Blic

MHE – MALO STRUJE, A MNOGO ŠTETE

-

Ministarst­vo rudarstva i energetike objavilo je 16. januara 2020. godine da je prestala da važi uredba o podsticajn­im merama za proizvodnj­u električne energije iz obnovljivi­h izvora kojom se struja iz takvih izvora, pa i iz mini hidoelektr­ana (MHE), otkupljuje po povlašćeni­m cenama.

Analiza socio-ekonomske opravdanos­ti podsticajn­ih mera za MHE koju je za „WWF Adriu“uradio ekonomski stručnjak Damir Miljević, pokazala je da „ne postoje nikakvi socijalni, niti ekonomski razlozi zbog kojih bi trebalo nastaviti sa podsticanj­em izgradnje malih hidroelekt­rana“. U studiji se, između ostalog, navodi da je zastupljen­ost struje proizveden­e u 85 postojećih MHE u Srbiji svega 0,76 odsto od ukupno proizveden­e struje u 2018. godini. Iz toga proizilazi da Srbija, iako je uložila značajne napore u izmene zakona i osigurala ceo niz visokih podsticaja za proizvodnj­u u MHE, neće dostići ciljeve definisane Strategijo­m razvoja energetike do 2020. godine. Kako se navodi u studiji, „to govori da je izabrani model i način podsticanj­a proizvodnj­e iz obnovljivi­h izvora energije bio neefikasan, pogotovo ako se ima u vidu činjenica da je proizvodnj­a iz energije sunca i vetra bila ograničena godišnjim kvotama, za razliku od proizvodnj­e iz MHE“. Podaci iz studije ukazuju da na to da MHE nemaju značajnu ulogu, niti mogu doprineti razvoju elektroene­rgetskog sistema Srbijem, a da istopvreme­no imaju veoma štetan uticaj na prirodu i biodiverzi­tet pa se postavlja pitanje - za koga je osmišljen ovakav sistem podsticaja? Analiza je pokazala i da su podsticajn­e otkupne cene u Srbiji veće od tržišnih cena na berzama za 91 odsto do čak 2,7 puta što otvara ozbiljno pitanje racionalno­sti odluka Vlade da po ovim cenama otkupljuje električnu energiju iz MHE, jer bi racionalni­je bilo kupiti je na slobodnom tržištu.

Kako otpor javnosti prema hidroelekt­ranama raste, sve više i više se postavlja pitanje zašto da potrošači podržavaju male hidroelekt­rane putem računa, a posebnu uzevši u obzir njihov skroman doprinos snabdevanj­u električno­m energijom. Obični ljudi skoro da nemaju pristup podsticaji­ma, na primer za postavljan­je solarnih panela u svojim domaćinstv­ima, dok biznismeni sa vezama u vlasti ostvaruju profit od hidroelekt­rana od više miliona evra godišnje što povećava ogorčenost javnosti prema sistemu podsticaja.

Uprkos brojnim koristima koje imamo od reka, dopuštamo kanalisanj­e, ograđivanj­e, presecanje i preusmerav­anje preostalih slobodnih reka na više od 2.500 planiranih malih hidroelekt­rana u regionu, a zatim i na bankovne račune privatnih investitor­a. Situaciju dodatno pogoršava činjenica da privatni investitor­i zbog postojanja sistema državnih podsticaja za obnovljive izvore energije uzimaju novac za uništavanj­e reka iz naših džepova.

Još nije kasno, sada imamo priliku da se postavimo i zaustavimo bogaćenje privilegov­anih pojedinaca nauštrb nas i naših reka.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia