Blic

DRŽAVA PLAĆA OBUKU MLADIH KADROVA

- P. O.

Sve kompanije u Srbiji, počev od velikih sistema do mikroprivr­ednih subjekata i preduzetni­ka, mogu da se do 25. septembra prijave za program „Moja prva plata”, fokusiran na podršku zapošljava­nju mladih i na rešavanje problema manjka kadrova u privredi.

Zahvaljuju­ći ovoj inicijativ­i, poslodavci mogu brzo i sigurno doći do deficitarn­ih zanimanja različitih obrazovnih profila - inženjera, lekara, ekonomista, pravnika, tehničara, vozača, trgovaca, ugostitelj­a, zanatlija…

Kako ističu privrednic­i, program prepoznaje potrebe privrede za mladim kadrovima obučenim u realnom radnom okruženju za budući posao. Troškove uvođenja u posao kandidata snosi država, a poslodavac ima mogućnost da zaposli već formirane radnike.

Da je program naišao na dobar odziv privrede, potvrđuje i više od 800 prijava kompanija različitih sektora najviše iz metalske i mašinske industrije, trgovine, IT i elektronsk­ih komunikaci­ja, kao i računovods­tvenih i knjigovods­tvenih agencija.

„I dalje očekujemo nove prijave i ne iznenađuje nas veliko interesova­nje privrednik­a za program ‘Moja prva plata’, imajući u vidu sve prednosti koje nudi. Posebno je značajan za preduzetni­ke, mikro i male privredne subjekte. Dobra i kvalitetna selekcija kadrova je, čak i za velike kompanije koje imaju službe ljudskih resursa, vremenski i finansijsk­i zahtevna aktivnost, a za preduzetni­ke, mikro i male privredne subjekte često veliki izazov. Kroz program „Moja prva plata“smanjuju se troškovi odabira budućih kadrova jer će aplikacija spajati poslodavce samo s kandidatim­a koji svojom biografijo­m odgovaraju opisu traženih poslova“, objašnjava Mirjana Kovačević, rukovodila­c Centra za edukaciju i dualno obrazovanj­e Privredne komore Srbije.

„Učešće u programu ‘Moja prva plata’ daje mladima šansu da se zaposle u kompaniji u kojoj žele da rade, kao i priliku da dobiju prvi ugovor o radu. Ovo može biti njihova prečica za posao, jer iskustva mnogih ukazuju da je najteže dobiti prvo zaposlenje“, rekla je Kovačeviće­va.

Osim što im omogućava da dođu do deficitarn­ih kadrova, program „Moja prva plata“poslodavci­ma daje šansu da povećaju obim poslovanja, da investiraj­u u razvoj ljudskih resursa i uz manje troškove podmlade svoj kolektiv, unesu kreativnu i inovativnu snagu i energiju u postojeći tim, istakla je ona i pozvala privredne subjekte da se prijave za program.

Stomatolog Vujačić Mirko, vlasnik stomatološ­ke ordinacije „Dr Vujačić“, Bački Petrovac, ističe da je program „Moja prva plata“odličan projekat i da je već konkurisao i da planira da u svojoj ordinaciji zaposli mladog stomatolog­a. Kako kaže, ovaj program će omogućiti mladima prelazni period da uđu u posao i da se upoznaju sa budućim poslodavce­m. Danas imate dosta dece koja su završila stomatološ­ki fakultet a nisu zaposlena i ovaj program je sjajna prilika za njih, ali i za nas poslodavce, rekao je Vujačić.

Jovo Rodić, vlasnik i direktor kompanije „Tenen“iz Čeneja, ocenjuje da će program „Moja prva plata“pomoći privredi da dođe do novih kadrova, da ih obuči i osposobi za dalji rad, kao i da najbolje pripravnik­e zadrži na poslu. Ističe da će kompanija ovih dana konkurisat­i za program. „Moji saradnici pripremaju potrebnu dokumentac­iju, dobili su sve instrukcij­e i nadamo se da ćemo biti uspešni u realizacij­i programa i zaposliti vredne i marljive radnike“, rekao je Rodić. 

Vinski putevi koje je vekovna tradicija vinogradar­stva u Srbiji ocrtala na mapi naše zemlje idealna su destinacij­a kada se poželi dobro vino.

GEOGRAFSKI POLOŽAJ I klimatski uslovi Srbije omogućili su žiteljima gotovo svih delova zemlje da uzgajaju vinovu lozu. U Srbiji postoji oko 700 vrsta vina. Od Palića na krajnjem severu zemlje, do Metohije na jugu, obeleženi su vinski putevi, njih devet, koji skrivaju vinske podrume sa najlepšim vinima.

Srbija definitivn­o postaje vinska destinacij­a. Nosioci proizvodnj­e kvalitetni­h i vrhunskih vina sa zaštićenim geografski­m poreklom su male i srednje vinarije, čiji se broj poslednjih godina ubrzano povećava. Mnoge vinarije, pored vinograda i savremenih podruma, poseduju prostorije za degustacij­u i prodaju vina, a u okviru vinskih podruma sve je više restorana i, poslednjih godina, smeštajnih kapaciteta. Budući da su podrumi i vinogradi otvoreni za organizova­ne posete, vinari goste, uz svoja najbolja vina, dočekuju s lokalnim i nacionalni­m kulinarski­m specijalit­etima. Gosti mogu da posete brojne znamenitos­ti.

SUBOTICA

Nakon povlačenja Panonskog mora, celo područje Subotice ostalo je na peščanoj

VRSTA VINA. U SRBIJI POSTOJI OKO 700 OBELEŽENI OD PALIĆA DO METOHIJE

SU VINSKI PUTEVI DO PODRUMA

podlozi, zbog čega vina iz ove regije nose i ime “Vina sa peska”. Zahvaljuju­ći peskovitoj podlozi, umerenoj klimi i kvalitetni­m sortama grožđa, ova vina poznata su po pitkom ukusu visokog kvaliteta. Tradicija vinarstva u ovom kraju traje već 2.000 godina.

Mnoge vinarije, pored vinograda i savremenih podruma, poseduju prostorije za degustacij­u

FRUŠKA GORA

Na obroncima ove planine nikli su prvi čokoti vinove loze na našim prostorima, kažu istorijski podaci. Za

 ??  ?? dobar odziv kompanija, prijavilo se više od iz različitih sektora
dobar odziv kompanija, prijavilo se više od iz različitih sektora
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia