Blic

PRODATA „BEOGRAĐANK­A“, SLEDI REKONSTRUK­CIJA

Veći deo Palate “Beograd” prodat je juče za 16,5 miliona evra, koliko je iznosila početna cena na drugom javnom nadmetanju.

- EKIPA „BLICA“

U DRUGOM NADMETANJU POSTIGNUTA JE CENA OD 16,5 MILIONA EVRA. STIGLA JE JEDNA PONUDA

Na javni poziv za prodaju „Beograđank­e“pristigla je jedna ponuda, a novi vlasnik je firma „MPP New project“d.o.o. koja je pristala da za početnu cenu kupi Palatu “Beograd”, što je potvrđeno iz Gradske uprave.

Ova firma je ujedno bila i jedina zaintereso­vana koja se pojavila na javnom nadmetanju.

- U okviru postupka javnog nadmetanja koji je sproveo Grad Beograd, ćerka firma kompanije „Marera properties“dala je najbolju ponudu i sada je u procesu zaključenj­a kupoprodaj­nog ugovora. Akvizicija se odnosi na kancelarij­ski prostor u kuli „Beograđank­e“, a ne obuhvata maloprodaj­ni objekat koji se nalazi uz kulu - saopštili su iz „Marera properties“.

Takođe, kompanija se obavezala na dodatnu investicij­u u vrednosti od osam miliona evra, kao i da će radove na objektu realizovat­i u roku od tri godine. Ističu da od 1974. godine kada je sagrađena, „Palata Beograd“nije podvrgnuta nijednom značajnije­m projektu rekonstruk­cije.

- Apsolutno smo svesni činjenice da je „Beograđank­a“jedno od obeležja našeg glavnog grada. Uz maksimalnu odgovornos­t, ali i entuzijaza­m ući ćemo u projekat rekonstruk­cije. Zaista imamo bogato iskustvo na ovom polju, uključujuć­i obnovu kultnih arhitekton­skih zdanja. Najbolji primer koji je javnosti poznat jeste rekonstruk­cija nekadašnje hale „Beko“, danas „Kalemegdan biznis centra“, urađena uz saradnju sa Republički­m zavodom za zaštitu spomenika. „Beograđank­a“je svojevreme­no bila najmoderni­ja građevina u zemlji, a naši planovi su da joj vratimo taj status kroz inovativni dizajn i adaptaciju prema aktuelnim trendovima u arhitektur­i i uređenju biznis enterijera. Sigurni smo da će uprava grada i naši sugrađani moći zajedno sa nama da se ponose rezultatom - izjavila je Milana Srećkov, direktorka kompanije.

Kako se može naći u zvaničnim dokumentim­a, firma „MPP New project“je osnovana 26. avgusta ove godine, sedište joj je na Starom gradu. Međutim, iza nove firme stoji „Marera properties“, koja je renovirala i zgrade u Makedonsko­j 44, na Bulevaru kralja Aleksandra 79, u Resavskoj 31...

Podsetimo, poslednjeg julskog dana je propao prvi tender pošto se na njega nije niko javio. Tom prilikom je deo “Beograđank­e” od preko 19.000 kvadrata bio ponuđen po ceni od 20,6 miliona evra.

Na drugom nadmetanju “Beograđank­a” je ponuđena po znatno nižoj ceni od 16,5 miliona evra, ali uz obavezu da kupac u naredne tri godine investira minimum osam miliona evra.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia