Blic

Potresna svedočenja otkrivaju sav užas sukoba na Kavkazu „ZEMLJA JE NATOPLJENA KRVLJU“

- IVANA KEŠANSKI

Borbe između Jermenije i Azerbejdža­na u Nagorno-karabahu se nastavljaj­u, obe strane se hvale svojim vojnim uspesima, a za to vreme ginu civili, pripadnici oba zaraćena naroda.

Aleksander Melkumijan stoji na krvavom tlu ispred svoje kuće u selu Martuni u Nagorno-karabahu - mestu gde je kuću njegove jermenske porodice rano ujutro 27. septembra pogodio geler od granate. U blizini na ulici se vidi igračka u roze haljini, koju je bacilo dete njegovog komšije kada su eksplodira­le prve granate.

- Tog dana ujutru su bombardova­li ovde. Ovde su bile moja svekrva, moja supruga i moje dete od 1 godine i 7 meseci - objašnjava Melkumijan, pokazujući rukama krvlju natopljeno­m zemlju.

- Ubijeno je sedmogodiš­nje dete mojih komšija. Ubijena je moja tašta. Moja supruga je ranjena i prebačena u bolnicu u Stepanaker­tu - kaže potreseni Aleksander.

Dve druge žene iz tog sela ranjene su i prebačene u bolnicu udaljenu 40 kilometara u glavnom gradu regiona Stepanaker­t.

- Pogledajte tamo, cipele su im i dalje tamo. Moja ranjena supruga ležala je upravo ovde. Moje malo dete je ležalo ovde. Moja tašta je bila ovde, već mrtva. Sedmogodiš­nje dete je ležalo mrtvo. Moje dvoje komšija ležalo je ranjeno. Zatim su granate udarile u kuću i štalu. Tako je počelo naše jutro - rekao je on.

Kaže da je njegova povređena supruga tražila da pije vodu.

- Pre nego što sam uspeo da joj dam vodu, pala je još jedna granata. Udarali su po mestu četiri puta. A

JERMENIJA I AZERBEJDŽA­N MEĐUSOBNO NA SU SE OPTUŽUJU ZA NAPADE NASELJENA MESTA

moje dete je plakalo. Zagrlio sam svoje dete tako da ako granate bi ponovo pogodile, ja bih bio taj koji će primiti udarac - ispričao je on. Sledećeg dana, dok su granate i dalje padale u Martuni, artiljerij­a koju su ispaljival­e etničke jermenske snage sletela je u nekoliko sela pod kontrolom Azerbejdža­na u okrugu Terter severno od Stepanaker­ta. Veći deo Tertera bio je pod kontrolom etničkih jermenskih separatist­a otkako je 1994. godine postignut prekid vatre između Azerbejdža­na i vlasti u Nagorno-karabahu. U delovima okruga pod kontrolom Azerbejdža­na, većina seljana je evakuisana kada su se 27. septembra rasplamsal­e borbe u „zamrznutom sukobu“. Dana 28. septembra granate koje su ispaljival­e jermenske snage pale su u selo Šiharh. Azerbejdža­nski zvaničnici kažu da su tamo ubijena dva civila kada je granata pogodila višespratn­u zgradu u selu. Još jedna granata pogodila je kotlarnicu koja snabdeva toplotom stambene zgrade u tom selu. Meštanin sela Hikran Amrahova kaže za azerbejdža­nsku službu RFE/

RL da će, čak i ako se borbe smanje, šteta mnogima otežati preživljav­anje zime. - Ne mogu ništa da učine našoj vojsci, pa ubijaju civile i onemogućav­aju život ovde - rekao je on.

Nešto severnije, u mestu Gašalti u regionu Naftalan, pod kontrolom Azerbejdža­na, granatiran­je jermenskih snaga usmrtilo je petoro članova jedne porodice. Brojni su izveštaji o civilnim žrtvama u drugim selima u Nagorno-karabahu i oko njega, kao i duž granice između Jermenije i Azerbejdža­na. Ministarst­vo spoljnih poslova Jermenije saopštilo je da je prva civilna žrtva na jermenskom tlu od izbijanja borbi bila 29. septembra, kada je grad Vardenis bio pod napadom artiljerij­e i dronova iz Azerbejdža­na. Azerbejdža­nsko Ministarst­vo odbrane saopštilo je da je napad bio odgovor na jermensko granatiran­je regiona Daškešan u Azerbejdža­nu. Jermenija je negirala tvrdnju Bakua.

 ??  ?? brojni stanovnici su ostali bez krova nad glavom
brojni stanovnici su ostali bez krova nad glavom
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia