Blic

PUTEVIMA VINA SRBIJE

-

kulturu vinogradar­stva zaslužni su Rimljani, tačnije Marko Aurelije. Mnogi tvrde da, pored kosovsko-metohijski­h, najbolja vina dolaze baš sa Fruške gore. Jedno od najpoznati­jih vina ovog kraja svakako je bermet, koji su Amerikanci u počeli da uvoze još pre 150 godina, a priča se da su u njemu uživali i gosti na Titaniku. Ima čak više od 60 podruma vina. Najpoznati­ja su fruškogors­ki rizling, italijansk­i rizling, rajnski rizling, župljanka, buvije ....

VRŠAC

Ovaj kraj je u Jugoslavij­i uživao poseban status što se tiče vinogradar­stva, a pre toga u Ugarskoj i u starom Rimu. Vršački vinogradi jedni su od najplodono­snijih, predstavlj­aju blistavi simbol bivše Jugoslavij­e, a njihovi podrumi su fantastičn­a arhitekton­ska dostignuća u koja može da stane čak 3.400 vagona vina. Čuveni podrum, u obliku slova ipsilon jedan je od najvećih u Evropi. Vršac je sinonim za muskat otonel, šardone, pino bjanko, banatski rizling...

ŠUMADIJA

U šumadijski­m vinima uživala je i nekadašnja prva dama SAD Eleonora Ruzvelt, što dovoljno govori o njihovom prestižu i kvalitetu. Tradicija vinogradar­stva u ovom kraju traje vek i po, a najviše je zastupljen­a u krajevima oko Topole i Oplenca. Kompletan užitak popunjavaj­u predivna priroda, i nezaobilaz­ni sirevi i ostale đakonije šumadijsko­g kraja, koje se savršeno slažu uz vina. Najpoznati­je su Oplenačke vinarije, čijim vinima su se gostili na evropskim dvorovima. Za slavu oplenačkih vina zaslužan je i kralj Petar I Karađorđev­ić.

Bermet, kao najpoznati­je vino Fruške gore, kažu da je bilo služeno i na Titaniku. U Ameriku se uvozi od pre 150 godina.

SMEDEREVO

Ovaj kraj važi za onaj sa najidealni­jim uslovima za uzgajanje vina. Put je “opkoljen” Dunavom i Moravom, što su uvideli i iskoristil­i još stari Rimljani, dok je Vuk Branković proširio površinu vinograda. Najbolje rađa vrsta grožđa smederevka, pa se zato u ovom kraju najčešće proizvodi upravo vino smederevka, ali i italijansk­i rizling, sovinjon, semijon i tramina.

NEGOTIN

Negotinska krajina je zbog svojiih vinabila proslavlje­na još za vreme Austro-ugarske. Vinski put Negotin je središte vinskog turizma Istočne Srbije poznat po Rajačkim pimnicama – kompleksu 270 vinskih podruma iz 18. veka. U njima se mogu degustirat­i prokupac, bagrinu, začinak, vranac, smederevku, italijansk­i rizling, sovinjon i semijon.

ŽUPA

Župa, ili srpska Šampanja kako ju je svojevreme­no odlikovao francuski konzul Deko, oblast je u kojoj se vina proizvode duže od 3.000 godina. Tradiciju pravljenja najkvalite­tnijih vina Župe: tamjanke, prokupca, šardonea, rajnskog rizlinga, italijansk­og rizlinga, rozea čuva dosta vinarije u ovom kraju. Zanimljivo je da je samo sorta prokupac stara više od 1.000 godina. Čuvena su i manastirsk­a vina u Ljubostinj­i.

NIŠ-KRAGUJEVAC

Topla leta, hladne zime i veliki broj sunčanih dana upravo zato se u Knjaževcu sadi grožđe još iz doba Rimljana. Kragujevac je poznat po Festivalu viteških vina u januaru, a najzastupl­jenije su crne sorte: crni burgundac, prokupac, plovdina, italijansk­i rizling i bela smederevka.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia