Blic

Ayo naočare - svetla budućnost(i) su stigla

-

Tokom svojik studija u Holandiji tridesetpe­togodišnji srpski naučnik primetio je da mu nedostatak sunčeve svetlosti negativno utiče na nivo energije i rapoloženj­a i odlučio je da nešto promeni.

- Kada ste u Srbiji, u proleće, otvorite prozor i uđe vam svetlost u stan. U Holandiji nije tako. Zbog toga sam 2014. godine počeo da se zanimam za tu temu – govori Branislav Nikolić, stručnjak za inovacije i informacio­ne tehnologij­e.

Tragajući za rešenjima koja bi adekvatno odgovorila na problem nedostatka svetlosti što upija čovekovo oko, Branislav je počeo da se upoznaje sa hronobiolo­gijom i lajt terapijom.

- Prijavio sam se na različita takmičenja za inovacije i na jednom od njih, upoznao direktora kompanije Philips i predočio mu svoje ideje – opisuje on.

To je bila odskočna daska za razvoj revolucion­arne tehnologij­e koja ljudima pomaže u tome da imaju bolji san, više energije i da smanje negativna dejstva džet lega. U tome se krije poenta Ayo light therapy koncepta koji potpisuje ovaj genilajac.

- Reč je o specifični­m naočarima, koje ispuštaju vrstu plavog svetla kakvo utiče na biloški sat čoveka. Drugim rečima, na prirodan način reguliše rad hormona, melatonina i serotonina pogotovo – objašnjava Nikolić.

Naočare su povezane s aplikacijo­m i čitava priča podrazumev­a da pratimo svoj biološki sat. Proizvod je posebnu primenu našao među top sportistim­a.

Kampanja „Inovacije su svet oko nas“sprovodi se u okviru Programa promocije i populariza­cije inovacija i inovaciono­g preduzetni­štva za 2020. godinu, koji je pokrenuo Kabinet ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj. Kampanja za cilj ima promociju ovog i sličnih uspeha srpskih inovatora, ali i podsticanj­e građana da razmišljaj­u na preduzetni­čki način i slede svoje ideje, jer sve što vidimo oko nas, nekada je bilo ideja pretvorena u inovaciju.

%RANISLAV NIKOLIĆ TVORAC JE A

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia