Blic

UZBUNJIVAČ NA SUDU DOBIO 420.000 DINARA

Presuda u korist radnika Hitne pomoći u Nišu Vrhovni kasacioni sud doneo je presudu kojom je Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Nišu naloženo da vozaču Draganu Stamenkovi­ću isplati 420.000 dinara jer je objavljiva­njem njegovog imena na četiri oglasne tabl

- BRANKO JANAČKOVIĆ

Stamenkovi­ć je svojevreme­no dobio status uzbunjivač­a ukazujući na nepravilno­sti u radu Hitne pomoći, ali je njegov dopis javno objavljen uz otkrivanje njegovog identiteta.

- Utvrđuje se da je tuženi Zavod za Hitnu medicinsku pomoć u Nišu prema tužiocu Draganu Stamenkovi­ću iz Niša preduzeo štetnu radnju pomoći, uz konstataci­ju da su “nižestepen­i sudovi pogrešno primenili materijaln­o pravo”.

- Ako uzbunjivač nije dao saglasnost da se njegov identitet otkrije, ovlašćeni organ koji je primio obaveštenj­e od uzbunjivač­a dužan je da pre prosleđiva­nja tog obaveštenj­a nadležnom organu prethodno zatraži saglasnost uzbunjivač­a da se njegov identitet otkrije - citira se u presudi Vrhovnog kasacionog suda.

- Kada sam postao uzbunjivač, 2018. godine bio sam kažnjen triput sa po 20 odsto od plate, 15 dana zabrane ulaska u Hitnu pomoć bez dinara plate. Osim toga, premeštan sam na sva radna mesta. Imam 36 godina radnog staža, a oni su me šetali sa jednog na drugo radno mesto iako uzbunjivač­a ne smete da stavljate na sva radna mesta. Najviše je u svemu zatajila pravna služba Hitne pomoći, a posebno službenik zadužen za rad sa uzbunjivač­em koji nije upozorio direktora da se takav dopis sa imenom uzbunjivač­a ne sme objaviti javno - kaže Stamenkovi­ć.

On kaže da dosuđena suma od 420.000 dinara nije konačna, jer će, osim kamata, morati da zatraži da mu se vrati i još oko 120.000 dinara koje je morao da isplati advokatu Hitne pomoći nakon što je izgubio sporove pred Višim i Apelacioni­m sudom u Nišu.

- Nažalost, to su sredstva iz budžeta koja pripadaju svim građanima, a zbog nečijeg nesavesnog rada se troše na ovaj način - kaže Dragan Stamenkovi­ć.

n

 ??  ??
 ??  ?? u hitnoj pomoći su objavili ime uzbunjivač­a na četiri oglasne table
u hitnoj pomoći su objavili ime uzbunjivač­a na četiri oglasne table
 ??  ?? dočekao pravdu: dragan stamenkovi­ć
dočekao pravdu: dragan stamenkovi­ć

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia