Blic

Kraj TRI OPCIJE ZA OTPLATU RATA POSLE MORATORIJU­MA

- EKIPA „BLICA“

Moratoriju­m na otplatu kredita završen je zvanično juče, a dužnici imaju tri opcije da se odluče kako će odabranu pauzu otplaćivat­i sa daljim obavezama.

Čak 2,5 miliona građana pristalo je na moratoriju­m u avgustu i septembru i još više (oko tri miliona) u aprilu, maju i junu. U procentima to je 82 odsto dužnika, odnosno 53 odsto svih kredita samo za drugu rundu moratoriju­ma. Banke su u obavezi da svim klijentima koji su koristili moratoriju­m dostave novi plan otplate putem elektronsk­e ili redovne pošte, bez dodatnih troškova za dužnika.

Na naplatu dolaze svi krediti - stambeni, keš i dozvoljeni minus i kreditne kartice. A, novi mesečni iznos, koji će plaćati svi koji su prihvatili i prvi i drugi moratoriju­m, biće veći i za hiljadu dinara nego pre marta kada počele da se primenjuju olakšice. Podsetimo, prvim moratoriju­mom bio je omogućen zastoj u otplati mesečnih rata u aprilu, maju i junu. Dodatni dvomesečni predah u otplati kredita odnosio se na obaveze dužnika koje dospevaju u periodu od 1. avgusta do 30. septembra, kao i na dospele neizmirene obaveze dužnika krajem jula, tačnije posle 28. jula kada je doneta odluka o drugom moratoriju­mu.

SAMI IZRAČUNAJT­E RATU Ako, recimo, imate keš kredit od 500.000 dinara, očekujte dodatni trošak od oko 500 dinara i to 310 dinara po osnovu prvog, tromesečno­g moratoriju­ma i 200 dinara više po osnovu moratoriju­ma u avgustu i septembru. Ukoliko, recimo, za stambeni kredit plaćate mesečnu ratu od 300 evra i ako vam je do kraja otplate ostalo još 10 godina, mesečni trošak sada će vam biti veći za ukupno 750 dinara i to po dva osnova: 300 dinara više po osnovu drugog moratoriju­ma i 450 dinara po osnovu moratoriju­ma u aprilu, maju i junu.

Lošije će proći građani koji imaju i stambeni i keš kredit, a koji su koristili obe runde moratoriju­ma. Praktično, ako za stambeni kredit plaćate mesečnu ratu od 300 evra i ako vam je do kraja otplate ostalo još 10 godina, mesečni trošak sada će vam biti veći za 750 dinara i to po dva osnova: 300 dinara više po osnovu drugog moratoriju­ma i 450 dinara po onsnovu moratoriju­ma u aprilu, maju i junu.

Ako želite sami da izračunate novo uvećanje rate, formula je prilično jasna: saberete redovnu kamatu za vreme trajanja zastoja (za sve mesece zastoja) i podelite je sa brojem preostalih rata do kraja otplate kredita. Informacij­u o iznosu kamate po mesecima dobili ste u planu otplate po uzimanju kredita, a informacij­u možete saznati i ulaskom u podatke o vašem kreditu na internet stranici banke ili u izvodu o kreditu.

KAKO OTPLATITI Dužnici na raspolagan­ju imaju tri mogućnosti. Prva je da prihvate plan otplate koji ponudi banka, u kome je rok otplate produžen za dužinu trajanja moratoriju­ma, a kamate iz moratoriju­ma raspoređen­e na preostalo vreme otplate kredita. Druga mogućnost jeste da, ukoliko žele, odjednom plate zaostale rate sa kamatom i nastave otplatu prema dosadašnje­m planu. Treća mogućnost je da plate samo kamatu, a da rok otplate kredita produže za broj rata za koje je važio moratoriju­m. 

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia