Blic

DECA NAM SVE ČEŠĆE OBOLEVAJU

Nekoliko hiljada Borana protestova­lo je juče zbog zagađenja vazduha u tom gradu. Poručili su da traže čisto nebo nad Borom i da će, ukoliko ponovo dođe do zagađenja, radikalizo­vati proteste.

- D. K.

Od Kapije grada, gde su se okupili građani, prošetali su glavnim gradskim ulicama do topioničke kapije.

- Došao sam kao građanin da podržim protest, najviše zbog svog i zdravlja svoje porodice. Poruka je jasna, samo želimo čisto nebo nad Borom. Ovde nema mesta politici, nasilju ili bilo čemu drugom. Na ulice su izašle porodice sa decom i svi imamo isti cilj, a to je stop zagađenju grada Bora - kazao je Boranin Dalibor Jović.

On je poručio da Borani žele da ostanu da žive i rade u svom rodnom gradu i da udišu čist vazduh.

- Svaka treća ili četvrta žena ima spontani pobačaj, sve više i više nam deca obolevaju od svakojakih bolesti. To ne želimo. Hoćemo samo čisto nebo nad Borom. Pričao sam sa nekim ljudima koji su radili rezultate na prisustvo teškim metalima januara meseca, svi koji su bili kontanimir­ani su teškim olovom, a svi znamo da kad olovo uđe u organizam, teško može da se izbaci iz njega - dodaje Jović.

Noseći parole stop zagađenju, uz povike “nećemo dim” i “izađite napolje” Borani su mirno šetali ulicama.

- Ne interesuju nas nikakve investicij­e, ništa nas ne interesuje, hoćemo samo čist vazduh. Neka rade, tope, samo želimo da imamo čisto nebo. Svaki sledeći put ćemo izaći na proteste i protesti će biti sve radikalnij­i. Stanje je očajno. Ako nastave ovako, biće nas u još većem broju. Jer mi tražimo samo vazduh i da nam deca normalno žive. Mi nemamo gde da bežimo, jedino da nas isele, ako to hoće, neka nas isele i neka se sami truju - kazao je Nemanja Ristić iz Bora.

Da podsetimo, kineska kompanija „Ziđin“postala je većinski vlasnik RTB Bor krajem 2018. Kompanija „Srbija Ziđin Koper“se pre samo nekoliko dana, nakon što je izbio požar u borskoj topionici, oglasila saopštenje­m u kome je navela da je zaustavila rad topionice bakra i počela ranije remont, koji je bio u planu da se odradi u novembru, kao i da je zbog kvara na opremi pogona povećana emisija dimnih gasova, što je prethodnih dana negativno uticalo na kvalitet vazduha. Kompanija je navela i da izražava žaljenje zbog nepredviđe­ne situacije, kao i da će izvršiti pregled svih delova opreme u procesu proizvodnj­e i pristupiti rešavanju problema.

„Kompanija planira da do kraja decembra 2022. završi tehničku rekonstruk­ciju topionice, pri čemu će se prioritet dati završetku sistema za sakupljanj­e dimnih gasova i sistema za odsumporav­anje do kraja decembra 2021, uz pretpostav­ku da će blagovreme­no od nadležnih institucij­a dobiti sve potrebne građevinsk­e dozvole“, navodi se u saopštenju.

Pre toga, i Grad Bor je podneo krivičnu prijavu protiv stručnih i odgovornih lica u borskoj topionici bakra zbog prekomerno­g zagađenja vazduha.

nDS POZIVA EU DA SE UKLJUČI U STVARANJE USLOVA ZA FER IZBORE

Demokratsk­a stranka (DS) pozvala je za novinare, prenosi N1. Evropsku uniju da se “aktivno uključi u Kako je naveo, “razgovori - da, ali razgovori posredovan­je u stvaranju uslova za poštene sa jasnom agendom, sa merljivim, i slobodne izbore” u Srbiji, “poput onog u proverljiv­im rezultatim­a i sa dobrom voljom Severnoj Makedoniji ili u Crnoj Gori”. i posredovan­jem EU, jer samo takvi razgovori

- Razgovori koje smo do sada imali i na imaju smisla”. DS, rekao je Lutovac, “još kojima smo već učestvoval­i nisu bili suštinski jednom poziva predstavni­ke EU da zajednički usmereni ka tome, više su bili fingirani, pre radimo na tome da stvorimo pretpostav­ke i svega u želji vlasti da se prikaže kao neko uslove za demokratiz­aciju Srbije”. ko stremi normalizac­iji odnosa, ko želi da Lutovac je istakao i da DS smatra da bi prikaže odnose boljim nego što jesu - rekao je spoljna politika Srbije trebalo da počiva “na predsednik DS Zoran Lutovac, na konferenci­ji jednom stubu - na EU”.

SVAKA TREĆA ILI ČETVRTA ŽENA IMA SPONTANI POBAČAJ, SVE VIŠE I VIŠE NAM DECA OBOLEVAJU OD SVAKOJAKIH BOLESTI. TO NE ŽELIMO. HOĆEMO SAMO ČISTO NEBO NAD BOROM, KAŽU GRAĐANI

n

 ??  ?? GRAĐANI SU ŠETALI SVE DO TOPIONIČKE KAPIJE
GRAĐANI SU ŠETALI SVE DO TOPIONIČKE KAPIJE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia