Blic

POBEGLA SAM JER SAM SE PLAŠILA PONOVNOG SILOVANJA

Danijela Štajnfeld otkrila nove detalje slučaja zlostavlja­nja od strane moćnika koji šokira Srbiju

- VLADIMIR MILJANIĆ

Glumica ispričala da nije mogla nadležnima da prijavi šta joj se dogodilo jer se, kada je pokušala da se poveri nekim bliskim ljudima, pojavila implikacij­a da je možda sama kriva za to, a istakla je da je osoba koja ju je napastvova­la poznata u glumi i veoma autoritati­vna, te da je sa njim bila povezana i privatno i poslovno.

Danijela Štajnfeld je u emisiji „Pressing“, još jednom potvrdila da je bila seksualno napadnuta od osobe koju poznaje i kojoj je verovala, o čemu se bavila u dokumentar­nom filmu “Zaceli me”, koji je nedavno prikazan na Sarajevo film festivalu, dodajući da je posle toga samo želela da napusti zemlju jer se, osim što seplašila ponovnog silovanja, bojala za sopstveni život.

- Kada proživite to što sam ja proživela, u tom momentima posle tog zločina, posle te traume, užasnog zlostavlja­nja, apsolutne nesigurnos­ti, neznanja da li ćete vi ikada ostati živi posle te noći… Ja, kao i ostali građani u Srbiji, nisam edukovana šta da radim. Ne znamo koji je put pravi, a najstrašni­je je da ne možemo da smognemo snage da nekome verujemo i uplašeni smo za naš život i budućnost. Pokušala sam da kažem to nekim bliskim ljudima. Dobila sam pitanje od tih nekih bliskih ljudi: “Zašto si ti bila blizu njega, zašto si ti bila s tim čovekom u kolima?”. Taj čovek je bio neko s kim sam profesiona­lno i privatno bila povezana, ova branša je vrlo mala i povezana i mi se svi znamo. I to pitanje šta sam radila pored nekog implicira da sam ja mogla da izazovem tu situaciju nekako da se taj zločin desi i tu je bio moj šok, i celo moje biće koje je bilo zlostavlja­no… tu sam izgubila sebe - ispričala je glumica u emisiji.

Danijela kaže da je uradila sve što je mogla da zaštiti sebe.

- Plašila sam se ponovnog silovanja i samo sam želela da odem negde gde se osećam sigurno - rekla je ona.

O moćniku čije ime još nije poznato javnosti je ispričala:

- Osoba koja je mene silovala je autoritet meni i u profesiji. Ja ga lično ne bih nazvala moćnikom, ali po difoltu što je neko muškarac, stariji, što ima veću poziciju od mene u našoj profesiji, daje mu navodno pravo da nada mnom i nad mojim telom, rečju, poverenjem, izborom, to uzme i zloupotreb­i. Ta pozicija moći je jako česta u slučaju silovanja, ali nije to pravilo.

Objasnila je da je sve proživljav­ala ispočetka dok je snimala film, ali da želi da osnaži druge žrtve da progovore o onome što su preživele.

- Želim da kažem žrtvama koje razmišljaj­u da li da se nekome povere da će sve ići lakše posle toga. Najteže je prevaliti tu istinu preko usana, od straha da će neko osuditi… Mi ne znamo o tome da razgovaram­o - ispričala je. Na pitanje da li će prijaviti silovatelj­a nadležnim organima, Danijela je potvrdila da je informisan­a o postupku koji je pokrenut:

- Ja sam dobila neke informacij­e od inspektora policije, što se tiče tužilaštva, i ja i advokatska kancelarij­a još skupljamo informacij­e i nije isključeno, to mogu da vam kažem.

Ona dodaje da pre svega nije ni sanjala da bi mogla da napravi ovakav film, ali da su film i njegova tema ostavili jak utisak i na javnost i da je pokrenuo nadležne da deluju.

- Razlog zašto je tužilaštvo pokrenulo postupak je moć filma i drago mi je da se sudski proces pokrenuo posle dve nedelje od prikazivan­ja na festivalu i otvorila se ova tema u javnosti rekla je Danijela u emisiji.

Na pitanje pod kakvim okolnostim­a se dogodilo silovanje, Danijela je rekla: - Mi – svaka žrtva – smo uglavnom napadnuti od nekoga iz naše okoline koga znamo, poštujemo, do koga nam je stalo i kome verujemo. To je činjenica koju je jako teško uzeti u obzir, i ako razumete da je to neko najčešće nama blizak, onda razumete da su okolnosti pod kojima se dogodi zlostavlja­nje najuobičaj­enije. 

Dobila sam pitanje od nekih bliskih ljudi: „Zašto si bila blizu njega, zašto si ti bila s tim čovekom u kolima?” Osoba koja je mene silovala je autoritet. Po difoltu što je neko muškarac, stariji, što ima veću poziciju, to mu daje navodno pravo da to zloupotreb­i

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia