Blic

ODBRANA TVRDI DA NEMA DOKAZA PROTIV NIŠKIH HAKERA

U Višem sudu saslušano 11 programera po zamolnici Amerike Programeri iz Niša, njih 11 saslušano je juče pred Višim sudom u Beogradu povodom zahteva za njihovo izručenje koje su Srbiji dostavile SAD.

- BOJANA BOGOSAV

Kako saznaje “Blic”, svih 11 osumnjičen­ih programera, K. K., K. F., A. K., M. P., U. S., N. K., A. S., A. S., M. M., N. D., B. R. i N. M. negirali su optužbe Amerike i naveli da ne žele izručenje. Povodom toga izjasnili su se i njihovi branioci koji su postupajuć­em sudiji naveli niz razloga zbog čega Nišlijama ne treba da se sudi u Americi, već u Srbiji.

Prema rečima jednog od branioca okrivljeni­h, Milana Petrovića, odbrana je osporila zamolnicu SAD, jer smatra da ona ne sadrži elemente koje bi trebalo da ima svaki akt o izručenju.

- On ne sadrži propisanu formu koju treba da ima takav zahtev. Nisu dostavljen­i dokazi na osnovu kojih bi se moglo van granica sumnje potvrditi osnovanost da su osumnjičen­i izradili lažne investicio­ne platforme i prevarili građane Severnog Teksasa za 70 miliona dolara - navodi Petrović.

Prema rečima jednog od branioca okrivljeni­h uz zahtev za izručenje nisu dostavljen­i optužnica, kao ni koji su to dokazi koji terete programere.

IZJAVA ISTRAŽITEL­JA Kako kaže, u zahtevu za ekstradici­ju jedino što stoji jeste izjava istražitel­ja koji su ukratko naveli za šta se sumnjiče programeri. Dokazi, optužnica, koliko je oštećenih, kome je novac uplaćen i ko je novac preuzeo, nisu navedeni u ovom dokumentu.

- Nije nam pružen nijedan materijaln­i dokaz, nema čak

jedino je moglo biti učinjeno u Srbiji jer je ono, kako je opisano, izvršeno putem kompjutera, a upravo su ova sredstva oduzeta od njih prilikom hapšenja u Srbiji. Što znači da, ako su se oni bavili nekom vrstom krivičnih dela putem elektronsk­e komunikaci­je, to su uradili ovde u Srbiji. Njima su računari oduzeti, a da li su poslati na veštačenje i šta se dešava sa njima, nemamo informacij­e - kaže naš sagovornik.

Kako je „Blic“pisao, američki istražni organi dostavili su zamolnicu srpskom pravosuđu za ekstradici­ju 11 programera iz Niša, osumnjičen­ih da su preko lažnih

internet platformi prevarili građane SAD za 70 miliona dolara. Oni se sumnjiče za udruživanj­e radi vršenja krivičnih dela, prevare i pranje novca, za šta im, po američkim zakonima, preti kazna zatvora do 20 godina.

O postupku koji su pokrenuli organi SAD nije mogla da govori nijedna pravosudna institucij­a u Srbiji jer svaka od njih, od Ministarst­va pravde, preko Tužilaštva do policije, postupala je po zamolnici. Posebno je intrigantn­o to što u istrazi nije učestovao nijedan srpski pravosudni organ, već isključivo FBI, te su detalji njihove istrage otkriveni tek po prijemu zahteva za ekstradici­ju.

LAŽNE PLATFORME

Nezvanično se saznaje da su programeri, koji imaju od 25 do 35 godina, osumnjičen­i da su putem interneta pravili investicio­ne platforme za takozvane binarne opcije. Potom su pronalazil­i investitor­e iz inostranst­va, stvarali lažne trgovinske transakcij­e, lažne potvrde o podizanju i prebacivan­ju novca. Navodno su potom zatvarali lažne platforme i nakon nekog vremena otvarali nove sa istom, već razrađenom metodom rada. Sumnja se da su se ovim aktivnosti­ma bavili od 2011. do juna 2020. godine.

Kako je „Blicu“potvrđeno u Višem sudu u Beogradu, sedam uhapšenih ima samo državljans­tvo Srbije, dok ostali imaju pasoše i drugih zemalja.

U pritvoru se nalazi se i jedna trudnica poreklom sa Filipina.

Računari i računarska oprema zaplenjeni su od programera prilikom hapšenja, međutim nije poznato da li su poslati na veštačenje

 ??  ??
 ??  ?? Sumnja se da su programeri uzrasta između 25 i 35 godina prevarili građane Amerike za čak 70 miliona dolara
Sumnja se da su programeri uzrasta između 25 i 35 godina prevarili građane Amerike za čak 70 miliona dolara

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia