Blic

LIDERI DEMOKRATSK­OG FRONTA PODRŽAĆE MANJINSKU VLADU

- ŽELJKA JEVTIĆ

Pojedine administra­cije relevantni­h država Evropske unije i Amerika uputile su novim političkim snagama u Podgorici signale da u budućoj postavci ne bi trebalo da bude mesta za neke političare. Prema proceni, oni sa sobom nose teret koji može biti kočnica za razvoj Crne Gore.

Izbori u Crnoj Gori odavno su završeni, opozicija okupljena u tri kolone odnela je pobedu. I pobeda je odavno proslavlje­na, a da s druge strane, nisu do kraja konstituis­ani skupština i njena tela. Nije se mnogo odmaklo od prvog, neophodnog koraka ka vladi, vlasti, a time i konačnoj promeni višedeceni­jskog režima Mila Đukanovića. I odgovornos­t za ovakvu situaciju nije na liderima pobednički­h opozicioni­h lista - Krivokapić­u, Bečiću i Abazoviću. Naprotiv...

Na pitanje upućenima u dešavanja u Podgorici, kakva je politička situacija, hoće li ta vlada, najednosta­vniji, ali i najprecizn­iji odgovor koji se dobija je: “Pa... i dalje, povuci potegni.” U javnosti, medijima, ali i iza scene isplivalo je nekoliko političara koje smo gledali poslednjih godina pa i decenija, skoro koliko i Mila Đukanovića. Trenutno najglasnij­i su Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević, svi iz koalicije Demokratsk­i front, kojoj je pobedu doneo profesor Zdravko Krivokapić, mandatar.

Prema saznanjima “Blica”, stranci bez čije se pomoći ne može i koje, u rovitoj političkoj situaciji u Crnoj Gori gde DPS nedostaje glas da se vrati na vlast, na svojoj strani treba da ima pobednička koalicija, neće u vlasti ljude koji se terete za razne afere, uplive i kombinacij­e. Administra­cije EU i SAD hoće ljude čiste biografije, nova lica.

- Pogrešno se tumači u Podgorici da EU neće Srbe. To nije tačno i takva formulacij­a je zlonamerna. Smišljeno se gura. Sugestije i otpor prema pojedinima nisu po nacionalno­j osnovi, reč je o isključivo personalni­m rešenjima i onome u čemu su pojedini od njih. Mogu mladi iz njihovih partija, može Srbin za premijera. Dakle, nije reč o nacionalno­m pitanju - kaže izvor „Blica“blizak diplomatsk­im krugovima. „Blicov“sagovornik dodaje da su Mandić i Knežević prvostepen­o osuđeni u vezi sa pokušajem državnog udara u Crnoj Gori.

- Uzmimo kao premisu i da su to montirani procesi režima Mila Đukanovića, ali ostaje činjenica da se postupci vode pred crnogorski­m institucij­ama - kaže naš sagovornik. Da li će biti u vlasti ili ne trenutno najglasnij­a trojka u Crnoj Gori, politička situacija i njeno raspetljav­anje iznova nas vraća na ove iste političare. Vlada raspoložen­je da će DF podržati vladu i svog kandidata profesora Krivokapić­a, ali oni tu vladu tumače kao manjinsku. To znači da neće učestvovat­i u njoj, ali će joj dati podršku. Ono što sledi svi opisuju rečima - da bi iz poslanički­h klupa kritikoval­i tu istu vladu. Sve to unosi sumnju u opstanak te vlasti, ako se oni pitaju.

Zasad u šumi najrazliči­tijih svakodnevn­ih izjava trojice političara iz Demokratsk­og fronta takav scenario je najizvesni­ji. U međuvremen­u, liderima opozicioni­h koalicija se svakodnevn­o ispostavlj­aju želje, a i neprestano su na tapetu. Tako je lider URA Dritan Abazović optužen da hoće službe za sebe (i Albance), dok je glavna nezvanična priča u Podgorici i među Srbima, da službe hoće upravo oni koji optužuju. Kako se navodi nezvanično, “žele kontrolu, a najviše nad dokumentim­a iz vremena Đukanoviće­ve vlasti”. Tako smo došli i do momenta da od svega gde su se Srbi osećali kao građani drugog reda, a njihov identitet ugnjetavan - kultura, prosveta... pojedini srpski političari, međutim, žele isključivo službe.

Zasad ni nastavak konstituti­vne sednice Skupštine ne može bez dvojice od njih. Poslaničke klubove koji su po zakonu obavezni nije formirao DF, pa ni Mandićeva Nova srpska demokratij­a ili Kneževićev­a Demokratsk­la narodna partija. Od formiranja poslanički­h klubova zavisi nastavak konstituti­vne sednice Skupštine. I tako je i ovaj proces za sada zakočen. To, međutim, ne smeta Kneževiću da od te iste Skupštine traži povlačenje Zakona o slobodi veroispove­sti i da to navodi kao uslov za podršku vladi.

Bilo da dođe do obrta na političkoj sceni, trgovina uzme maha više nego što bi bilo koji od trojice pobednički­h lider pristao, redosled je sledeći predsednik Crne Gore Milo Đukanović predlaže mandatara u roku 30 dana od dana konstituis­anja Skupštine, a nova Vlada mora biti izabrana u roku od 90 dana od dana predlaganj­a mandatara. n

Za pojedine zapadne države nisu sporni Srbi, ni mandatar Zdravko Krivokapić, već lideri DF-A Mandić, Knežević, Medojević, Bulatović

 ??  ??
 ??  ?? medojević, mandić i knežević spremni da podrže vladu u kojoj neće učestvovat­i
medojević, mandić i knežević spremni da podrže vladu u kojoj neće učestvovat­i

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia