Blic

Bibić srušio rekord Korice star pola veka

-

POSLE 49 GODINA pao je naš državni atletski rekord. Elzan Bibić je u Ostravi bio osmi, ali je oborio rekord Srbije u trci na 5.000 metara, rekord koji bi, da ga reprezenta­tivac naše zemlje nije nadmašio, sledeće godine napunio pola veka.

Bibić je, naime, pomenutu deonicu pretrčao za 13 minuta i 26,56 sekunde, što je za 4,64 sekunde brže u odnosu na prethodno najbolje ostvarenje sa ovih prostora.

Dosadašnji rekord (13:31,3) držao je legendarni Dane Korica od 1971. godine i nastupa u Helsinkiju. Ovaj Bibićev rezultat ujedno je i novi nacionalni rekord za mlađe seniore, a svoj lični rezultat nadmašio je za čak 8,43 sekunde. Prvo mesto na Mitingu u Ostravi zauzeo je Jakob Kiplimo iz Ugande sa 12:48,63.

Legendarni Dane Korica je stari rekord (13:31,3) držao još od 1971. godine i nastupa u Helsinkiju

n

stio Dejan Stanković, dok je ekipu vodio Siniša Mihajlović.

Do tog meča, rekorder je bio Mitar Mrkela, koji je 17. novembra 1982. protiv Bugarske u Sofiji prvi put obukao dres nacionalno­g tima sa 17 godina i 130 dana. Mlađi od 18 godina bio je i Lazar Marković, koji je debitovao sa 17 godina i 363 dana. Posle njih, na listi najmlađih debitanata slede Dragan Džajić (18 godina i 13 dana), Vladimir Petrović Pižon (18 godina i 87 dana), Darko Lazović (18 godina i 122 dana), Dragan Stojković Piksi (18 godina i 225 dana),

Danko Lazović (18 godina i 310 dana)...

Kada smo već pomenuli Živkovića, red je da se dodaknemo i “orlića” koji su osvojili Svetsko prvenstvo za mlade 2015. na Novom Zelandu, a čiji je on bio jedan od lidera na terenu. Danas, od igrača koje je stvorio Veljko Paunović na spisku aktuelnog selektora Ljubiše Tumbaković­a nalaze se samo petorica - golman Predrag Rajković, Nemanja Maksimović, Sergej Milinković Savić, Mijat Gaćinović i Marko Grujić. Bio je pozvan i Miloš Veljković, ali mu Verder nije dozvolio da dođe u Beograd.

Generacija od koje smo očekivali da danas nosi igru “orlova” ostala je samo u tragovima. Rajković je dugo bio u senci Vladimira Stojkovića, a sada se sa Markom Dmitroviće­m od meča do meča bori za jedinicu. Milinković Savić je tek posle pritiska medija i javnosti ušao u reprezenta­ciju, Gaćinovića više nema nego što ga ima, dok je Grujić za pet godina sakupio osam mečeva, odnosno ukupno 388 minuta. Za Maksimović­a možemo da kažemo da je najstandar­dniji i da penzionisa­njem Nemanje Matića ima zagarantov­ano mesto u startnih 11. Malo od momaka koji su tada pregazili Brazil sa Gabrijelom Žezusom.

Šta je sa ostalim “Paunovim orlićima”? Levog beka je igrao Nemanja Antonov, koji je iz OFK Beograda, preko Partizana i Grashopers­a završio u Muskronu kao slobodan igrač. Srđan Babić je dugo čekao priliku u Crvenoj zvezdi, da bi na kraju spakovao kofere i sreću potražio u portugalsk­om Famailaku. Veljković se ustalio u Verderu, dok je desni bek Milan Gajić prerano otišao u Bordo i sada pokušava da na “Marakani” pokrene karijeru.

U srpskom fudbalu je i Saša Zdjelar (Partizan), Staniša Mandić je preko Norveške i BIH završio u slovenačko­j Muri, rekorder Živković nedavno je završio u PAOK-U, a Ivan Šaponjić ne uspeva da se probije u strašnoj konkurenci­ji u madridskom Atletiku. Uspešnu karijeru imaju Milinković Savić i Nemanja Maksimović, koji su za seniorsku reprezenta­ciju odigrali 16, odnosno 20 mečeva.

Kao rezerve protiv Brazila su ušli Mijat Gaćinović (Hofenhajm), Vukašin Jovanović (Bordo) i Stefan Ilić, napadač iz Kragujevca koji nije odlazio u inostranst­vo i trenutno je u Bačkoj.

Utisak je da zlatnim momcima sa Novog Zelanda polako prolazi rok trajanja i da za njih sve manje ima mesta u seniorskom timu. Nadamo se da ipak grešimo.

JE EDUARDO KAMAVINGA POSTAO NAJMLAĐI REPREZENTA­TIVAC „TRIKOLORA“JOŠ OD 1914. GODINE

Eduardo Kamavinga je imao 17 godina i 303 dana kada je u 63. minutu utakmice Francuska - Hrvatska (4:2) zamenio Ngoloa Kantea

n

 ??  ??
 ??  ?? elzan bibić je postao najbrži srpski atletičar na 5.000 metara
elzan bibić je postao najbrži srpski atletičar na 5.000 metara
 ??  ?? omladinska reprezenta­cija srbije je 2015. na mundijalit­u koji je održan na novom zelandu pobedom nad brazilom u finalu postala prvak sveta iz ekipe brazila koja je igrala finale protiv srbije najviše je postigao gabrijel žezus talentovan­i filip stevanović ne nalazi se na širem spisku seniorske reprezenta­cije
omladinska reprezenta­cija srbije je 2015. na mundijalit­u koji je održan na novom zelandu pobedom nad brazilom u finalu postala prvak sveta iz ekipe brazila koja je igrala finale protiv srbije najviše je postigao gabrijel žezus talentovan­i filip stevanović ne nalazi se na širem spisku seniorske reprezenta­cije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia