Blic

Zamrznute vojne vežbe sa svim partnerima

- Tg.n

Vlada Srbije donela je juče odluku da u narednih šest meseci prekine sa svim vojnim vežbama i svim aktivnosti­ma sa svim partnerima.

- U NAREDNOM periodu nećemo učestvovat­i u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnosti­ma ni sa NATO, ni sa ODKB, ni sa Rusijom, SAD, Kinom, EU, ni sa istokom, ni sa zapadom - izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On je naveo da će naše učešće u mirovnim operacijam­a biti posebno razmotreno i prema potrebi suspendova­no.

Vulin je istakao da se Srbija nalazi pod strašnim i nezaslužen­im pritiskom EU.

Ti pritisci, kako je rekao, nemaju nikakvog smisla i nisu utemeljeni u našim odlukama, postupcima, pa čak ni u realnosti i rezultat su histerije koja određuje političke odluke i pravce velikih i moćnih zemalja.

- Od nas se traži da po cenu odustajanj­a od naše evropske budućnosti i po cenu još većih pritisaka na našu politiku i na naš narod na KIM i u RS, napustimo planirane vojne vežbe sa Belorusijo­m - rekao je Vulin.

Ministar je podsetio da je Srbija odlukom Narodne skupštine vojno neutralna zemlja.

- Da bismo sačuvali poziciju vojne neutralnos­ti i izbegli, ili bar umanjili, posledice pojačanih napada na zemlju, na našu politiku i ekonomiju, vlada je donela odluku da u narednih šest meseci prekine sa svim vojnim vežbama i svim aktivnosti­ma sa svim partnerima, bez razlike - rekao je Vulin.

On je istakao da proces opremanja i jačanja Vojske Srbije neće biti zaustavlje­n te da će se raditi na povećanju borbene gotovosti više i upornije nego ikada.

- Ovo je jedini način da sačuvamo vojnu neutralnos­t i ova bolna odluka nas obavezuje da se oslanjamo samo na sebe i na svoju snagu rekao je Vulin.

Od nas se traži da po cenu odustajanj­a od EU i po cenu još većih pritisaka napustimo planirane vežbe sa Belorusijo­m, kaže Vulin

 ??  ?? sve vežbe obustavlje­ne su u narednih šest meseci
sve vežbe obustavlje­ne su u narednih šest meseci

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia