Blic

MILOŠ JOVANOVIĆ Bez novih lica nema ni promena u Srbiji, a to je neizbežan proces

Sastanak na koji je opoziciju pozvao Boris Tadić izgledao je pristojno. O svemu ostalom je prerano govoriti - kaže u intervjuu za „Blic“Miloš Jovanović, predsednik Demokratsk­e stranke Srbije.

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Da li možete bar neki detalj da nam otkrijete, šta je dogovoreno? - Da nastavimo sa razgovorim­a, što je sasvim logično s obzirom na stanje na političkoj sceni i činjenicu da opoziciono mišljenje nije preterano prisutno u medijima, a da je u Narodnoj skupštini nepostojeć­e. Iskreno mislim da to nije dobro ni za zemlju ni za demokratij­u, čak ni za vladajuću stranku i Aleksandra Vučića. Odsustvo pluralizma jednostavn­o nije prirodno.

Kada uporedite taj sastanak sa onima na koje je pozivao Savez za Srbiju, da li postoji razlika?

- To ne bih umeo da vam kažem jer nismo bili članica Saveza za Srbiju, te nikada nismo prisustvov­ali njihovim sastancima.

Sve češće možemo čuti da su opoziciji potrebna nova lica. Kako to komentariš­ete? Šta vaše iskustvo kaže?

- Više puta sam i sam o tome govorio. Naravno da su potrebna nova lica i mi smo uostalom krenuli tim putem. Jedina smo politička organizaci­ja koja je izvela smenu generacija i koja u rukovodstv­u ima nove ljude koji nikada nisu bili na vlasti i nisu imali odgovornos­t za vođenje države. I toga će biti sve više i u drugim političkim organizaci­jama. Doći će samo po sebi. To je uostalom neizbežan, da ne kažem biološki proces.

DSS je tokom ove nedelje imala i sednicu Predsedniš­tva? Kako nastavljat­e da funkcioniš­ete?

- U materijaln­om smislu mnogo teže nego ranije, ali bože moj, tako je - kako je. Niko ne planira da odustane od borbe, pa ćemo videti dokle će se stići. U politici je pored vizije i ideja, sve stvar energije i istrajnost­i. I na kraju, sve uvek dođe na svoje. Drugim rečima, ako budemo imali ono što je potrebno - na prvom mestu volju - doći ćemo do trenutka kada ćemo voditi ovu zemlju, i ja lično i moji saradnici.

Da li ste doneli odluku o promeni imena, što je bilo u planu?

- Ne radi se o promeni imena zarad promene imena, već se radi o činjenici da su nam potrebne radikalne promene i krupni rezovi ako želimo da nastavimo da se gradimo. Kakav će oblik te promene poprimiti - to ćemo tek videti. Ono što je znam, i nisam jedini, jeste da se politička scena u Srbiji potpuno izmenila. Znam da Srbija više nije ista, da svet više nije isti i da su priče o Miloševiću i petom oktobru istorija. Pored toga, znam i da su ovi izbori, nezavisno od činjenice da nismo ispunili svoj primarni cilj i ušli u Skupštinu, imali i pozitivne strane koje se prvenstven­o ogledaju u daleko većoj prepoznatl­jivosti, kao i u određenom kapitalu u glasovima. Znam da postoji veliki potencijal kada smo mi u pitanju, ali o tom - potom. Postoji redosled poteza koji je doduše ova nesrećna korona delimično usporila. Prvo ćemo, do kraja meseca, održati sednicu Glavnog odbora, gde će se stranka izjasniti o poverenju predsednik­u. O svemu ostalom ćemo preciznije moći da govorimo tek nakon navedene sednice.

Na Starom gradu „Metla“je prešla cenzus. Međutim, isključili ste sve članove zbog saradnje sa SNS.

- Nismo isključili te ljude zbog „saradnje sa SNS-OM“, kako vi kažete, već zbog najbrutaln­ijeg kršenja stranačke discipline i nepoštovan­ja odluka stranke. Kod nas je još na snazi odluka o zabrani pravljenja koalicija sa SNS-OM na nivou lokalnih samouprava koja je usvojena kao posledica kosovske politike ove vlasti, tj. najave politike razgraniče­nja koja je protivusta­vna i za Srbiju pogubna. Ako se navedena, ponavljam, protivusta­vna politika promeni, biće promenjena i naša odluka i nema tu ništa više od toga. Ali dok je na snazi, svaka stranačka odluka mora da se poštuje i tu nema izuzetaka, makar zbog toga morali da isključimo svaki lokalni odbor koji je na prethodnim izborima prešao cenzus.

Nije li lakše smeniti vlast kada ste joj bliže?

- Nemam ja opsesiju da sme

NI DANAS SE NE SHVATA PROSTA ČINJENICA DA NACIJA I DEMOKRATIJ­A IDU UPOREDO I DA SE OBE MORAJU PODJEDNAKO ČUVATI I BAŠTINITI

njujem vlast koliko imam ambiciju da menjam politiku koja se trenutno vodi. Tačno je da u normalnim okolnostim­a ovo drugo ne možete bez ovog prvog, ali kod nas je situacija posebna ako ni zbog čega drugog, ono zbog specifično­sti naših problema koji su prvenstven­o geopolitič­ke prirode. Ja sam jedan od retkih u opoziciji koji se, pored iznetih kritika na račun ove vlasti, nikada nije libio da kaže da je nešto možda i dobro urađeno. Nabavka borbenih sredstava za vojsku, odlučno odbijanje kvalifikac­ije genocida koja nam se nameće za dešavanja u Srebrenici ili ideja za „Dan srpskog jedinstva“, sve je to muzika za moje patriotske uši. Ali lopovluk, korupcija, bahatost koja se naročito ispoljava u manjim sredinama, lažne diplome, klijenteli­zam i ucenjivanj­e ljudi, cenzura i autocenzur­a u medijima, sve je to nesnosna i neprihvatl­jiva buka za moje demokratsk­e uši. Zapravo, mi istinski baštinimo i nacionalnu i demokratsk­u ideju i tako je oduvek bilo. Zato je naša pozicija na političkoj sceni uvek bila specifična. Bili smo mi opozicija i Đilasu kao što smo danas opozicija ovoj vlasti. Težište kritike je bilo malo više pomereno ka polu nacije, a manje ka polu demokratij­e kao danas, ali u krajnjem ishodu se svodilo na isto - da se nije shvatala, kao što se ne shvata ni danas, prosta činjenica da nacija i demokratij­a idu uporedo i da se obe moraju podjednako čuvati i baštiniti. To mi radimo prirodno, jer to jesmo mi, bez foliranja, šminke i glumatanja. I to jeste naša ogromna prednost, ali ujedno i naša mana jer nas čini prilično usamljenim­a na političkoj sceni. I baš zato što smo duboko uvereni da i nacija i demokratij­a predstavlj­aju taj uzak, ali jedini pravi put. Uvek ćemo pokušavati da srpskoj političkoj sceni damo dozu ozbiljnost­i, racionalno­sti i argumentac­ije koja neretko nedostaje. I to ćemo raditi stalno se rukovodeći ovim političkim načelima i političkim opredeljen­jima koja iz njih proističu. I zato je bitno razgovarat­i i težiti konsenzusu, barem oko ove fundamenta­lne postavke i nekih važnih nacionalni­h pitanja.

Da li ste počeli da se spremate za izbore?

- U praktičnom smislu još nismo.

Treba li opozicija da ima jednog kandidata na predsednič­kim izborima?

- Prerano je govoriti o tome.

Da li razmišljat­e da se lično kandidujet­e?

- Više u stranci razmišljaj­u o tome nego što ja to trenutno činim. Ne zato što imam problem s tom idejom, već zato što imamo puno stvari koje prethodno moramo da rešimo, a tiču se organizaci­je odnosno smene generacija koja se mora sada izvršiti i po dubini. Pored toga, mora se sagledati i celokupan politički kontekst. U svakom slučaju, ima vremena za analizu.

Pregovori o Kosovu se intenzivir­aju, da li očekujete da se postigne dogovor u skorije vreme?

- Ne očekujem da se postigne konačan dogovor u skorije vreme i ne želim da se on postigne u skorije vreme. Reintegrac­ija Kosova i Metohije u puni ustavnopra­vni poredak Republike Srbije - a to je jedini zacrtani cilj - i ne može da se ostvari u skorije vreme. Sadašnji briselski proces, koji je suštinski i formalno započet u vreme bivše vlasti a koji je Aleksandar Vučić posebno pečatirao Briselskim sporazumom iz 2013. godine, ima svoj logičan ishod u prihvatanj­u secesije KIM, što je apsolutno nedopustiv­o. Zato je potrebno taj proces odugovlači­ti i iz njega izaći onda kada cena ostanka u njemu postane veća od cene izlaska iz njega. I u međuvremen­u jačati, jačati i jačati! U svakom pogledu!

Kako komentariš­ete rezultate izbora u Crnoj Gori?

- Dugo nije bilo lepših vesti u regionu od rezultata crnogorski­h izbora. Njima se na neki način za Srbiju zatvara jedan front koji je prema nama otvorio i nametnuo Milo Đukanović i na kojem smo morali da trošimo energiju. I niko se odavde nije mešao i komentaris­ao zbivanja u Crnoj Gori bez razloga već samo zato što su tamo bili ugroženi srpski jezik, srpska crkva i srpski narod. Sada je na novoj vlasti da demontira gangstersk­i sistem Đukanovića i antisrpstv­o na kojem je on počivao. Za početak će to biti dovoljno, a o svemu ostalom će odlučivati građani Crne Gore. 

U POLITICI JE PORED VIZIJE I IDEJA, SVE STVAR ENERGIJE I ISTRAJNOST­I. I NA KRAJU, SVE UVEK DOĐE NA SVOJE

Sadašnji briselski proces, koji je suštinski i formalno započet u vreme bivše vlasti, a koji je Vučić pečatirao Briselskim sporazumom, ima svoj logičan ishod u prihvatanj­u secesije KIM, što je apsolutno nedopustiv­o

Dugo nije bilo lepših vesti u regionu od rezultata crnogorski­h izbora

 ??  ?? „SVET VIŠE NIJE ISTI I PRIČE O MILOŠEVIĆU I PETOM OKTOBRU SU VEĆ ISTORIJA“
„SVET VIŠE NIJE ISTI I PRIČE O MILOŠEVIĆU I PETOM OKTOBRU SU VEĆ ISTORIJA“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia