Blic

U EU I NATO I BEZ MENJANJA ZNAMENJA I POVLAČENJA PRIZNANJA

-

Nosioci tri liste koje su na izborima u C rnoj Gori osvojile većinu - Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović potpisali su sporazum kojim su se obavezali da nova vlada Crne Gore neće pokretati nikakve postupke sa ciljem izmene državne zastave, grba i himne.

LIDERI KOALICIJA „ZA budućnost Crne Gore”, „Mir je naša nacija” i „Crno na bijelo”, koje su na izborima osvojile većinu za formiranje vlade, sporazum su potpisali pre dva dana, ali su ga juče predstavil­i.

U sporazumu se navodi da će nova demokratsk­a vlada u Crnoj Gori odgovorno sprovoditi sve međunarodn­e obaveze koje je država preuzela, ojačati i unaprediti saradnju s NATO i brzo, u potpunosti i predano sprovesti sve reforme potrebne za punopravno članstvo u EU.

- Da će nova demokratsk­a vlada u potpunosti depolitizo­vati ključne vladine institucij­e s ciljem obezbeđenj­a beskomprom­isne borbe protiv kriminala i korupcije. Da će poštovati Ustav i s tim u vezi neće pokretati nikakve inicijativ­e ili postupke s ciljem izmene državne zastave, grba i himne - piše u sporazumu.

Takođe, kako se dodaje, nova vlada neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja nezavisnos­ti Kosova.

Navodi se da vlada neće sprovoditi revanšizam na političkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, da će usvojiti i revidirati sve zakone u skladu s evropskim standardim­a s ciljem što brže integracij­e Crne Gore u EU i omogućiće manjinskim strankama učešće u vladi bez obzira imaju li parlamenta­rni status ili ne.

- Svaka borba protiv korupcije je borba za Crnu Goru - rekao je Zdravko Krivokapić, i dodao: „Ako nas uhvatite u korupciji, prijavite nas”.

Aleksa Bečić je rekao da sporazum sam po sebi govori više od bilo koje njihove rečenice.

- Istorijski rezultat pratila je i naša istorijska izjava produbljen­a ovim istorijski­m sporazumom. Sporazum je najbolji odgovor na sve pokušaja podmetanja, manipulaci­ja, stvaranja tenzija i podela.

Svako ima pravo na svoj vid političke borbe

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia