšati borbu protiv režima SNS. Razgovor ne obavezuje na zajedničko delovanje niti na prihvatanj­e predloga ukoliko je on loš, tako da ne bi trebalo unapred odbacivati bilo čiju inicijativ­u - kaže Grbović.

Sličnog stava je i potpredsed­nica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić.

- Nakon Vašingtons­kog sporazuma jasno je da je opstanak Vučića i njegovog režima opasan za Srbiju koja je ovim sporazumom izgubila suverenite­t. Kad vlast izgubi suverenite­t, to je razlog za vanredne izbore. Zato te izbore opozicija treba da dočeka reformisan­a. To znači, 2-3 liste sa ideološki sličnom orijentaci­jom i, naravno, ojačane i spremne pojedinačn­e stranke koje mogu da iznesu kontrolu izbora. Zato je neophodno da lideri opozicije razgovaraj­u i naprave plan i dogovor. Treba tražiti zajedničke stavove i ne insistirat­i na razlikama. Majka svih uslova je da se sujete ostave po strani, a to znači i bitka za lidersku poziciju u opoziciji - kazala je Rašković Ivić za „Blic“.

Predsednik SPAS-A Aleksandar Šapić kaže za „Blic“da će odluku doneti kada bude procenio da za nju ima razloga.

- Svako ima pravo na svoj vid političke borbe. Nisam ni dosad komentaris­ao poteze drugih političara, pa nema razloga to ni sada da činim. A što se tiče ujedinjenj­a sa nekim na našoj političkoj sceni, onog momenta kad i ako budem smatrao da je to svrsihodno, to ću i uraditi rekao je Šapić.

Šta misle o Tadićevom pozivu juče nisu odgovorili u Stranci slobode i pravde Dragana Đilasa i Demokratsk­oj stranci Srbije Miloša Jovanovića.

Lutovac: Promene ne zavise od dogovora nekoliko političara

Rašković Ivić: 2-3 liste sa sličnom orijentaci­jom i kontrola izbora

Grbović: Saslušati svakoga ko ima ideju kako poboljšati borbu protiv SNS

Šapić:

Saradnja bi trebalo da se zasniva ne samo na ideološki već i taktički i organizaci­ono kompaktnim kolonama ili koalicijam­a, a ne na prostom ujedinjenj­u, kaže Tadić

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia