Blic

„Zbog Haga još napetiji odnosi Beograda i Prištine“

-

SUĐENJA BIVŠIM LIDERIMA Oslobodila­čke vojske Kosova u Hagu uticaće na već napete odnose Beograda i Prištine, ocenjuje se u komentaru čuvenog londonskog dnevnika „Gardijan“.

Britanski list ocenjuje da bi “početak dugo odlaganih sudskih postupaka mogao da ima značajan uticaj na Kosovo i na napete odnose Beograda i Prištine”.

Tokom prošle nedelje Specijalni sud za zločine OVK naredio je hapšenje tri bivša, uticajna pripadnika teroristič­ke Oslobodila­čke vojske Kosova.

Reč je o šefu udruženja veterana OVK Hisniju Gucatiju, njegovom zameniku Nasimu Haradinaju i Salihu Mustafi. Oni su se pojavili pred sudijom u posebno pripremlje­noj sudnici opremljeno­j zaštitnim staklima, a Nasim Haradinaj se izjasnio da ne priznaje sud u Hagu.

- Ne priznajem ovaj sud i vaš rad. Prekršili ste svaki ljudski zakon i pravo na izražavanj­e. Sve i da me osudite na kaznu od 500.000 evra, ne možete čeku je hapšen tri puta, ali nijednom nije izručen srbiji. sad odgovara u hagu

promeniti ni moje ni mišljenje mojih ljudi o ovom sudu - poručio je Haradinaj.

Za neke ratne zločine počinjene tokom sukoba na Kosovu 1998-1999. sudilo se u Međunarodn­om krivičnom sudu za bivšu Jugoslavij­u, takođe sa sedištem u Hagu, ali se tribunal tada fokusirao samo na suđenja Srbima, piše „Gardijan“.

Tek naknadno pojavili su se dokazi o umešanosti lidera OVK u zločine nad Srbima, podseća list, i dodaje da je Evropska unija 2011. godine imenovala američkog tužioca Klinta Vilijamson­a da vodi preliminar­nu istragu, a njegova otkrića 2015. godine bila su povod da se osnuju nova, specijaliz­ovana sudska veća za Kosovo.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia